1515
Annons

Hyrklädtjänsten tar in 20 miljoner – expanderar i Europa

Hack your closets kunder får en månadsprenumeration där stylister handplockar begagnade kläder åt dem – med syftet att återvinningssystemet ska öka livslängden på varje plagg. Nu tar hyrklädtjänsten in 20 miljoner kronor i en ny runda. 

Hack your closets medgrundare och vd Lisa Gautier (till vänster) och Mikaela Larsell Ayesa (till höger), medgrundare och operativ chef.
Hack your closets medgrundare och vd Lisa Gautier (till vänster) och Mikaela Larsell Ayesa (till höger), medgrundare och operativ chef.Foto:Joakim Grevér

Hack your closet lanserades sommaren 2019 med syftet att motverka två stora problem i klädindustrin: det växande antalet osålda kläder och det växande antalet oanvända kläder.

”Vi köper ofta mycket kläder, men använder bara 20 procent av det vi köpt”, säger Lisa Gautier, medgrundare och vd för Hack your closet.

Hyrklädtjänsten inspekterar, tvättar och lagrar kläder i en delad garderob. Genom en prenumeration får kunder varje månad hem en box med kläder utvalda av bolagets stylister som de får låna i fyra veckor. De senaste tolv månaderna har Hack your closet skickat ut 10 000 boxar med 20 000 plagg. 

”När kläder redan producerats går det tyvärr inte att göra så mycket åt saken, men vi ger konsumenten ett val att använda det här alternativet istället för att köpa nytt”, säger Lisa Gautier, som är från Frankrike och flyttade till Sverige 2016. 

Hack your closet har nu avslutat en finansieringsrunda på 20 miljoner kronor. Den leddes av den klimatinriktade riskkapitalfonden Pale Blue Dot tillsammans med de befintliga investerarna J12 Ventures och Luminar Ventures, som var med på bolagets första runda i mars förra året. 

”Jag tror det här visar – inte bara för oss utan för hela ekosystemet i branschen – att det är möjligt att resa kapital och vara ändamålsdriven. Att du kan göra något med hållbarhet som syfte, men också skapa lönsamhet. Det är otroligt viktigt att ha investerare som verkligen tror på det du gör, så att de kan hjälpa dig komma längre”, säger Lisa Gautier. 

Läs även: Miljonregn över bolag som spårar kläder med blockkedjan

Hon säger att finansieringen delvis kommer att gå till att utveckla bolagets research och utveckling.

”Vår avdelning i Sverige är lite som vårt laboratorium där vi testar oss fram inom dessa två områden. Vi provar nya saker, testar produkterna och gör förbättringar för att utveckla vår tjänst.”

Men merparten kommer att gå till att expandera tjänsten till en bredare europeisk marknad, där Hack your closet börjar med Lisa Gautiers hemland Frankrike. Bolaget vill av klimatskäl öppna flera lager i strategiskt utvalda områden för att kunna nå så många kunder som möjligt och därmed begränsa transportsträckor.

”Vår plan är att öppna vad vi kallar gemensamma garderober runtom i Europa och sedan öppna en eller två sådana enheter varje år. Det skulle till exempel kunna handla om södra Sverige för att kunna nå Danmark. För oss är det verkligen viktigt att visa att vi kan skala vår vision och vårt uppdrag och att vi kan driva förändring för mer hållbarhet inom klädindustrin”, säger Lisa Gautier. 

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera