Svenska Doconomy grundades så sent som 2018 och har sedan året därpå med sig kortjätten Mastercard som delägare.
Idén utgår ifrån ett betalkort som kan redovisa klimatpåverkan för olika inköp, men tekniken integreras även hos externa aktörer. Till exempel kan kunder se sin klimatpåverkan per konsumtionskategori i betalbolaget Klarnas shopping-app. Med en konkret uppskattning av utsläppen kan konsumenten sedan välja att klimatkompensera sitt köp.
”Det känns som att många företag börjar förstå sitt ansvar och är beredda att ta det. FN:s klimattoppmöte var en väckarklocka vilket gör att många bolag i dag vänder sig till Doconomy för att utbilda sina kunder”, säger Mathias Wikström, vd och medgrundare av Doconomy.
Nu ansluter ytterligare två tunga namn till Doconomys ägarlista. Det är Ikeasfärens investeringsbolag Ingka Investments och storbanken Citis riskkapitalgren Citi Ventures som investerar i en förlängd runda från i höstas. Det innebär att mängden riskkapital sväller från 150 miljoner kronor till ungefär 170 miljoner kronor.
”Både Ingka och Doconomy har stora ambitioner om att forma framtidens hållbara hem genom nya produkter och tjänster. Med Doconomy ser vi stor potential i att ta fram lösningar för att stötta människor, produkter och tjänsteleverantörer i arbetet med att mäta, förstå och minska sin klimatpåverkan”, säger Krister Mattsson, chef över Ikeagruppens bolag Ingka Investments, i ett pressmeddelande.
Med färskt riskkapital i kassan är planen att Doconomy, som i nuläget har runt 70 medarbetare, ska anställa ännu fler. Man kommer även satsa resurser på att utveckla produkten, samt röra sig in på nya marknader.
”Det är dags för oss att titta både öster och västerut, och i viss mån även söderut”, säger Mathias Wikström.
Under 2021 ökade omsättningen från 13,7 miljoner kronor till cirka 30 miljoner kronor, enligt siffror från företaget. Resultatet, som landade på minus 37 miljoner kronor under 2020, vill de inte dela än. Detsamma gäller för prognosen 2022 – utöver att Doconomy tror på en stark tillväxt.
Hur tror ni att intresset från näringslivet för den här typen av tjänster kommer att utvecklas?
”Det kommer att utvecklas något alldeles otroligt, men även kunskapen och förståelsen för den roll som näringslivet har. Vi röstar på politiker var fjärde år, men på varumärken varje gång vi handlar. De företag som inte tar sitt ansvar kommer att försvinna, för vi rör oss mot en marknad som inte accepterar varumärken som inte tar sitt ansvar.”
Läs mer: Verdane stänger ny jättefond – backas av Tredje AP-fonden