1515
Annons

I höst tar Di Digital Female Founders till Malmö

För sjätte året i rad anordnar Di Digital eventet Female Founders, där vi ger kvinnliga grundare en fysisk scen. I år åker pitchtävlingen på turné till Malmö.

De deltog i pitchtävlingen på Female Founders 2021 (från vänster): Lisa Hasselgren, medgrundare Securifid, Anna Carlsson, medgrundare Bright Day Graphene, Stefanie Najafi, medgrundare Eyescanner Technology, Malin Alpsten, medgrundare Bright Day Graphene, Jenny Johansson, medgrundare Eyescanner Technology, Prudence Mafuta Persson, medgrundare Manje Health, Amanda Kalderén, medgrundare Eatable och Gohar Avagyan, medgrundare Vaam.
De deltog i pitchtävlingen på Female Founders 2021 (från vänster): Lisa Hasselgren, medgrundare Securifid, Anna Carlsson, medgrundare Bright Day Graphene, Stefanie Najafi, medgrundare Eyescanner Technology, Malin Alpsten, medgrundare Bright Day Graphene, Jenny Johansson, medgrundare Eyescanner Technology, Prudence Mafuta Persson, medgrundare Manje Health, Amanda Kalderén, medgrundare Eatable och Gohar Avagyan, medgrundare Vaam.Foto:Pax Engström Nyström
Foto:Gustaf Månsson

En scen, sex entreprenörer, en jury och en publik. Det kan låta simpelt, men brukar vara magiskt. Förra året var det grundarna av Manje Health, Securifid, Eyescanner Technology, Vaam, Bright Day Graphene och Eatable som stod där på scenen i pitchtävlingen på Female Founders. I år kan det vara du.

Men varför ett event med bara kvinnor som pitchar? Det är bara att gå till statistiken. I Sverige, liksom i Norden och på många håll i Europa, går en försvinnande liten del av riskkapitalet till bolag grundade av kvinnor. Vad handlar det om? 

I vår bevakning på Di Digital blir det ständigt tydligt att många grundarteam består av två till fyra män, ofta med liknande bakgrund. I den årliga granskningen vi gör, av hur riskkapitalet fördelas i Sverige, är förhållandet detsamma. Bakom de 1 000 bolag vi gick igenom, som tog in en investering under 2020, står i majoritet män med svenskklingande namn. 

Av riskkapitalet i Sverige har det de senaste sex åren investerats 1 procent i bolag grundade av kvinnor. Runt 5–12 procent i bolag med mixade grundarteam. Resten i bolag grundade av män.

2016 startade Di Digital eventet Female Founders i syfte att stärka och lyfta fram kvinnliga grundare inom techindustrin. En mötesplats för makthavare, investerare och entreprenörer i den svenska techsektorn.

Det gör vi genom att belysa frågan från olika håll och lyfta fram förebilder både på Female Founders och i vår bevakning på Di Digital.

Ett steg i att uppmärksamma kvinnliga grundare, och personer som kan inspirera till att fler kvinnor vill jobba i techbranschen eller starta egna bolag, är också att ge dem en fysisk plattform på Female Founders.

I år tar vi satsningen vidare och gör ett nedslag i Malmö. Vi hoppas att entreprenörer och personer i ekosystemet runtom i Skåne vill vara med! 

Är du grundare och identifierar dig som kvinna? Sök till vår pitchtävling i Malmö den 29 september redan i dag – här finns mer information, kriterier och länk till ansökan!

Det bolag som vinner pitchtävlingen i Malmö går direkt vidare till Stockholm den 30 november – där sex entreprenörer från hela landet tävlar om äran och fina priser.

Vill du se hur det gick till i fjol finns det en repris här.

Hoppas att vi ses på Female Founders i höst!

