1515
Annons

Hon ska investera tresiffriga miljonbelopp för Kinnevik

Hon är kriskonsulten som gav sig in i startupvärlden under ett antal år för att sedan istället jobba med entreprenörer från andra sidan – som investerare. Efter snart fyra år på den nordiska riskkapitalfonden Inventure börjar Tatiana Shalalvand på Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik.

Investeraren Tatiana Shalalvand tar steget till Kinnevik för att investera i techbolag.
Investeraren Tatiana Shalalvand tar steget till Kinnevik för att investera i techbolag.Foto:Anna Hallams

Tatiana Shalalvand sitter i en taxi från Arlanda. Hon har varit på techkonferensen Slush i Helsingfors, som gick av stapeln i veckan, och träffat entreprenörer och andra investerare. Den här gången i rollen som investeringsansvarig på det nordiska riskkapitalbolaget Inventure. Men i januari byter hon jobb till att bli ”investment director” på börsnoterade investmentbolaget Kinnevik KINV B -3,48% Dagens utveckling .

”Min plan var inte att byta och vi har ett jättebra momentum på Inventure. Vi reser den fjärde fonden nu och jag skulle bli partner”, säger hon.

Tatiana Shalalvand har jobbat på Inventure sedan 2018 och har trivts väldigt bra, säger hon. Under sin tid där har hon varit med och gjort investeringar i bland andra djurförsäkringsbolaget Lassie, veganostbolaget Stockeld Dreamery, och fintech-bolaget Zaver – tre bolag som hon också sitter i styrelsen hos.

Hon har haft rekryterare som hört av sig kontinuerligt och när Kinnevik ringde sa hon först nej. Samtidigt blev hon nyfiken.

”Jag har stor respekt för Kinnevik och den omställningen de har gjort mot att jobba med techinvesteringar.”

Hon bestämde sig för att ta ett möte med två av Kinneviks investerare, Andreas Bernström och Magnus Jakobsson. Sedan gick hon hem och funderade och ringde upp Andreas Bernström dagen efter.

”Jag ringde upp och sa att ’ni vet väl att jag jobbar med investeringar i tidiga skeden och har inte erfarenhet från att investera i senare faser'.”

Det visste de och var ute efter just det. Tatiana Shalalvand startade sin karriär som kriskonsult på Prime Weber Shandwick, har jobbat på hörlursbolaget Zound Industries och mjukvarubolaget Sparta. Hon kommer från den operativa sidan, vilket också var något Kinnevik letade efter.

Inventure investerar i såddfasen och a-rundor, medan Kinnevik är mer av en tillväxtinvesterare som lägger in pengar främst i senare skeden. Både a-rundor, som i många fall har varit större på senare år, b-rundor och uppåt.

”På en venture-fond som Inventure vill man göra en exit inom ungefär sju till tio år, eftersom det är hela affärsmodellen för en venture-fond och så är det ju inte på samma sätt med Kinnevik”, säger Tatiana Shalalvand.

Kinnevik har ett mer långsiktigt perspektiv och går ofta in med tresiffriga miljonbelopp. Hittills i år har börsbolaget investerat runt 1,1 miljarder kronor i Norden, med fokus på större tillväxtinvesteringar som i den danska vintjänsten Vivino och det danska fintechbolaget Lunar.

Det finns samtidigt också en flexibilitet hos Kinnevik i den nordiska verksamheten att gå in och investera lite tidigare.

”Då följer Kinnevik med bolagen när de går från ’venture’ till ’growth’. Det har de gjort med bland andra danska Pleo och svenska Budbee där de första investeringarna i de bolagen var 67 respektive 80 miljoner kronor, och Kinnevik har varit med i varje runda sedan dess”, säger Tatiana Shalalvand.

I sin roll på Kinnevik kommer hon att jobba i det nordiska investeringsteamet och främst fokusera på konsumenttjänster och bolag inom hälsa, fintech och foodtech.

”Jag vill fortsätta hitta och backa de mest ambitiösa entreprenörerna. Det är det roligaste i jobbet och Kinnevik är en bra plattform för det.”

Tatiana Shalalvand är också en stark röst när det kommer till frågor som mångfald och inkludering i tech- och investerarvärlden. I fjol släppte hon boken Förebilderna: Kvinnorna som formar vår framtid – för att inspirera fler kvinnor till att bli entreprenörer. Den har hon skrivit tillsammans med Indra Sharma, tidigare investerare på EQT Ventures och Axel Johnsons investeringsbolag Novax och i dag partner på den europeiska riskkapitalfonden Peak.

”Det är imponerande att Kinnevik ’walk the talk’ när det gäller mångfaldsfrågor”, tycker Tatiana Shalavand.

För drygt två år sedan införde Kinnevik mål kring jämställdhet och mångfald i sin investeringsprocess. I dem ingår till exempel att minst 10 procent av den årliga investeringsbudgeten ska gå till bolag startade av kvinnor eller med blandade grundarteam.

”Överlag tror jag att det är en förändring på väg. För riskkapitalfonder finns det en press uppifrån från deras investerare att fundera på frågor som att investera i minoriteter och i affärsidéer med starkt hållbarhetsfokus”, säger Tatiana Shalalvand.

Samtidigt tycker hon att det går för långsamt och har inget tålamod.

”Om man ser på dem som har mandat att ta investeringsbeslut i riskkapitalbranschen så finns det ingen mångfald. Vi behöver ha det även på toppen.”

Läs också: De vill spräcka myten om vem som kan bli entreprenör


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?