1515

Hon vill ta bank-id till hela världen

Med 260 nya miljoner i fickan hoppas Stina Ehrensvärd, grundare och vd för Yubico, skala upp verksamheten och nå ut globalt med säkerhetsstandarden hon har tagit fram tillsammans med Google.

Stina Ehrensvärd, grundare och vd för Yubico, är stationerad i Silicon Valley sedan 2010 och samarbetar i dag med alla de stora internetbolagen.
Stina Ehrensvärd, grundare och vd för Yubico, är stationerad i Silicon Valley sedan 2010 och samarbetar i dag med alla de stora internetbolagen.Bild:Patrik Olsson

(Di Digital/Silicon Valley) Yubico har sitt kontor i en typisk Palo Alto-villa, med heltäckningsmattor på golvet och oregelbundna vinklar och vrår. Här har bolaget suttit i två år, men nu har man växt ur lokalerna och om en vecka går flytten. Bara några kvarter bort ligger det nya kontoret, som ska husera 25 av de numera 80 anställda.

Stina Ehrensvärd, vd och grundare, möter upp i dörren. Hon introducerar olika kollegor och säger att Yubico äntligen har anställt en kontorschef. 

Vi träffar också bolagets operativa chef och Stina Ehrensvärd menar att han är bra på det hon inte kan. Hon är idésprutan och visionären som driver framåt med energi och passion, som hon beskriver det, och den operativa chefen tillsammans med ledningsteamet på totalt sju personer håller ordning på verksamheten.

Yubico har gjort det Volvo gjorde med bilbältet och Ericsson gjorde med gsm

Det har gått tio år sedan Stina Ehrensvärd startade Yubico och resan började på KTH-inkubatorn Sting. Bolaget säljer en usb-sticka som garanterar säker inloggning säker inloggning till datorer, privata nätverk och nättjänster. För varje användning genererar usb-nyckeln en unik kod som därför blir omöjlig att knäcka.

“Yubico har gjort det Volvo gjorde med bilbältet och Ericsson gjorde med gsm, varit den ledande drivkraften för en global teknikstandard. Den möjliggör att en och samma säkerhetspryl, som en Yubikey, kan användas på obegränsat antal tjänster”, säger Stina Ehrensvärd.

Läs också: Svensk lösenordsnyckel tar Silicon Valley med storm

Hon beskriver Yubikey som en pryl som kontrolleras av användarna och att den kan kombineras med andra säkerhetslösningar, till exempel biometri eller lösenordstjänster som Lastpass.

“När jag loggar in i min mobil öppnar jag den med mitt finger och har säkrat mitt Google-konto med Yubikey. Vi har än så länge inte lagt på biometri för Yubikey, men det skulle kunna hända i framtiden”, säger Stina Ehrensvärd. 

I dag hackas miljontals användarkonton, men hon vill tro på att situationen kan förbättras och säger att sedan Google gav alla sina anställda en Yubikey har deras interna konton inte hackats. 

Foto:

De första åren gick det trögt för Yubico, men det fanns några ängelinvesterare som trodde på bolaget och man fick även in 1,2 miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova. 

Lyckan var stor när Google köpte några Yubikeys via Yubicos sajt 2010 och det var också det som triggade flytten till Kalifornien. Sedan dess bor Stina Ehrensvärd med sin man Jakob Ehrensvärd, teknisk chef på Yubico, permanent i Palo Alto. 

De största kontoren ligger i Stockholm och Palo Alto, men man har även anställda i Washington, Singapore och Australien, Tyskland och England.

“Vi har växt organiskt och har ungefär dubblat omsättningen varje år”, säger Stina Ehrensvärd.

Väl på plats bokade Stina Ehrensvärd möten med de större välkända investerarna längs Sandhill Road, men ingen av dem nappade. Istället började resan mot att lyckas vinna de stora techjättarnas hjärtan. 

2011 började man jobba tillsammans med Google och i dag har Yubico 14 av 15 av de stora techbolagen som kunder. Alla vill inte vara officiella, men Google, Facebook, Dropbox, Salesforce och några till skyltar gärna med att de både använder Yubikeys internt för de anställdas säkerhet samt stödjer deras externa tjänster.

