Annons

Hundratusentals trötta småbarnsföräldrar laddar ned hennes app

Svårigheter i att hitta en sömnapp på sitt modersmål och problem med att få sin egen dotter att somna ledde till en idé om en sömnapp för hela familjen. 

”Vi har fått bra respons från föräldrar”, säger Svitlana Björkman som siktar på 600.000 nedladdningar i år.

Svitlana Björkman tog fram en app som skulle hjälpa henne själv och dottern att somna. Nu siktar hon på 600.000 nedladdningar i år.
Svitlana Björkman tog fram en app som skulle hjälpa henne själv och dottern att somna. Nu siktar hon på 600.000 nedladdningar i år.

Svitlana Björkman flyttade från Ukraina till Sverige för tre år sedan. Som trött småbarnförälder sökte hon efter en app som kunde hjälpa både henne och hennes dotter att somna. Svitlana upptäckte snabbt två problem i sökandet efter en sådan app. Det första var att det inte fanns en app på hennes modersmål, ryska, det andra problemet var att det inte fanns någon app som även var lämplig för barn. 

”Jag pratade med min man och vi bestämde att vi borde göra något av det här”, säger Svitlana Björkman, grundare av appen Saga Sleep. 

Paret kom överrens om att den avslappningen som fanns i idén att kunna lyssna på något på sitt eget modersmål för att somna var något värt att satsa på, så de började utveckla en app. Under appens utveckling inspirerade problem med att få sin egen dotter att somna till en idé om att även lägga till sagor för barn i appen. Sagorna skrivs specifikt för appen i samarbete med till exempel kända ryska berättare, skribenter och skådespelare. 

”Ingen av sagorna innehåller något som upprör eller triggar ångest, bara avslappning. Det är möjligt med bra skribenter och lite hjälp från forskning”, säger Svitlana Björkman.

Svitlana Björkman säger att det som skiljer Saga Sleep åt från övriga appar är sagornas koppling till forskning. Sagorna i appen är utvecklade tillsammans med forskare för att ge ett så optimalt resultat som möjligt med både insomningen och kvaliteten på sömnen.

”Sagorna är menade att ta bort fokus från tankar om till exempel jobb, och få dig att fokusera på något annat. Sagorna ska till exempel ta dig till en strand, få dig att tänka på sanden på fötterna och havet i bakgrunden”, säger Svitlana Björkman.

Appen tog nyligen in en investering på 10 Mkr. Pengarna ska användas till att tillfredsställa kundernas efterfrågan på fler sagor och lansering av appen i fler länder samt på fler språk. 

Förra året omsatte appen cirka 600.000 kronor. Målet för 2022 är att öka omsättningen till 7 Mkr. 

”Vi har fått bra respons från föräldrar, så vårt fokus ligger på att appen ska fortsätta hjälpa föräldrar och barn att somna”, säger Svitlana Björkman. 

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend växer så det knakar trots orolig marknad

Den 16 november släppte fintechbolaget SaveLend Group sin delårsrapport för årets tredje kvartal. Trots det osäkra världsläget, elkris och kraftig inflation visar rapporten att bolaget på en närapå fördubblad nettoomsättning jämfört med samma period förra året – från 23,6 miljoner till 40,7 miljoner.

Trots en orolig och rörlig marknad pekar bolagets siffror uppåt. Frågar man Ludwig Pettersson, vd på SaveLend, beror detta till stor del på att krediter som tillgångsslag ofta klarar sig bra även under stormiga tider. 

– För bara ett par månader sedan tog vi en fantastisk milstolpe, då vi nådde en miljard kronor på vår sparplattform – en ökning på 142 procent sen året innan! Sedan dess har tillväxten fortsatt; många har fått upp ögonen för vårt sparerbjudande och att vi levererar en stabil avkastning även under rådande omständigheter. Avkastningen låg också till grund för att vi utsågs till bästa P2P-plattform av Privata Affärer tidigare i år. 

Fördubblat antalet aktiva månadsspar

SaveLend har inte haft en negativ avkastningsmånad sedan 2016, men detta till trots är bolaget något av en doldis på finansmarknaden. Ludwig konstaterar att det finns en hel del att göra vad gäller varumärkeskännedom, men hos de sparare som känner till bolaget finns det inga tveksamheter. Ett bevis på detta är att SaveLend sett en fördubbling i antal aktiva månadsspar jämfört med föregående år, vilket är en snabbare ökning än antalet nya sparare. 

– Det är ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg. Vi letar alltid efter tillfällen att accelerera tillväxten och tar chansen när den dyker upp. Detta är en approach som jag bedömer är en stor framgångsfaktor och det är något vi kommer att fortsätta med. Nu, exempelvis, när vi kan konstatera att vår faktureringsplattform Billectahar växt med 48,9 procent med en lönsamhet på 28,6 procent sedan förra året blir det oerhört tydligt att vi bör investera mer i Billecta för att accelerera tillväxten än mer. Där avser vi att trycka på gaspedalen ordentligt – utan att tumma på resultatet i den delen av vår affär. 

Har attraherat nya ägare

Skalbarheten i plattformarna blir allt tydligare när det kan konstateras att kostnadsbasen inte växer i samma takt som intäkterna. Ytterligare ett viktigt framsteg under kvartalet är att SaveLend har kunnat säkra 10 miljoner kronor i utestående optionsprogram. Det sammantaget gör att bolaget fortsatt bedömer sig ha tillräckliga resurser för att bli kassaflödespositiva.

– Ett annat resultat av denna transaktion är att vi i samband med detta har attraherat nya långsiktiga ägare till bolaget som sedan tidigare var investerare på sparplattformen, säger Ludwig.

”Visade sin kollektiva styrka”

Med tanke på omvärldsläget betonar Ludwig att det är svårare att sia om framtiden än i normala fall, men han känner ändå trygghet såväl i bolagets plattformar och leveranssäkerhet som deras förmåga att anpassa sina investeringar efter behov. Hans attityd grundas bland annat i att bolaget under det senaste kvartalet kunde godkänna det hittills största lånet någonsin till en av sina låntagare. 

– Våra sparare visade sin kollektiva styrka genom att möjliggöra ett lån på 60 miljoner till en av våra återkommande låntagare. Det visar på styrkan i vår modell och att våra sparare har förtroende för vår leverans inför framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer och investera i SaveLends sparplattform här 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera