Annons

Internet fyller 50 år – startade med en krasch

De flesta tänker nog på 80-talet när man talar om internet och dess uppkomst. Men sanningen är att internet såg dagens ljus den 29 oktober 1969, och fyller därmed 50 år i dag. ”Från början var syftet att kommunicera forskningsresultat mellan olika universitet”, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen. 

Dagens industri var tidigt ute på nätet. I maj 1994 registrerades domänen di.se. Här är en tidig version av sajten 1996 och i mobilen från 2006.
Dagens industri var tidigt ute på nätet. I maj 1994 registrerades domänen di.se. Här är en tidig version av sajten 1996 och i mobilen från 2006.Foto:Di.

Det första meddelandet som någonsin skickats mellan två datorer ägde rum år 1969, då universitet UCLA sammankopplades till Stanford universitetet. Det första meddelandet som skickades var LOGIN, men redan efter de två första bokstäverna kraschade datorerna.

Två år senare skickades det första e-postmeddelandet. 18 år senare utvecklar Tim Berners-Lee det så kallade WWW, World Wide Web, som gjorde det möjligt att länka samman information, visa bilder och även ljud.

I Sverige började internet användas för omkring 40 år sedan då svenska universitet började kopplade upp sig. Syftet var att forskare på ett enklare sätt skulle kunna kommunicera forskningsresultat och att arbeta i från olika platser, något som redan var i full rull på andra sidan Atlanten. 

”Det gick ju inte direkt att transportera datorerna på den tiden som då var väldigt stora och otympliga”, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen.

Det dröjde inte länge innan studenterna på universiteten började använda internet som ett sätt att kommunicera med folk världen över om andra saker. E-post börjades använda flitigt och det skapades nyhetsgrupper och forum, som gjorde det möjligt för alla att delta i.

”Sedan kom ju World Wide Web, i skiftet mellan 80- och 90-talet, därifrån tar det ordentlig fart. Användarvänligheten ökar i takt med att musen tillkommer och det går nu även att se bilder. Tidigare var det endast textbaserat”, säger Måns Jonasson.

Hade det inte varit för Tim Berners-Lee hade nog internet inte varit så som vi känner till det i dag.

”Han publicerade sitt protokoll för WWW och gjorde det öppet för alla att använda, något han inte tjänade en enda krona på”, säger Måns Jonasson.

Sverige ligger i framkant vad gäller användningen av internet. Hela 95 procent av svenskarna använder internet i dagsläget. Dessutom har Anne-Marie Eklund Löwinder fått ansvaret över en av internets alla nycklar. Av de 14 personer som har tillgång till nycklarna är hon ensam om att vara kvinna.

”Den första och enda kvinnliga personen med tillgång till en av internets nycklar. Även första kvinnan att bli vald i Hall of Fame också, på så sätt bidrar hon och Sverige till internets säkerhet”, säger han.

Nyckeln säkrar domäner på nätet. Det vill säga ”att när man skriver in exempelvis Polisen.se ska man också hamna på deras hemsida, och ingen annanstans”, förklarar Jonas Månsson.

Två gånger om året beger sig Anne-Marie Eklund Löwinder till USA för att delta i nyckelceremonin, där man byter ut nycklarna som en säkerhetsåtgärd.

Måns Jonasson lyfter fram en milstolpe inom internets historia som sticker ut lite mer. 

”1994 då Carl Bildt skickar ett mejl till Bill Clinton. Det första mellan två statsmän. Han förstod snabbt internets potential, samtidigt som de flesta såg det som en leksak.”

Internetstiftelsen firar internets 50-årsdag med tårta på kontoret. Uppfinningen är i stort sett lika viktig som hjulets uppkomst, om man frågar Måns Jonasson.

”Vi ska sjunga 'jag må hen leva'. Enligt oss är internet helt klart topp tre av världens viktigaste uppfinningar. Det möjliggör ju för oss alla att kommunicera fritt, det är värt att fira”, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen.

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Groups dotterbolag först i Sverige med tillstånd att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster

Gräsrotsfinansiering är en investeringsform som länge har varit något av en doldis på investeringsmarknaden. SBL Finans AB (publ) var först i Sverige med att få tillstånd från Finansinspektionen att tillhandahålla lånebaserade gräsrotsfinansieringstjänster.

– Detta är resultatet av en komplex ansökningsprocess som vi har kunnat sköta helt och hållet med kompetens in-house, berättar vd Ludwig Pettersson.

Genom gräsrotsfinansering matchas investerare med företag som söker finansiering. En aktör som driver en onlineplattform för matchning eller för att underlätta sådan matchning behöver ha tillstånd från Finansinspektionen, oavsett om finansieringen är lånebaserad eller andelsbaserad. För att bli först ut i Sverige har SBL Finans, dotterbolag till SaveLend Group, drivit tillståndsfrågan hårt och sent i februari kom det positiva beskedet. 

– Detta är en viktig milstolpe för oss, inte minst med hänsyn till vår pågående expansionsresa. Det tillstånd vi har nu kan vi passportera inom hela EU, vilket dels lägger en utmärkt grund för att presentera våra tjänster ute på den europeiska marknaden, dels bidrar till att erbjuda en bredare investeringspalett, förklarar Ludwig Pettersson. 

Intäktstillväxt runt 40 procent

Utvecklingen följer i spåren av SaveLend Groups förvärv av Svensk Kreditförmedling; förvärvet ger investerare på SaveLends plattform tillgång till företagskrediter som kan användas för bostadsutveckling och andra fastighetsrelaterade investeringsinitiativ. Denna utökade tjänst i kombination med tillståndet att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster banar väg för SaveLends uttalade målsättning under 2023: en intäktstillväxt runt 40 procent – med lönsamhet. 

– Det är emellertid viktigt att komma ihåg att gräsrotsfinansiering innefattar högre krav än övriga P2P-investeringar. Marknaden är tydligt reglerad för att skydda investerarna, vilket vi tycker är mycket positivt. 

Kräver kunskapstest

För att säkerställa att SaveLends investerare förstår investeringsformen kräver bolaget att de som vill investera genomgår ett kunskapstest online. Testet gör det möjligt för investeraren att få förståelse för sin egen kunskapsnivå och risker. Därefter ges investeraren en betänketid på fyra dagar, innan investeringar sker. 

– Detta ställer naturligtvis även höga krav på oss som förmedlare. Vi har alltid arbetat med transparens och tydlighet mot marknaden och när det kommer till gräsrotsfinansiering blir sådana aspekter än viktigare, inte minst nu när vi börjar ta mark internationellt. 

Medan SaveLends expansion ut i Europa ännu befinner sig i startgroparna ser framtiden mycket ljus ut. Efterfrågan på krediter är stor och det finns ett flertal marknader som lämpar sig för SaveLends erbjudande. 

– Vi upplever att det finns ett stort intresse, men ännu finns det flera intressanta vägval att göra. Vår expansion i Europa är ett prioriterat mål för oss, som i och med det nya tillståndet blir än mer aktuellt, avslutar Ludwig Petterson. 

Läs mer om gräsrotsfinansiering och investera hos SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera