Hoppa till innehållet

Annons

Hotmail-profil investerar i svenska Instabridge

Riskkapitalprofilen Tim Draper investerade tidigt i Hotmail, Skype och Tesla. Nu faller valet på svenska Instabridge, som mottar en investering på 8,4 Mkr.

Instabridges grundare: Erik Tigerholm och Niklas Agevik.
Instabridges grundare: Erik Tigerholm och Niklas Agevik.Foto:Instabridge

Det är en av Silicon Valleys allra största riskkapitalister som investerar i den svenska wifi-delningstjänsten Instabridge (NTL).

... fordonet för en lyckligare, mer sammankopplad värld.

Tim Draper investerade i Hotmail 1995 och sålde tjänsten till Microsoft två år senare. Hans portfölj omfattar även Tesla och Tesla-chefen Elon Musks rymdföretag Space X, liksom den kinesiska sökjätten Baidu och lagringstjänsten Box.

Efter att ha investerat i Skype i ett tidigt skede för drygt tio år sedan gör Tim Draper nu sin andra svenska investering. När han ringer säger man inte nej, enligt Instabridges ena grundare Niklas Agevik.

”Han blev introducerad för oss via någon kontakt i Silicon Valley”, säger han.

”Det här var inte några pengar som vi planerade att ta in, utan det var en bra person som vi ville knyta till oss. Då bestämde vi att göra denna runda.”

Foto:

Instabridges app lagrar information om och inloggningsuppgifter till miljontals wifi-nätverk.

Instabridge har beskrivits som ett ”sim-kort för wifi”.

Appen lagrar information om miljontals gratis wifi-nät världen över och sparar även inloggningsuppgifterna. Den som befinner sig utomlands och behöver uträtta något på internet slipper alltså leta upp ett trådlöst nätverk eller ansluta sig via mobildata.

Vi bygger communities av personer som delar wifi.

Men Instabridges främsta målgrupp är användare som inte ens har mobildata att tillgå.

”Jag förväntar mig att Instabridge blir fordonet som låter miljarder människor få tillgång till internet och bygga en lyckligare, mer sammankopplad värld”‚ säger Tim Draper i ett uttalande.

Hittills har Instabridge tagit in drygt 32 miljoner kronor i riskkapital, enligt Nordic Tech List.

Bolaget har namnkunniga delägare som svenska Creandum och Moor samt Balderton Capital och Swisscom ventures. Den nya finansieringsrundan, där även Balderton Capital och några av tjänstens affärsänglar deltar, möjliggör nya rekryteringar.

”Vi kan börja rekrytera inför en B-runda redan nu. Men i praktiken behåller vi de planerna vi redan har”, säger Niklas Agevik.

När Balderton Capital och Moor i höstas tillsköt 25 Mkr hade Instabridge en miljon användare. I dag är den siffran dubbelt så hög. Bolaget gjorde ett nollresultat under 2015. Inte heller under 2016 kommer Instabridge att tjäna pengar, utan fokus hamnar på användartillväxt.

Läs mer: Miljoninvestering ska ta Instabridge ut i världen

Det finns dock en plan för lönsamhet, även om Niklas Agevik inte vill uppge när tjänsten ska börja generera vinst.

”Alla ska få tillgång till internet och vi ska hjälpa folk att använda internet. Vi rekommenderar andra appar inom vår app, såsom tjänster för att söka jobb eller liknande. Man kan kalla det för relevant och riktad reklam”, säger han.

Instabridge har under det senaste året expanderat i Sydamerika. Affären bygger på att föra samman användarna, som till exempel tävlar om att lägga till flest gratisuppkopplingar för att hamna så högt som möjligt på appens topplistor.

I mångmiljonstaden Sao Paulo i Brasilien dök nyligen omkring 200 av Instabridges användare upp till en spontan meetup, säger Niklas Agevik.

”Vi bygger communities av personer som delar wifi. Det har vi gjort på ett föredömligt sätt i Sydamerika och framförallt i Brasilien”, säger han.

Fotnot: Tidigare angav denna artikel att Tim Draper grundade Hotmail. Så är inte fallet. Han investerade tidigt i det som skulle bli Microsofts emailtjänst.


Läs även:

Foto:

Superinvesteraren: ”Leverera värde, inte höga värderingar”

Innehåll från NutanixAnnons

Ökade molnkostnader en växande IT-utmaning, enligt ny undersökning från Nutanix

Datahanteringen blir mer komplex när molninstallationer diversifieras. I samband med detta har kostnadskontroll i molnet vuxit till en av de största utmaningarna för företag och organisationer.

Nutanix, en ledande aktör inom styrning av datacenter och hybrida moln, genomför årligen undersökningen Enterprise Cloud Index (ECI), som mäter företagens utveckling inom molnanvändning. Årets undersökning visar att en klar majoritet, 85 % av de tillfrågade, tycker att kostnadskontroll i molnet är en av de största utmaningarna för IT-avdelningen. En tredjedel (34 procent) svarade att det är en ”betydande” utmaning. Nästan hälften av de tillfrågade (46 procent) avser att flytta vissa applikationer till lokala datacenter under det kommande året.

– Organisationer brottas med den nuvarande hanteringen av applikationer- och databaser, där data finns i såväl edge-lösningar i olika moln och i datacenter.  Årets undersökning visar samma sak som vi hör från kunderna; att det finns ett behov på marknaden av en modell som hjälper till att bygga, driva, använda och styra ett hybridmultimoln med stöd för alla typer av applikationer, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix. 

Under de senaste fem åren som ECI har genomförts har respondenternas attityd drastiskt gått mot användning av multipla IT-miljöer. 2018 svarade över hälften av de tillfrågade att de föreställde sig att de en dag uteslutande skulle köra alla workloads i antingen ett privat- eller offentligt moln. I stället för att arbeta för att konsolidera sig på en viss infrastruktur eller IT-driftsmodell, vilket verkade önskvärt 2018, ser de flesta företag nu nödvändigheten och fördelarna med att köra workloads i en kombination av offentliga moln, i datacentret och via edge computing.

Målet för organisationerna är nu att göra denna hybrida driftsmodell mer effektiv. Den växande mångfalden av molninstallationer skapar en enorm komplexitet i hanteringen av data i olika moln. Smarta verktyg som gör det möjligt för organisationer att tillhandahålla, flytta, hantera, övervaka och säkra applikationer och data från en enda konsol och på ett enhetligt sätt blir allt viktigare för IT. Nästan alla respondenter i undersökningen säger att de skulle ha nytta av att ha ett enda, enhetligt sätt för att hantera applikationer och data i olika IT-miljöer.   

Andra viktiga slutsatser från årets rapport är bland annat följande: 

De flesta organisationer använder mer än en typ av IT-infrastruktur, och nästan alla är överens om att det idealiska vore att ha en plattform som kan hantera alla på ett konsekvent sätt.

Data styr företagens infrastrukturbeslut med datasäkerhet, skydd och återställning som de viktigaste drivkrafterna.

Hållbarhet är nu en IT-prioritet. Nästan alla (92 procent) respondenter håller med om att hållbarhet är viktigare för deras organisation än för ett år sedan. 

Om du vill veta mer om rapporten och resultaten kan du ladda ner hela Nutanix Enterprise Cloud Index här.

 

 

 

 

Mer från Nutanix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera