1515

Hon vill nå Ikeas kunder med sin uppfinning

Efter att ha suttit i Ikeas accelerator hoppas Mimbly på ett samarbete med möbeljätten. Bolaget som renar tvättvattnet från smuts och mikroplaster vill nå allt från miljömedvetna svenskar till Mexikos vattenfattiga kvarter.

Isabella Palmgren är vd och medgrundare av biotechbolaget Mimbly.
Isabella Palmgren är vd och medgrundare av biotechbolaget Mimbly.Foto:Patrik Olsson

Bristen på rent vatten är en av världens stora utmaningar. Samtidigt som man kan minska vattenanvändningen genom att till exempel duscha istället för att bada vill man fortfarande gärna tvätta sina kläder i maskin. Men en normalstor tvättmaskin använder cirka 50 liter vatten per tvätt.

Sedan 2016 har två Chalmersstudenter arbetat på att ta fram en lösning som gör det möjligt att återvinna hela 80 procent av vattnet i tvättmaskinen, inte bara en gång utan flera. Bioteknikern Isabella Palmgren och Daniel Colunga, med marknadsföring och statistik i bagaget, påbörjade arbetet under sin magisterexamen i entreprenörskap. (NTL). 

Läs även: Orbital Systems-grundare vill ta över badhus efter duschfiasko

Lösningen är en apparat som placeras i anslutning till tvättmaskinen och som renar vattnet i olika steg, beroende på hur rent vatten man vill ha. Till skillnad från Malmöbolaget Orbital Systems (NTL), som rengör duschvatten, vill Mimbly koncentrera sig på vatten som inte behöver bli riktigt lika rent. 

”Om du duschar krävs det renare vatten eftersom du får det i ansiktet men man behöver inte tvätta kläder i dricksvatten. Förhoppningsvis kommer vi att kunna återvinna vatten även från diskmaskiner framöver”, säger Isabella Palmgren.

Mimblys vattenrenare sätts antingen bredvid, bakom eller vid sidan av tvättmaskinen.
Mimblys vattenrenare sätts antingen bredvid, bakom eller vid sidan av tvättmaskinen.Foto:pressbild

Ett viktigt mål hos Mimbly är att hålla kostnaderna nere för produkten. Anledningen är att man vill kunna nå ut brett både i Sverige och internationellt. 

”Det blir olika incitament beroende på var man är. Säljer vi lösningen i Mexiko, där det inte finns så mycket vatten, då kan det här bli en maskin du måste ha för att kunna tvätta. Med en sån kanske du kan tvätta åtta maskiner i stället för en. Däremot kanske fokus i Sverige skulle ligga mer på miljön”, säger Isabella Palmgren.

Förutom att rena vattnet för att kunna återanvända det direkt i nästa tvätt samlar Mimblys produkt även in de mikroplaster som annars skulle gå ut i våra vattendrag.

”Det är ett väldigt stort problem. Det är genom tvättvattnet som mycket av mikroplasterna kommer ut så det är kanonbra”.

Läs även: Tio startupbolag tar plats i Ikeas acceleratorprogram 

Mimbly har, tillsammans med nio utländska startupbolag, suttit i Ikeas acceleratorprogram i Älmhult under hösten. Programmet avslutas den 6 december och Isabella Palmgren hoppas att tiden i Älmhult ska leda till ett samarbete med möbeljätten.

”Vi delar Ikeas vision. De vill nå ut till de många och det vill vi också. Det här ska inte vara någon lyxlösning. Målet är att bli så tillgängliga som möjligt”, säger Isabella Palmgren.

Mimblys första pilotkunder är ett hotell och fem hyresgästföreningar i Göteborg. Redan till årsskiftet ska dessa få testa Mimblys vattenrenare. 

”Vi vill att det ska fungera för alla. Det kommer variera ganska mycket i pris om du ska ha en hemma eller om det är till den industriella maskinen i tvättstugan. Men det ska vara billigare att köpa vårt system än att köpa en ny tvättmaskin”, säger Isabella Palmgren.

Läs även: H&M-chefen investerar i Zennströms duschbolag

Fakta Mimbly:

Vad: Bolaget har skapat en apparat som låter din tvättmaskin återvinna 80 procent av vattnet som används vid tvätt.

Grundades: 2016 av Isabella Palmgren och Daniel Colunga. Sedan anslöt även Nicolas Maxant, Miguel Estuch och Emil Vestman till bolaget.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?