1515
Annons

Influerarparet Jocke och Jonna upptaxeras

Efter den misslyckade börsnoteringen drabbas influerarduon Joakim och Jonna Lundell av ännu ett bakslag. Nu upptaxerar Skatteverket paret för lyxbilar i miljonklassen, kläder och resor.

Joakim och Jonna Lundell.
Joakim och Jonna Lundell.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Under 2019 och 2020 drog sociala medie-profilerna Jocke och Jonna av löpande inköp av kläder, mat och en resa till Kreta med hänvisning till att det var rekvisita och tjänsterelaterade utlägg, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Familjen har miljontals följare på bland annat Instagram och Youtube. 

Detta har dock nyligen fått nobben av Skatteverket som upptaxerar paret med hundratusentals kronor. Även parets bolag Jocke & Jonna AB, som de driver tillsammans med influeraren Danjal Kanani, får krav på att betala ytterligare arbetsgivaravgifter och moms. Som ett straff för de felaktiga uppgifterna tillkommer även ett mindre skattetillägg på de tre besluten.

Enligt kommunikationen med Skatteverket har Joakim och Jonna Lundell hänvisat till att avdragen för kläder och skor ska gälla som rekvisita då det ”är dokumentationen av företrädarnas eget liv och leverne”.

Läs mer: Vinstmarginaler på 90 procent – så mycket tjänar Sveriges influerare

Skatteverket saknar också körjournaler för att se att tre bilar inte har använts av paret privat, vilket också ger en upptaxering. Det gäller en Lamborghini av varianten Huracan Spider 5.2, tillverkningsår 2017, som värderades till 2,2 miljoner kronor enligt Skatteverket, en Mercedes-AMG G 63 från 2019 med nybilspris på nära 1,5 Mkr och en BMW X6XDrive 30D som köptes av paret för 0,6 Mkr av paret 2019.

Parets hus är även köpt av bolaget och som de hyr ut till sig själva. Under perioden har familjen Lundell spelat in tv kring en renovering i huset kallat för ”Jocke och Jonna, inspelning av Sveriges lyxigaste hus”. De har då begärt hyresavdrag, vilket också fått nedslag av Skatteverket. Det egna bolaget har samtidigt betalat för inackordering av parets hundar under renoveringen.

”Skatteverket anser att ni genom att betala dessa kostnader har betalat ut lön till företagsledarna som inte har redovisats. Avdrag för kostnaden motsvarande marknadsvärdet ska tas upp som oredovisad lön samt ligga till grund för beräkning av arbetsgivaravgifter”, meddelar myndigheten.

Skatteverket ger även bakslag för en resa till Kreta 2019 där även personer som inte är kopplade till bolaget deltog. Bland annat hänvisades den till Jonnas arbete med en blogg på Spotlife som genererade 80.000 kronor per månad och inköp av barnkläder för en lansering av barnklädmärket Bow Bow. 

Skatteverket konstaterade dock att arbetstiden som lagts ned på detta var försumbart. De bilder på barnkläder som först skickats in var samma som ett senare redovisat inköp från en kinesisk näthandel. Senare skickades nya bilder in med ett kvitto om 77 euro, vilket enligt Skatteverket inte kunde kopplats till en lansering.

Joakim och Jonna Lundell har även medgrundat Influencer Panel, som är en plattform som kopplar ihop varumärken med influerare. Genom ett omvänt förvärv av Newton Nordic försökte de notera bolaget, vilket handelsstoppades av Nasdaq.

Läs mer: Nasdaq inleder utredning av Jocke och Jonnas influerarbolag

 


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?