1515

Hundratals svenska Uber-förare åker dit i skattegranskning

Efter återkommande kritik om skattefusk hårdgranskar nu Skatteverket Uber-förare i Sverige, kan Di Digital avslöja. På kort tid har fler än 50 förare upptaxerats – vissa med hundratusentals kronor.

Uber lanserades i Sverige 2013.
Uber lanserades i Sverige 2013.Foto:Filip Erlind

”Du har lämnat oriktig uppgift genom att inte redovisa inkomsten från Uber i din inkomstdeklaration för beskattningsår 2015”, lyder besluten som har landat på många svenska Uber-förares hallmattor under sommaren.

Skatteverket har hämtat uppgifter från Uber om hur mycket tjänstens förare drar in i Sverige. Myndigheten har därefter jämfört de inkomstuppgifterna med förarnas inlämnade deklarationer för 2015.

Vi är precis i början av processen.

Resultatet är upptaxeringar, en del kraftiga sådana, av hittills 54 förare. Besluten började upprättas i juli. Bara de senaste dagarna har myndigheten avslutat ett 30-tal granskningar.

Och det kommer fler upptaxeringar, enligt Skatteverket.

”Vi är precis i början av processen. Detta kommer säkert att pågå hela hösten”, säger Susanna Bengtsson, som ansvarar för myndighetens kontroll av taxibranschen.

Uber har under våren delgivit Skatteverket inkomstuppgifter för samtliga förare och företag som använde tjänsten i Sverige i fjol. Hur många fall som Skatteverket granskar vill myndigheten inte uppge.

Susanna Bengtsson väntar sig dock att granskningen utmynnar i ”hundratals beslut” om upptaxering.

”Det är jättesvårt att uppskatta i dag eftersom vi har pågående granskningar”‚ säger hon.

En del av kritiken mot Ubers verksamhet i Sverige har gått ut på att förarnas arvoden är utom räckhåll för svenska myndigheter. Detta eftersom förarna tar emot betalningar via Ubers app som slussas vidare till Ubers dotterbolag i Nederländerna. Där tar Uber en provision på 20 procent och skickar sedan resterande summa tillbaka till föraren.

Redovisningsplikten faller då på förarna själva, och i många fall har den alltså inte varit fullständig.

Uber lanserade i somras en knapp som låter förarna frivilligt dela med sig av intäktsuppgifter till Skatteverket.

Läs mer: Uber inför skatteknapp i Sverige

De skattebeslut som har upprättats hittills rör mestadels oredovisade årsinkomster på omkring 30 000 kronor. De nya uppgifterna taxeras som inkomst. Dessutom tillkommer ett skattetillägg på 40 procent.

Men det förekommer också mer extrema fall.

En förare hade ursprungligen redovisat en total inkomst på 4 700 kronor i sin deklaration för 2015. Samma person hade dock kört fler än 4 000 resor med Uber och därigenom tagit över en halv miljon kronor i betalning.

Efter avdrag och Ubers provision på 20 procent uppgår den summan till en löneökning på 286 000 kronor, hävdar Skatteverket. Därmed upptaxeras personen 114 000 kronor – efter att till en början knappt ha redovisat någon inkomst alls.

Kontrollen är viktig för alla taxiåkare som gör rätt för sig.

Uber har flera gånger kritiserats av branschorganisationen Taxiförbundet, som menar att det världsomspännande appföretaget möjliggör skattefusk i stor skala, en debatt som Di Digital har rapporterat om återkommande.

“Som egenföretagare är svenska partnerförare ansvariga för sin egen skatteplikt, men vi arbetar med Skatteverket för att utveckla ett sätt så förare kan deklarera vad man tjänat in så enkelt som genom ett knapptryck i appen," Oliver Carrà.

Ubers Sverigechef Alok Alström skrev i en debattartikel i Dagens Nyheter i juli att den nya funktionen förbereder svenska Uber-förare för 2017, då samtliga Uber-förare blir skyldiga att rapportera sina skattegrundande inkomster till Skatteverket.

Susanna Bengtsson på Skatteverket menar att mydnighetens kontroller av Uber-förare hjälper till att skapa en jämn spelplan på den svenska taximarknaden.

”Det är viktigt att göra kontrollen för att konkurrensen ska ske på lika villkor inom taxibranschen. Kontrollen är också viktig för alla taxiåkare som gör rätt för sig”, säger hon.


Mer om Uber:

Foto:

Kommentar: ”Alla fattar Uberpop – utom myndigheterna”

Foto:

Avslöjar: Ubers förarkontroller är en bluff

Foto:

Kommentar: ”Uber har agerat korkat”


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?