Att hyra boende i Sveriges stor- och universitetsstäder är både dyrt och komplicerat. Det vill grundarna bakom 20–30 Coliving ändra på genom att klä om lediga byggnader till smarta kollektivboenden. I bästa fall kan man även motarbeta ofrivillig ensamhet bland unga vuxna, göra tiden innan eventuell familjebildning roligare och bidra till en mer hållbar livsstil.
20–30 Coliving grundades 2020 och har sedan dess utvecklat sex delningsbostäder med plats för drygt 40 hyresgäster i Stockholmsområdet och i Lund. Konceptet beskrivs som en blandning av hem och hotell, då medlemmarna får möjlighet att dela på yta i fullt utrustade, där service och städtjänster ingår, och samtidigt bo i egna låsbara rum.
”Vi jobbar ihop med fastighetsbolag, vars hyreskontrakt utgör grunden i tjänsten. I Stockholm jobbar vi bland annat med Wåhlin fastigheter och i Lund med HSB Skåne”, säger bolagets vd och medgrundare Markus Linhardt.
Vad är då er roll exakt?
”Vi står för servicekonceptet och community-byggandet. Det handlar om att konceptualisera och utveckla lokalerna så de passar för coliving. I Lund har vi exempelvis ställt om ett gammalt demensboende som vi inrett och möblerat. Vi sköter sedan rekrytering och matchning av hyresgäster, service som städnig av gemensamma ytor, och aktivering av den sociala sammanhållningen via vår app.”
Än så länge har 20–30 Coliving inte behövt bränna några stora summor för att expandera. I fjol omsatte bolaget 2,7 miljoner kronor med en förlust på 860.000 kronor. Markus Linhardt spår att bolaget omsätter drygt 5 miljoner kronor i år, med ett resultat kring nollan.
”Målet är att nå lönsamhet 2024 och bära vår egen tillväxt (vara oberoende av externt kapital, red anm.) från 2027”, säger vd Markus Linhardt.
Men allt beror på hur snabbt man expanderar.
Nu stänger bolaget en kapitalrunda på totalt 12 Mkr. Halva beloppet kommer från hotellkoncernen ESS Group och resten från befintliga ägare. Med kapitaltillskottet hoppas 20–30 att växa där man redan finns, och expandera till fler nordiska städer. Redan innan 2025 tror man på en omsättning som är tjugo gånger högre än idag.
”Vår prognos är att vi ska ha närmre 500 rum om ett par år”, säger vd Markus Linhardt.
Investeringen är den första ESS Group gör inom bostadssegmentet. Hotellkoncernen står annars bakom hotelldestinationer som Steam Hotel i Västerås och Ellery Beach House på Lidingö. Under de senaste åren har de skapat nya koncept och förflyttat fokus från övernattningar till upplevelser.
”20–30 och deras lösning som låter kunderna prenumerera på en livsstil passar vår portfölj väldigt väl. Vi ser fram emot att tillsammans möta nya behov på bostadsmarknaden där rörlighet och hållbarhet är i fokus. Som hotell har vi redan en stark infrastruktur kring många av de tjänster som 20–30 behöver. Vi vill utmana marknaden och det här tror vi är nästa steg”, säger Jonas Stenberg, vd för ESS Group.
En annan möjlighet, som Markus Linhardt lyfter fram, är att stöpa om hotell till bostäder för samboende.
”Det finns hotell vars läge gör det utmanande att få gäster, men som skulle passa utmärkt som ett första boende för någon som är ny på orten. Det vet vi att ESS Group kan hjälpa oss med”, säger Markus Linhardt.