1515
Annons

Stockholms stad vill stoppa nya elscootrarna

Elscootrarna har intagit Stockholm. Klagomålen kring de kontroversiella fordonen börjar komma in och staden arbetar nu för att bli av med scootrarna, kan Di Digital avslöja.

Stockholms stad kommer försöka få bort elscootrarna från stadens gator.
Stockholms stad kommer försöka få bort elscootrarna från stadens gator.

Sedan i slutet av sommaren finns svenska Voi Technologys elscootrar på Stockholms gator.

Genom en app kan användarna hitta en elscooter som finns i närheten, hyra den och sedan ta sig en kortare distans för att sedan parkera scootern var som helst. Scootern kan då plockas upp av nästa användare. 

Enligt bolaget har man redan i dag hundratals av de röda tvåhjulingarna utplacerade på gatorna i Stockholm. Totalt har 45 000 användare åkt över 85 000 kilometer med bolagets elscootrar, som sedan förra veckan även rullar i Madrid. 

Voi Technology tog nyligen in 25,5 miljoner kronor från bland annat den svenska investeraren Vostok New Ventures.

Läs mer: Elscooterstriden tätnar: Miljonregn över Voi och jätten på väg till Sverige

Sedan lanseringen för en dryg månad sedan har Stockholms stad fått in ett tiotal klagomål kring elscootrarna. 

Främst handlar det om att medborgare som är missnöjda med scootrarnas placering på gator och torg där de, till skillnad från cyklar ofta lämnas mitt på trottoarer och är i vägen för gångtrafikanter, berättar Johan Sundman, projektledare på Trafikkontoret i Stockholms Stad.

”Flera medborgare har skrivit om att de är arga över var scootrarna står. Vissa tror också staden står bakom dem”, säger han.

Stockholms stad har sedan tidigare uttryckt tveksamhet kring Voi Technology och andra elscooterbolag.

Läs mer: Stockholm nobbar elscooterbolaget: ”Noll intresse” 

Enligt Di Digitals källor tar staden nu saken ett steg längre och arbetar aktivt för att bli av med scootrarna. 

Anledningen uppges vara att man vill undvika den situation som uppstått i flera städer på USA:s västkust, där mängden av scootrar som placerats ut av privata aktörer lett till både olyckor och trafikkaos.

Att staden nu arbetar med att se över möjligheterna till att bli av med elscootrarna bekräftas av Johan Sundman, projektledare på Trafikkontoret i Stockholms stad.

”Jag har ingen åsikt om det enskilda bolaget, men just belamringen av elscootrar överallt är vi oroade för och något vi tittar på”, säger han.

För att ett bolag ska kunna ställa upp transportmedel för uthyrning krävs ett tillstånd från staden, något man kan få om man hyr marken där transportmedlet står.

Eftersom en viktig funktion hos elscooterbolagen är att användaren ska kunna hämta och lämna scootern var som helst blir detta ett stort hinder. Dessutom skulle staden kunna neka bolagen att hyra mark och därmed får de inget tillstånd.

Enligt Di Digitals källor kommer man att rekommendera för politikerna i trafiknämnden, som tar beslutet om elscootrarnas framtid, att scootrarna ska tas bort om det är möjligt enligt lagen.

I ett uttalande skriver Voi Technology att bolaget kommer efterleva rådande och framtida regleringar kring tjänsten. Bolaget ska också träffa staden under ett möte i nästa vecka för att diskutera framtiden.

”Vi är såklart öppna för att betala en avgift eller skatt till kommunen för att få använda stadens gator men vi avböjer att kommentera frågan och avvaktar vårt möte för att diskutera detta direkt med staden i nästa vecka”, skriver bolaget.

Även den amerikanska scooterjätten Lime kan vara på väg till Sverige med sin delningstjänst för elscootrar. Men frågan är om det amerikanska bolaget, som värderas i miljardklassen, kommer fullfölja sina eventuella planer på att ta sig an Stockholm i och med stadens bannlysningsplaner.


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?