1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Hyllades av Steve Jobs – nu trendar Malmöstudion på Tik Tok

Efter skejtboard och bmx tar Malmöstudion Illusion Labs sin framgångsrika Touchgrind-serie in i sparkcykelvärlden. Nästa vecka släpps spelet ”Touchgrind scooter” som har påverkats kraftigt av att studion en dag upptäckte att de trendade på Tik Tok.

Den legendariska Apple-grundaren Steve Jobs hyllade Illusion Labs som nu släpper ett sparkcykelspel.
Den legendariska Apple-grundaren Steve Jobs hyllade Illusion Labs som nu släpper ett sparkcykelspel.Foto:Illusion Labs, Paul Sakuma

Spelstudion Illusion Labs har en fascinerande historia som bör berättas igen. Andreas Alptun och Carl Loodberg träffades på Malmöföretaget TAT, men startade snart eget och det var när de kom över en Iphone innan den släppts i Sverige som de insåg att de skulle göra spel.

Deras ”Labyrinth”-spel har fått Apple-legendaren Steve Jobs att stå på scen och hylla dem. Och när ”Touchgrind Skate” släpptes samma år var det världens första så kallade multitouch-spel, det vill säga att man använde två fingrar på skärmen hela tiden.

”Jag brukade då förklara spelet med att dina fingrar är dina ben och med dem styr du skejtboarden i spelet”, säger Andreas Alptun.

Spelet blev en succé och det blev först en uppföljare i ”Touchgrind Skate 2” och sedan bytte man fordon i ”Touchgrind BMX” som också fick en tvåa och allt pekade uppåt. Men i takt med att mobilspelbranschen kom att handla alltmer om ”casual gaming” började Illusion Labs kände sig vilsna. Marcus Dawson som jobbat i företaget sedan första spelet tog över som vd, medan Andreas Alptun och Carl Loodberg var kvar som ägare samtidigt som de utvecklade nya idéer till företaget.

Illusion Labs spel ”Touchgrind Skate”.
Illusion Labs spel ”Touchgrind Skate”.Foto:Illusion Labs

Men sommaren 2020 vände allt. Först förstod de inte vad som hade hänt. Förrän Marcus Dawsons systerson berättade att ”Touchgrind BMX 2” trendade på Tik Tok.

”Plötsligt hittade vi 5,3 miljoner videos på Tik Tok där folk visade upp sina åk i vårt spel, berättar Marcus Dawson.

Det gjorde att Illusion Labs också hittade hjärtat i vad som skulle komma att bli den nya ”Touchgrind”-uppföljaren. Scooter-spelet där man ska göra tricks på sparkcykel.

”Det vi såg på Tik Tok var att folk ville visa upp att de tagit sig in på topplistor, men också visa upp sina pimpade cyklar”, berättar Marcus Dawson.

Så i ”Touchgrind Scooter” har man nu brutit ned topplistorna på mer regional och lokal nivå. Istället för en världstopplista finns det nu listor för Sverige, Skåne, Malmö, till och med Bunkeflostrand.

I nya spelet kan man dels köra freestyle, när man kör en bana från start till mål och gör så coola tricks som möjligt för att få poäng. Men det finns också ”Tricky” där man ska klara av att göra en hel lista av enskilda tricks. Och ”Versus” där man tävlar mot en annan spelare.

Vad är nästa steg för ”Touchgrind”?

”Dels att flytta spelet till nya plattformar. Vi är sugna på Nintendo Switch och håller på att utveckla ett annat spel för det nu. Men vi har ingen plan på ett 'Touchgrind Scooter 2', utan snarare kommer vi att bygga ut det här spelet med fler banor. Och sedan har jag en idé om ett helt nytt ”Touchgrind”-spel där man åker på något helt annat”, säger Andreas Alptun.

Den 10 juni släpps ”Touchgrind Scooter”.

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?