1515

Industrifondens nya vd: ”Vi har en makalös fördel”

Industrifondens nya vd David Sonnek skyr konsumentappar och vill satsa på AI, IoT och robotik. Med 4,5 miljarder på fickan är han en av de mäktigaste investerarna på den svenska startupmarknaden.

”Att köpa kikaren var mitt första investeringsbeslut”, säger Industrifondens nya vd David Sonnek.
”Att köpa kikaren var mitt första investeringsbeslut”, säger Industrifondens nya vd David Sonnek.

David Sonnek hade jobbat på riskkapitalbolaget SEB Venture Capital i hela 18 år, varav åtta som vd, när Industrifondens ordförande Charlotte Brogren ringde upp. Erbjudandet var att ta över vd-posten efter Anders Slettengren som skulle gå vidare till Ratos. 

”Jag kunde bara inte tacka nej till innovations-Sveriges finaste jobb”, säger han.

David Sonnek har ägnat nästan hela sin karriär åt att spana efter ny teknik som kan kommersiellas. Han har en doktorsexamen från KTH, och har forskat i experimentell atomfysik. Ovanpå det har han en MBA-examen från Handelshögskolan och Wharton School vid University of Pennsylvania.

Den 57-åriga investeraren blev formellt vd för Industrifonden den 20 juni. Men det är först den senaste månasden som han kommit upp på banan på riktigt.

”Jag rivstartade med att fika med medarbetarna och sedan gå på semester”, skrattar han.

Som vd är David Sonnek ytterst ansvarig för Industrifondens 53 portföljbolag inom teknik och life science. Kapitalet han förfogar över kommer från så kallad ”evergreen”-fond som sedan 1996 har vuxit till närmare 4,5 miljarder kronor. Uppdraget är att via framgångsrika investeringar främja industriell utveckling i Sverige.

”Vi har lyxen att kunna investera i disruptiv innovation utan att ha krav på att göra en exits inom en viss tid”, säger han.

Han tvingas dock medge att Industrifondens två senaste investeringar är i takt med sin tid, snarare än framtidsinriktade. Den ena är DP Organizer, som jobbar med implementering av EU-direktivet GDPR och andra frågor som rör personlig integritet på nätet. Den andra är Formulate, som utvecklat en AI-lösning som hjälper e-handlare med sin marknadsföring. 

”Frågor om personlig integritet på nätet kommer vara med oss i lång tid framöver. Formulate behövs när konkurrensen från jättar som Amazon tilltar”, säger han.

För att hitta nya investeringsobjekt vill han öka Industrifondens närvaro vid olika evenemang i branschen och på universitetens inkubatorer.

”Vi vill lära känna Sveriges bästa entreprenörer tidigt och hålla kontakt med dem tills det blir dags för oss att investera. Vi har medarbetare som är särskilt duktiga på sånt", säger han och lyfter fram sin kollega John Sjölander, en före detta tech-entreprenör, som exempel. 

”När jag blickar ut ser jag KTH, Epicenter och en mängd små startupbolag”, säger David Sonnek.
”När jag blickar ut ser jag KTH, Epicenter och en mängd små startupbolag”, säger David Sonnek.Foto:Martina Huber

Överlag är han imponerad över den bredd och djup som finns bland medarbetarna. Som exempel nämner han även Nina Rawal, tidigare strategichef på Gambro, som både doktorerat i molekylär onkologi neurobiologi vid KI och jobbat med investeringar i hälsosektorn, som ett exempel på Industrifondens kombination av bredd och djup.

”Vi ska fortsätta att rekrytera folk och bygga vår expertis inom olika vertikaler som AI (artificiell intelligens), IoT (internet of things) och robotik”, säger han.

Hur mycket investerar ni per år?

”Cirka 400 miljoner kronor. Men vi kan öka trycket eller avvakta beroende på konjunkturen, vilket är en makalös fördel.”

Vad tycker du är dyrt just nu?

”Bolag som använder beprövad digital för att lösa konsumentproblem är ju något som gått väldigt bra de senaste 10-15 åren. Där är värderingarna höga.”

Vad är billigt?

”Bolag med hög teknisk risk, där man inte vet om tekniken ens fungerar ännu. Inte minst de som riktar sig till företag. Lägst värderade är bolag med hög teknisk risk, som utvecklar hårdvara för företagsmarknaden. Men det är värt att betona att tre av Industrifondens bästa affärer – Qlik, Micronic och Arcam – har varit i bolag som utvecklade fundamentalt ny teknik.

Fotnot: Stiftelsen Industrifonden grundades av staten 1979 för att främja industriell utveckling i Sverige. 1996 ändrades inriktningen och Industrifonden fick möjlighet att gå in som delägare i små och medelstora företag. Idag är Industrifonden en av Sveriges största och mest erfarna investerare i tillväxtföretag med 4,5 miljarder kronor i sin fond och 53 bolag i portföljen. 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?