1515

Hyrklädtjänsten tar in 20 miljoner – expanderar i Europa

Hack your closets kunder får en månadsprenumeration där stylister handplockar begagnade kläder åt dem – med syftet att återvinningssystemet ska öka livslängden på varje plagg. Nu tar hyrklädtjänsten in 20 miljoner kronor i en ny runda. 

Hack your closets medgrundare och vd Lisa Gautier (till vänster) och Mikaela Larsell Ayesa (till höger), medgrundare och operativ chef.
Hack your closets medgrundare och vd Lisa Gautier (till vänster) och Mikaela Larsell Ayesa (till höger), medgrundare och operativ chef.Foto:Joakim Grevér

Hack your closet lanserades sommaren 2019 med syftet att motverka två stora problem i klädindustrin: det växande antalet osålda kläder och det växande antalet oanvända kläder.

”Vi köper ofta mycket kläder, men använder bara 20 procent av det vi köpt”, säger Lisa Gautier, medgrundare och vd för Hack your closet.

Hyrklädtjänsten inspekterar, tvättar och lagrar kläder i en delad garderob. Genom en prenumeration får kunder varje månad hem en box med kläder utvalda av bolagets stylister som de får låna i fyra veckor. De senaste tolv månaderna har Hack your closet skickat ut 10 000 boxar med 20 000 plagg. 

”När kläder redan producerats går det tyvärr inte att göra så mycket åt saken, men vi ger konsumenten ett val att använda det här alternativet istället för att köpa nytt”, säger Lisa Gautier, som är från Frankrike och flyttade till Sverige 2016. 

Hack your closet har nu avslutat en finansieringsrunda på 20 miljoner kronor. Den leddes av den klimatinriktade riskkapitalfonden Pale Blue Dot tillsammans med de befintliga investerarna J12 Ventures och Luminar Ventures, som var med på bolagets första runda i mars förra året. 

”Jag tror det här visar – inte bara för oss utan för hela ekosystemet i branschen – att det är möjligt att resa kapital och vara ändamålsdriven. Att du kan göra något med hållbarhet som syfte, men också skapa lönsamhet. Det är otroligt viktigt att ha investerare som verkligen tror på det du gör, så att de kan hjälpa dig komma längre”, säger Lisa Gautier. 

Läs även: Miljonregn över bolag som spårar kläder med blockkedjan

Hon säger att finansieringen delvis kommer att gå till att utveckla bolagets research och utveckling.

”Vår avdelning i Sverige är lite som vårt laboratorium där vi testar oss fram inom dessa två områden. Vi provar nya saker, testar produkterna och gör förbättringar för att utveckla vår tjänst.”

Men merparten kommer att gå till att expandera tjänsten till en bredare europeisk marknad, där Hack your closet börjar med Lisa Gautiers hemland Frankrike. Bolaget vill av klimatskäl öppna flera lager i strategiskt utvalda områden för att kunna nå så många kunder som möjligt och därmed begränsa transportsträckor.

”Vår plan är att öppna vad vi kallar gemensamma garderober runtom i Europa och sedan öppna en eller två sådana enheter varje år. Det skulle till exempel kunna handla om södra Sverige för att kunna nå Danmark. För oss är det verkligen viktigt att visa att vi kan skala vår vision och vårt uppdrag och att vi kan driva förändring för mer hållbarhet inom klädindustrin”, säger Lisa Gautier. 

 


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?