Läs också: De är årets Female Founders 2021 

Se riskkapitalisten Indra Sharmas tal från Female Founders 2021:

 


Innehåll från InbooksAnnons

Så får redovisningsbyråerna bättre flyt med Flow

INBooks är den Växjö-baserade uppstickaren som revolutionerar redovisningsmarknaden. Programmet INBooks Flow förenklar det dagliga arbetet hos bokföringskonsulten.

– Vårt fokus är att effektivisera, utveckla och förbättra för byråerna så att de kan ta sig högre upp i värdekedjan, säger Jennie Nivard, produktchef Flow.

Som redovisningskonsult kan det vara en utmaning att få vardagspusslet att gå ihop. Egenskapen ”ha många bollar i luften samtidigt” tycks vara en viktig del i arbetsbeskrivningen. Det gäller att vara serviceminded, ha full kontroll på alla uppdrag, tidsnedläggelse, skattejuridik och viktiga datum – och samtidigt se till att inte lägga för mycket tid på ”fel” saker. 

– Många redovisningskonsulter har olika system för att underlätta planering, tidrapportering, kundkontakter, uppdragsbrev och så vidare, men att lära sig alla dessa system tar tid. De riskerar också att missa något när de ständigt måste hoppa mellan de olika programmen, säger Jennie Nivard, produktchef Flow på INBooks.

Uppdragsbrevet är systemets hjärta

Flow är ett molnbaserat verktyg som samlar redovisningsbyråns alla uppdrag på ett och samma ställe så att konsulterna kan jobba mer effektivt.

– När du har allt i samma vy får du större överblick. Allt blir tydligare och du får kontroll över arbetsdagen. Resursfördelningen på byrån blir mer effektiv när byråledaren får tillgång till konsulternas planering och enkelt kan flytta aktiviteter mellan olika personer, säger Jennie.

INBooks VD Mikael Folkesson vill gärna lyfta fram funktionen ”uppdragsbrevet”.

– Vi grundare, som alla kommer från branschen, såg det stora behovet att digitalisera och effektivisera. Den verkliga knuten vi lyckats lösa är att vi har digitaliserat grunden för samarbetet mellan byråerna och deras kunder – de så kallade uppdragsbreven – och sedan byggt hela systemet runt det. 

I uppdragsbrevet stipuleras vad byrån ska göra, till vilket pris etcetera. 

– Det är ”hjärtat i systemet”. Klienten skapar snabbt ett uppdragsbrev i programmet och låter sedan klienten signera det digitalt med Kivra. På så sätt kvalitetssäkras alla byråns processer från början och det går smidigt att göra uppdateringar efterhand, säger Jennie.

Frigör resurser och höjer kompetensen

INBooks mål är högt ställda – att öka lönsamheten i hela branschen. 

– Idag hotas redovisningsbyråerna av sjunkande marginaler. Flera av deras tjänster är svåra att ta betalt för hos en mindre kund, och i och med att 90 procent av Sveriges företag är småföretagare är det ett växande problem. Vi digitaliserar den typ av tjänster som byråerna inte tjänar pengar på idag och frigör i stället resurser till sådant som ökar kompetensen och kan ge större värde till kunderna, säger Mikael. INBooks grundades 2019 och företaget växer snabbt. 

– Den första versionen av vårt bokföringsprogram för små företagare, INBooks Go, lanserades senhösten 2019 och INBooks Flow lanserades hösten 2021. Vi har hela tiden haft användarupplevelsen i fokus och gensvaret från marknaden har varit fantastiskt, säger han.

Småländska rötter

INBooks kommer från Växjö, staden som varit hemvist för många bolagsraketer inom just bokföringsbranschen.

– Ja, Växjö har ju blivit en hub för företag inom digital ekonomi. Jag är själv gammal programmerare och entreprenör. När jag var ung satt jag hemma och knåpade ihop ett eget redovisningssystem i DOS – sedan åkte jag runt och sålde det med min moped. Jag hade ett tiotal kunder som mest, avslutar Mikael.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inbooks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?