Annons

Influerarparet Jocke och Jonna upptaxeras

Efter den misslyckade börsnoteringen drabbas influerarduon Joakim och Jonna Lundell av ännu ett bakslag. Nu upptaxerar Skatteverket paret för lyxbilar i miljonklassen, kläder och resor.

Joakim och Jonna Lundell.
Joakim och Jonna Lundell.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Under 2019 och 2020 drog sociala medie-profilerna Jocke och Jonna av löpande inköp av kläder, mat och en resa till Kreta med hänvisning till att det var rekvisita och tjänsterelaterade utlägg, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Familjen har miljontals följare på bland annat Instagram och Youtube. 

Detta har dock nyligen fått nobben av Skatteverket som upptaxerar paret med hundratusentals kronor. Även parets bolag Jocke & Jonna AB, som de driver tillsammans med influeraren Danjal Kanani, får krav på att betala ytterligare arbetsgivaravgifter och moms. Som ett straff för de felaktiga uppgifterna tillkommer även ett mindre skattetillägg på de tre besluten.

Enligt kommunikationen med Skatteverket har Joakim och Jonna Lundell hänvisat till att avdragen för kläder och skor ska gälla som rekvisita då det ”är dokumentationen av företrädarnas eget liv och leverne”.

Läs mer: Vinstmarginaler på 90 procent – så mycket tjänar Sveriges influerare

Skatteverket saknar också körjournaler för att se att tre bilar inte har använts av paret privat, vilket också ger en upptaxering. Det gäller en Lamborghini av varianten Huracan Spider 5.2, tillverkningsår 2017, som värderades till 2,2 miljoner kronor enligt Skatteverket, en Mercedes-AMG G 63 från 2019 med nybilspris på nära 1,5 Mkr och en BMW X6XDrive 30D som köptes av paret för 0,6 Mkr av paret 2019.

Parets hus är även köpt av bolaget och som de hyr ut till sig själva. Under perioden har familjen Lundell spelat in tv kring en renovering i huset kallat för ”Jocke och Jonna, inspelning av Sveriges lyxigaste hus”. De har då begärt hyresavdrag, vilket också fått nedslag av Skatteverket. Det egna bolaget har samtidigt betalat för inackordering av parets hundar under renoveringen.

”Skatteverket anser att ni genom att betala dessa kostnader har betalat ut lön till företagsledarna som inte har redovisats. Avdrag för kostnaden motsvarande marknadsvärdet ska tas upp som oredovisad lön samt ligga till grund för beräkning av arbetsgivaravgifter”, meddelar myndigheten.

Skatteverket ger även bakslag för en resa till Kreta 2019 där även personer som inte är kopplade till bolaget deltog. Bland annat hänvisades den till Jonnas arbete med en blogg på Spotlife som genererade 80.000 kronor per månad och inköp av barnkläder för en lansering av barnklädmärket Bow Bow. 

Skatteverket konstaterade dock att arbetstiden som lagts ned på detta var försumbart. De bilder på barnkläder som först skickats in var samma som ett senare redovisat inköp från en kinesisk näthandel. Senare skickades nya bilder in med ett kvitto om 77 euro, vilket enligt Skatteverket inte kunde kopplats till en lansering.

Joakim och Jonna Lundell har även medgrundat Influencer Panel, som är en plattform som kopplar ihop varumärken med influerare. Genom ett omvänt förvärv av Newton Nordic försökte de notera bolaget, vilket handelsstoppades av Nasdaq.

Läs mer: Nasdaq inleder utredning av Jocke och Jonnas influerarbolag

Innehåll från ExopenAnnons

Bli datadriven och effektiv med nästa generations FP&A-verktyg

Med över 20 års erfarenhet av Finansiell Planering och Analys (FP&A) har Exopen samlat all sin kunskap samt de senaste trenderna på marknaden och byggt nästa generations FP&A-verktyg. 

En molnbaserad plattform med färdiga systemintegrationer där användaren får allt för verksamhetsstyrning i ett lättanvänt verktyg som effektiviserar budget- och prognosprocessen.

– 3:e generationens FP&A-verktyg använder den senaste teknologin för att erbjuda heltäckande funktionalitet på ett användarvänligt sätt som gör organisationen mer datadriven och effektiv, säger Fredrik Landberg, CEO på Exopen 

I en snabb och föränderlig värld behöver ekonomichefer kunna vara snabbfotade samtidigt som de behöver kunna hantera stora datamängder. Det behöver gå snabbt att ta fram rapporter och insiktsfulla analyser för åtgärd, samt ha förmågan att lägga en ny prognos på ett par timmar när läget plötsligt ändras. Det är här behovet av att effektivisera den finansiella planeringen och analyser kommer in i bilden – vilket nu blivit en konkurrensfördel. 

– Nya generationens verktyg har modern funktionalitet så som scenariohantering, top-down simuleringar, avancerad analys, drivare i flera dimensioner och arbetsflöden som ger stora möjligheter för samarbete för hela organisationen. Dessa verktyg är tillgängliga med snabb och effektiv onboarding och med minimal insats från din organisation, säger Fredrik och fortsätter: 

– Med användarvänlig design kan man enkelt justera sin process och arbetssätt utan dyr konsultation – äkta self-service. 

Första, andra och tredje generationens FP&A-verktyg

Fredrik menar att skillnaden mellan de olika generationerna är väldigt tydlig. 

– Den första generationen FP&A-verktyg var revolutionerade när de först kom, men krävde en extremt stor investering med flera månaders implementation, dyr förvaltning som dessutom också krävde mycket hög teknisk kunskap från användarna, säger han och fortsätter:

– Den andra generationen går att implementera i molnet, men är ej molnbaserade (ej Cloud Native) och kräver ett relativt komplicerat implementationsprojekt. Dessa system kräver liksom första generationens system, hög teknisk kunskap eller dyra konsulter för att modifiera och förvalta lösningen, ofta med begränsad flexibilitet och funktionalitet. Dessutom har de ofta inte öppna interface och kräver därför många konsulttimmar för att få kompatibla med analysverktyg som tex Power BI. 

Den tredje generationen FP&A-verktyg är med användarvänliga gränssnitt och flexibel funktionalitet tillgänglig för företag att arbeta mer effektivt och datadrivet. Fördelen är att dessa verktyg inte kostar i närheten lika mycket samtidigt som de erbjuder öppna interface mot analysverktyg tex Power BI för en komplett Business Intelligence lösning. 

Många drar sig för att byta budgetverktyg 

Fredrik upplever att företag kan dra sig för att byta system då en vanlig missuppfattning är att onboardingprocessen och implementationen av ett nytt system tar lång tid och kraft från organisationen, vilket inte stämmer med tredje generationens verktyg. 

– Vi har lyckats få avancerad funktionalitet tillgänglig på ett användarvänligt sätt och lätt att implementera. Du får ett planeringsverktyg som effektiviserar och skapar en datadriven organisation, avslutar Fredrik. 

Läs mer om Exopen här!  

Mer från Exopen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exopen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera