1515

Ikea köper amerikanska startupbolaget Taskrabbit

Möbeljätten Ikea köper den amerikanska tjänsteplattformen Taskrabbit i en förmodad jätteaffär.

keas grundare Ingvar Kamprad.
keas grundare Ingvar Kamprad.Foto:Ikea

Den svenska möbeljätten Ikea har förvärvat TaskRabbit som står bakom en marknadsplats för tjänster. Enligt uppgifter till Recode kommer TaskRabbit agera som ett fristående dotterbolag inom Ikea och vd Stacy Brown-Philpot och de övriga anställda kommer att jobba kvar som vanligt.

Ikea har bekräftat till Financial Times att företaget är på väg att köpa den amerikanska startupen. Däremot är det oklart hur mycket Ikea betalar, men TaskRabbit har hittills dragit in cirka 50 miljoner dollar i riskkapital sedan grundandet för nio år sedan. Sannolikt rör det sig om ett av Ikeas hittills största förvärv.

Läs mer: Ikea avslöjar samarbete med Apple 

Recode skriver att Ikea väntas bidra med kapital till TaskRabbit men även där saknas det konkreta siffror i dagsläget.

San Francisco-baserade TaskRabbit är en välkänd startup inom det som kallas gig-ekonomin och företaget matchar frilansarbetare med jobb. Det kan till exempel röra sig om att montera Ikea-möbler eller tjänster som flytthjälp och städning. Bolaget grundades 2008 av entreprenören Leah Busquehar och har i dag 60 anställda och runt 60 000 anslutna frilansande "taskers".

Läs mer: H&M och Ikea bildar hemligt bolag

Förvärvet av TaskRabbit beskrivs av Recode som ett sätt för Ikea att stärka sitt digitala erbjudande till kunderna för att bättre kunna konkurrera med till exempel Amazon som i allt större utsträckning börjat satsa på hemprodukter och installationstjänster.

Ikea och TaskRabbit har sedan tidigare ett samarbete i Storbritannien kring just tjänster för montering av möbler. Även i USA och andra länder har plattformen marknadsfört att dess anslutna arbetare kan hjälpa till att montera Ikea-produkter.

Finwire/Di Digital


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?