1515

Ikea visar upp snabbväxande "mini-farm" för hemmet

Med Ikeas nya satsning hoppas möbeljätten att vi i framtiden kommer att kunna odla våra egna grönsaker i hemmet. Inomhusfarmen Lokal visades i samband med London Design Festival.  

Foto: Space10
Foto: Space10

Ikea har blivit allt mer begivna på teknik och innovation. Nyligen meddelade möbeljätten att de köper startupbolaget Taskrabbit, som är en marknadsplats för tjänster. I slutet av maj kunde Di Digital rapportera att Ikea dragit igång en bolagsaccelerator i Älmhult.

Nu har Ikeas innovationslabb Space10 i Köpenhamn tagit fram en mini-farm som skulle kunna göra det möjligt att producera grödor hemma. 

I ett inlägg på bloggsajten Medium presenterar Space10 prototypen som har det svenskklingande namnet Lokal. Den är uppbyggd med klimatstyrda lådor där grödor växer under led-lampor. Med det nyutvecklade systemet används 90 procent mindre vatten och växtprocessen blir nästan tre gånger så snabb jämfört med om odlingen hade skett utomhus. 

Foto:
Foto: Space10

Läs mer: ”Amazons framfart skyndar på Ikeas startup-jakt”

Prototypen visades i samband med London Design Festival i Shoreditch.

Foto:
Foto: Space10

Men det är inte säkert att Lokal i slutändan når kunderna.

Enligt Michael La Cour som är vd för Ikea Food Services, måste konceptet fortsätta att utvecklas innan företaget beslutar om produkten ska komma ut i Ikeas butiker. Det skriver Business Insider.

Just nu arbetar teamet på innovationslabbet med att tillföra sensorer till odlingsbackarna för att användaren ska kunna följa hur grödorna växer. Guillaume Charny-Brunet, som är innovationschef på SPACE10 ser Lokal som en framtida lösning för närproducerad mat.  

Foto:
Foto: Space10

"Lokal skulle kunna hjälpa utvecklingen av en ny, lokal försörjningskedja, som gör det möjligt för oss att odla mer mat i våra städer", sa Guillaume Charny-Brunet på  SPACE10 enligt Business Insider.  

Lokal är inte Ikeas första odlingsprojekt. I slutet av 2016 lanserade Space10 en urban trädgårdslösning kallat Growroom.

Läs mer: Ikea vill integrera smart teknik i hela sortimentet


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?