1515
Annons

Hon tar över efter Lena Apler på Collector

Liza Nyberg tar över som vd för Collector Bank, efter grundaren Lena Aplers inhopp. Samma dag redovisar nischbanken ett starkt resultat för första kvartalet. 

Liza Nyberg tar över som vd för Collector Bank. Foto: Pressbild
Liza Nyberg tar över som vd för Collector Bank. Foto: Pressbild

Collector-grundaren Lena Apler kan andas ut. Efter en tid som tillförordnad vd för börsnoterade Collector kan hon snart återgå till sitt gamla liv som investerare i startupsektorn. 

Ny vd för Collector blir Liza Nyberg. Hon har sedan 2014 varit vd för Landshypotek Bank, Sveriges nionde största bank. Där har hon bland annat drivit ett förändringsarbete med ”digitalisering och breddat produktutbud som främsta prioriteringar”, enligt pressmeddelandet. 

Att ta över på Nordens ledande digitala nischbank är oemotståndligt.

Läs mer: Här är storbankernas alla startupsatsningar

Innan sin tid på Landshypotek har Liza Nyberg bland annat varit vd för mjukvaruföretaget Emric, Skandiamäklarna och Danske Banks hypoteksinstitut.

”Det känns otroligt bra att ha hittat en vd som Liza. Hon förenar ett starkt entreprenöriellt driv med erfarenhet, kompetens och förståelse för bankverksamhet och det regulatoriska ramverk som omgärdar verksamheten. Liza är en drömrekrytering”, säger Lena Apler, grundare och tillförordnad vd för Collector.

Lena Apler blev tillförordnad vd för Collector Bank i slutet av mars. Detta sedan Stefan Alexandersson lämnat posten på kort varsel.

Liza Nyberg beskriver Collector som Nordens ”ledande digitala nischbank”.

”När jag fick erbjudandet om att bli vd i ett av Sveriges mest spännande bolag var det självklart att tacka ja, trots att jag har ett mycket stimulerande jobb idag. Att ta över ledarskapet i ett så framgångsrikt bolag, tillika Nordens ledande digitala nischbank, är oemotståndligt. Jag är imponerad över vad man har åstadkommit hittills och ska ge allt för att fortsätta framgångsresan i samma goda anda”, säger hon.

Liza Nyberg beräknas tillträda tjänsten under hösten 2017, dock senast den 1 november.

Läs mer: Collector storsatsar på Nordkap – vill skapa ny låneplattform

Samma dag som den nya vd:n offentliggjordes släppte Collector sina siffror för årets första kvartal. Av rapporten framgår att intäkterna ökade med 28 procent till 438 miljoner kronor. Resultat efter skatt ökade med 34 procent till 113 miljoner kronor.

Resultatet var dock i linje med förväntningarna och Collectors aktiekurs rörde sig knappt under tisdagsmorgonen. 

Collector Bank är en viktig investerare inom den svenska startupsektorn via sitt riskkapitalbolag Collector Ventures (NTL), med Lena Apler som ordförande. 

Läs mer: Lena Apler fyller Mondidos kassa

Under kvartalet investerade Collector i Nordkap. Bolaget beskriver affären som att man ”stärker sin position inom fintech”.


Läs mer: Därför är Lena Apler är kung i Di Digitals kortlek  

Foto:


Lena Apler startade Collector 1999 ihop med kollegan Johan Möller. I början var målet att arbeta med skuldsanering. Men bolaget växte och 2003 gjorde man om det till ett modernt finansbolag. Collector började erbjuda fakturaköp och sedan privatkrediter för postorder och e-handel.

2014 klev Lena Apler av vd-posten, fattade ordförandeklubban och började kratta inför Collectors notering. Steget in på Stockholmsbörsen har gjort henne förmögen. Lena Aplers Collector-aktier är i dag värda cirka 395 Mkr.

Under 2016 seglade Lena Apler (NTL) upp som en av Sveriges främsta startupinvesterare. Hon investerar dels privat i bolag som Sigmastocks, Na-kd, Dreams och Wint, och dels i egenskap av ordförande i Collectors riskkapitalbolag Collector Ventures. 

Läs mer: Collector Ventures investerar 10 miljoner kronor i Lånbyte

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen inom den nordiska techsektorn. Driver du ett startupbolag? Då är du förmodligen redan med i Nordic Tech List. Gå in på sajten och se över din profil. 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?