Yubico har också utvecklat en säkerhetsstandard tillsammans med Google som kallas Fido U2F, Universal second factor, och kan liknas vid det svenska bank-id har i Sverige men fungerar globalt. Under hösten kommer den att börja testas av amerikanska medborgare för att logga in på myndighetstjänster. 

För att utveckla standarden har Yubico bland annat använt pengarna från Vinnova, men också ett bidrag från den amerikanska regeringen som man fick efter att Stina Ehrensvärd blev inbjuden till ett möte med dåvarande presidenten Barack Obama.

“Jag sa till honom att vi jobbar med nya internetsäkerhetsstandarder som kommer att förhindra att 300 miljoner amerikaner får sin identitet hackad på nätet. ‘Det är därför du är här’, svarade han”, säger Stina Ehrensvärd.

Några veckor efter hade hon ett möte med säkerhetsrådgivare från Vita Huset, men själva mötet ägde rum på ett Starbucks-kafé i närheten, för Stina Ehrensvärd hade missat att skicka in en kopia på sitt pass. De rekommenderade henne att söka ett anslag från myndigheten NIST, National institute of standards and technology, på 2,3 miljoner dollar. 

Läs också: Yubicos vd om mötet med Obama 

I dag går Yubikey att köpa via nätet och hittills är det främst bolag som har köpt in stora kvantiteter till sina anställda. Men Stina Ehrensvärd är fast besluten om att också satsa på konsumentmarknaden och att nycklarna på sikt ska säljas ute i handeln. För att dra igång det initiativet har man nyligen anställt en säljchef och en marknadschef.

Men Yubico breddar sig inte bara till konsumenter, utan också till företag som vill säkra upp sina servrar. 

“Produkten har under åren utvecklats för att ha support för NFC, USB-C, smart card, och kryptering och vi fortsätter att bredda oss med nya funktioner och tilläggstjänster.”

Stina, du måste vara mer aggressiv.

Totalt har Yubico sålt över tre miljoner säkerhetsnycklar i 160 länder, men hur mycket bolaget omsätter vill Stina Ehrensvärd inte säga. Enligt en artikel på Di Digital från i slutet av 2016 handlar det om runt 200 miljoner kronor och en vinst på 20 miljoner kronor under fjolåret.

Yubico är lönsamt, men nu vill Stina Ehrensvärd skala upp verksamheten snabbare. Därför tog man i juni i år in en investering på 30 miljoner dollar, motsvarande drygt 260 miljoner kronor, från de amerikanska riskkapitalbolagen New Enterprise Associates och The Valley Fund samt det svenska investmentbolaget Bure. Det sistnämnda köpte främst befintliga aktier från privata investerare. 

“Våra nya investerare har redan gett oss bra introduktioner och vi hoppas att de blir bra partners”, säger Stina Ehrensvärd.

De kända Silicon Valley-profilerna och miljardärerna Ram Shriram, som är styrelseordförande i Yubico och också sitter i Googles och Stanfords styrelse, och Salesforce grundare och vd Marc Benioff investerade tidigt i Yubico och hänger kvar. Totalt har investerarna i Yubico tillgångar på 30 miljarder dollar, berättar Stina Ehrensvärd.

“Marc Benioff har en stor personlighet och har gett oss en del bra introduktioner. Jag har hans mejladress och har frågat honom några saker, och han har sagt 'Stina, du måste vara mer aggressiv'”, säger Stina Ehrensvärd.

I Sverige får hon ofta höra att hon tänker väldigt stort, men i USA är det tvärtom. Hon har satsat på att bygga upp bolaget organiskt på det klassiska sättet. Det vill säga att hon har börjat i änden med att ta fram en produkt och sälja den till kunder. Under åren har Stina Ehrensvärd också tackat nej till riskkapital, för att hon inte har velat släppa ifrån sig kontrollen över bolaget.

Läs också: Hon nobbar riskkapitalet – gör miljonvinst i Silicon Valley

“För ett par år sedan tackade vi nej till en av de största investerarna i topp fem. De var intresserade och vi kom till ‘term sheet’, men sedan ändrade de villkoren så att de skulle få mer kontroll och då kände jag att det inte fungerade för oss”, säger hon.

Att ta in riskkapital är inte gratis och hennes råd till andra entreprenörer är att inte börja i den änden, utan istället hitta kunder först.

“Har man en bra produkt och bra kunder så betalar de”, säger Stina Ehrensvärd.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?