1515

Hr-utmanare gifts ihop och laddar för fler uppköp

Andreas Wernqvist och Peter Spetz har byggt sin hr-tjänst från grunden. Nu säljer grundarna en andel till ett norskt riskkapitalbolag som samtidigt slår ihop bolaget med Grade. I affären tillförs även 200 miljoner kronor för fler uppköp.

”I princip alla som är arbetslösa över sex månader möter oss”, säger Andreas Wernqvist på Workbuster.

Andreas Wernqvist är medgrundare till Workbuster som bland annat har en tjänst för fristående aktörer som arbetar med Arbetsförmedlingen.
Andreas Wernqvist är medgrundare till Workbuster som bland annat har en tjänst för fristående aktörer som arbetar med Arbetsförmedlingen.Foto:Press, Stina Stjernkvist/TT
Foto:Stina Stjernkvist/TT

Workbuster var från början ett rent rekryteringsverktyg men har mer övergått till tjänster för förvärv av talanger. Bolagets tjänster hjälper till exempel organisationer med data för rekrytering.

”Vi har byggt från grunden utan att ta in kapital”, säger Andreas Wernqvist som tillsammans med medgrundaren Peter Spetz själva byggde tjänsten från början.

Workbuster arbetar även med fristående aktörer som hjälper Arbetsförmedlingen med matchning för att få ut arbetssökande i aktiviteter, praktik eller jobb. Tjänsten hjälper också till med återrapporteringen till Arbetsförmedlingen som har höga krav inför fakturering.

Stockholmsbaserade Workbuster har 400 kunder idag som är alltifrån startups till storbolag som Nordic Choice Hotels, Fazer and Manpower Group. 

Nu går Viking Venture in som delägare i Workbuster och slår samman bolaget med Grade. 

Grade startade i Lund och har över 680.000 användare i sin plattform. Bolaget arbetar i nästa fas efter rekrytering med fokus på personalutveckling. Det handlar bland annat om att kartlägga kompetens, temperaturen inom företaget samt att se till introduktion, utbildningar och vidareutveckling.

”Tillsammans så kan vi tillhandahålla hela kedjan”, säger Andreas Wernqvist.

Bolagen hade en gemensam omsättning på 80 miljoner kronor förra året med ett resultat på 5,3 Mkr. 70 procent av intäkterna kom från Saas, Software-as-a-service, det vill säga prenumerationsbaserade mjukvarutjänster.

”Vi tycker att marknaden för hr-tjänster är väldigt attraktiv. Vårt mål är att bli ledande genom organisk tillväxt och konsolideringar. Workbuster och Grade är en perfekt match för att starta en spännande tillväxtresa. De tillför digitala lösningar till ett område som blir allt viktigare”, säger Joar Welde, partner på Viking Venture i ett uttalande.

Det nybildade bolaget ska fortsätta ha organisk tillväxt, tillförs också 200 miljoner kronor från Viking Venture för att kunna göra uppköp av fler bolag inom hr-segmentet. Grades vd Rickard Kajson kliver upp som vd medan Workbusters grundare fortsätter operativt i bolaget.

Viking Venture äger 64 procent av det nybildade bolaget och resten ägs av tidigare anställda och ägare. 

Det norska riskkapitalbolaget Viking Venture grundades 2001 och har hittills gjort över 200 investeringar. Idag ligger fokus på mjukvarubolag som är i uppskalningsfasen.

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?