1515

Hon ska investera statliga miljoner – letar greentech

Statliga Saminvest lovar att gå in med totalt 23 miljoner kronor i startupbolag – om ett antal utvalda affärsänglar gör samma sak. "Det här avtalet är otroligt viktigt för att Sverige ska kunna konkurrera", säger affärsängeln Anna Ljungbergh. 

Övre raden från vänster: Peder Hasslev (Saminvest), Erik Wijnbladh (Saminvest), Maria Ljungberg (Sting). Nedre raden från vänster: Anna Ljungbergh, Lars Lindgren, Mattias Weinhandl, Anders Göransson och Boel Swartling.
Övre raden från vänster: Peder Hasslev (Saminvest), Erik Wijnbladh (Saminvest), Maria Ljungberg (Sting). Nedre raden från vänster: Anna Ljungbergh, Lars Lindgren, Mattias Weinhandl, Anders Göransson och Boel Swartling.Foto:Press.

Saminvest, ett helägt statligt riskkapitalbolag som grundades 2016, investerar upp till 23 miljoner kronor tillsammans med utvalda affärsänglar i Stings affärsängelbolag Propel Capital IV. 

”Jag tycker om att kunna gå in tidigt och även att vara med i följdinvesteringar. Jag ser en fördel i att kunna vara med och stötta bolagen i några rundor till”, säger Anna Ljungbergh, som är en av de sammanlagt sex utvalda affärsänglarna i programmet.  

Saminvest lovar att matcha de investeringar som affärsänglarna gör i Propel Capitals portföljbolag. Propel Capital IV blir därmed först i Sverige att få ett saminvesteringsavtal med Saminvest. 

Läs mer: Affärsänglar och startups får 150 miljoner i statligt riskkapital 

Förutom Anna Ljungbergh är de andra affärsänglarna som valts ut Lars Appelstål, Anders Göransson, Lars Lindgren, Boel Rydenå Swartling och Mattias Weinhandl. 

För att affärsänglarna ska få ingå i avtalet ska de bland annat ha tidigare erfarenhet av att göra investeringar i startups, vilja göra fler investeringar och investera framåt. 

För Anna Ljungbergh är det avgörande att hon tror på personerna som ska föreverkliga ett bolags idé när hon investerar och att de har ett starkt engagemang.

”Som affärsängel är det lätt att bli lite förälskad i en affärsidé, att man känner att det här tror jag på, det här behövs och skulle göra nytta. Men det är inte jag som ska göra det, så därför behöver jag känna att personerna som driver bolaget också brinner för det, är långsiktiga och har uthålligheten.”

Anna Ljungbergh vill investera i bolag som påverkar, har långsiktigt affärsmodeller och gör skillnad i sättet människor lever i dag eller som bidrar till en förbättrad miljö. 

”Jag var med om en väldigt stark startupscen precis innan år 2000 och den bubblan, men det var på ett helt annat sätt då. Visionerna har utvecklats och ekosystemet är mer utvecklat och moget i dag. Jag tycker att det är jätteviktigt att det går framåt”, säger Anna Ljungbergh. 

Läs mer: Hon ska ta cleantech till ny nivå – samlar investerare och bolag 

Tidigare fanns de starka affärsnaven i Silicon Valley och Stockholm. Nu utvecklas de på många fler platser i världen vilket gör att Sverige måste bli ännu mer konkurrenskraftigt, enligt Anna Ljungbergh. 

”Det känns jätteviktigt att vi har ett starkt ekosystem i Sverige för att kunna konkurrera, för konkurrensen kommer bara att öka. Och då ska man inte sticka under stolen med att pengar är väldigt viktigt och i de tidiga skedena behöver systemet kapital. Så jag ser väldigt positivt på att vi även får med staten som en spelare.”


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?