Hoppa till innehållet

Annons

Ikea avslöjar samarbete med Apple

Möbeljätten Ikea har offentliggjort ett samarbete med Apple kring augmented reality, samt en ny teknik som radikalt ska kapa monteringstiden.

Ikeas grundare Ingvar Kamprad.
Ikeas grundare Ingvar Kamprad.Foto:TT

Ett medieuppbåd med 250 journalister från hela världen slöt upp till Älmhult när Ikea bjöd in till årlig träff för att ge en vink om framtiden. Ett nytt samarbete med Apple och en rad designers var några av nyheterna liksom att tillträdande Ikeachefen Jesper Brodin visade nästa revolution.

Läs mer: Ikea stärker e-handeln med nytt lager i Arlandastad

Democratic Design Days heter eventet som startade på onsdagen och attraherade tv-bolag, dagstidningar, magasin, bloggare och andra från exempelvis Kina, USA och Europa att vallfärda till Ikeas födelseort Älmhult i Småland.

"Vi vill öppna dörrarna och bland annat ge en blick in i framtiden", säger Torbjörn Lööf, vd för Inter Ikea.

Bolaget som äger varumärket ansvarar också för utvecklingen av sortimentet i Ikeavaruhusen. Bland annat offentliggjordes ett färskt samarbete med den amerikanska jätten Apple.

Planen är att Ikeas kunder framöver ska kunna använda så kallad augmented reality, AR, (ungefärlig översättning: förstärkt verklighet) för att hemifrån kunna se hur olika Ikeaprodukter ser ut och passar in för att lättare fatta köpbeslut även utan att behöva åka till ett varuhus.

"Det är bara ett led i vårt åtagande att gör våra produkter tillgängliga för så många som möjligt. Och här ser vi stora möjligheter genom att utnyttja kommande digitala tekniker fullt ut", säger Torbjörn Lööf.

Men det är inte bara digitalt som gäller framöver. Jesper Brodin, som den 1 september tillträder som ny koncernchef för Ikeakoncernen, drog ned stora applåder när han levde upp till sitt löfte att inför publik montera ett köksskåp på en minut. Bakom bragden ligger den nya klicktekniken för att sammanfoga möblerna utan traditionella beslag eller lim, och som nu gradvis introduceras i hela sortimentet.

"Jag skulle vilja beskriva det som vår största innovation sedan det platta paketet. Det kommer att skapa stor nytta genom bland annat lägre miljöbelastning, enklare och billigare produkter och att de kan demonteras vid flytt eller återvinning", säger Torbjörn Lööf.

"Och tidsåtgången kan kapas radikalt. Att montera en Paxgarderob kan förkortas från en och en halv timme för en normalkund till tre minuter!"

Läs även: Ikea satsar på startups - startar accelerator i Älmhult

Innehåll från NutanixAnnons

Ökade molnkostnader en växande IT-utmaning, enligt ny undersökning från Nutanix

Datahanteringen blir mer komplex när molninstallationer diversifieras. I samband med detta har kostnadskontroll i molnet vuxit till en av de största utmaningarna för företag och organisationer.

Nutanix, en ledande aktör inom styrning av datacenter och hybrida moln, genomför årligen undersökningen Enterprise Cloud Index (ECI), som mäter företagens utveckling inom molnanvändning. Årets undersökning visar att en klar majoritet, 85 % av de tillfrågade, tycker att kostnadskontroll i molnet är en av de största utmaningarna för IT-avdelningen. En tredjedel (34 procent) svarade att det är en ”betydande” utmaning. Nästan hälften av de tillfrågade (46 procent) avser att flytta vissa applikationer till lokala datacenter under det kommande året.

– Organisationer brottas med den nuvarande hanteringen av applikationer- och databaser, där data finns i såväl edge-lösningar i olika moln och i datacenter.  Årets undersökning visar samma sak som vi hör från kunderna; att det finns ett behov på marknaden av en modell som hjälper till att bygga, driva, använda och styra ett hybridmultimoln med stöd för alla typer av applikationer, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix. 

Under de senaste fem åren som ECI har genomförts har respondenternas attityd drastiskt gått mot användning av multipla IT-miljöer. 2018 svarade över hälften av de tillfrågade att de föreställde sig att de en dag uteslutande skulle köra alla workloads i antingen ett privat- eller offentligt moln. I stället för att arbeta för att konsolidera sig på en viss infrastruktur eller IT-driftsmodell, vilket verkade önskvärt 2018, ser de flesta företag nu nödvändigheten och fördelarna med att köra workloads i en kombination av offentliga moln, i datacentret och via edge computing.

Målet för organisationerna är nu att göra denna hybrida driftsmodell mer effektiv. Den växande mångfalden av molninstallationer skapar en enorm komplexitet i hanteringen av data i olika moln. Smarta verktyg som gör det möjligt för organisationer att tillhandahålla, flytta, hantera, övervaka och säkra applikationer och data från en enda konsol och på ett enhetligt sätt blir allt viktigare för IT. Nästan alla respondenter i undersökningen säger att de skulle ha nytta av att ha ett enda, enhetligt sätt för att hantera applikationer och data i olika IT-miljöer.   

Andra viktiga slutsatser från årets rapport är bland annat följande: 

De flesta organisationer använder mer än en typ av IT-infrastruktur, och nästan alla är överens om att det idealiska vore att ha en plattform som kan hantera alla på ett konsekvent sätt.

Data styr företagens infrastrukturbeslut med datasäkerhet, skydd och återställning som de viktigaste drivkrafterna.

Hållbarhet är nu en IT-prioritet. Nästan alla (92 procent) respondenter håller med om att hållbarhet är viktigare för deras organisation än för ett år sedan. 

Om du vill veta mer om rapporten och resultaten kan du ladda ner hela Nutanix Enterprise Cloud Index här.

 

 

 

 

Mer från Nutanix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera