1515
Annons

Hon ska hjälpa till att ta Kry ut i Europa

Sabina Wizander lämnade McKinsey-karriären för VC-branschen, nu ska hon ta vårdbolaget Kry ut i Europa.

Sabina Wizander blir affärsområdeschef på Kry
Sabina Wizander blir affärsområdeschef på Kry

Kry (NTL) lanserade sin tjänst år 2015 och har som affärsidé att koppla ihop patienter med läkare genom videosamtal. I somras tog bolaget in 60 miljoner kronor från bland annat Creandum (NTL) och Index Ventures (NTL) för att ta sin tjänst ut i Europa.

”Vår ambition är att vi ska vara ledande på vårt område i Europa”, säger Krys vd Johannes Schildt till Di Digital.

Läs mer: Digitala vårdcentralen Kry tar in 60 miljoner – vill ut i Europa

Nu rekryterar bolaget en rad tunga namn från bland annat Izettle, Wrapp, Creandum och Spotify, vilket Breakit var först med att rapportera.

"Vi är i en expansiv fas och behöver stärka upp vårt team. Ett bolag är aldrig bättre än sitt team och det här är en grupp riktigt duktiga personer”, säger  Johannes Schildt.

En av de personer som nu kliver in på bolaget är Sabina Wizander, investeringsansvarig på Creandum som ledde sommarens investeringsrunda i Kry. Hon ser fram emot sin nya roll.

De bygger ett bolag som jag verkligen tror kan dominera primärvården i Europa på några års sikt

"Eftersom jag jobbat med Kry från investerarsidan, på styrelsenivå, fram tills nu, känner jag managament-teamet och bolaget sedan tidigare. Det är ett fantastiskt duktigt team, med individer jag gillar, som bygger ett bolag som jag verkligen tror kan dominera primärvården i Europa på några års sikt - och det är en resa jag såklart vill vara med på", säger Sabina Wizander till Di Digital.

Läs mer: Så högt värderas Kry efter jätterundan

Hennes nya roll på vårdbolaget blir director of business operations eller affärsområdeschef.

"Jag kommer att jobba tvärs över organisationen för att se till att alla processer skalar, att Kry anställer i rätt takt, samt jobba med mål och uppföljning. Min främsta uppgift är att avlasta Johannes så han har mer tid att styra bolaget långsiktigt", säger Sabina Wizander. 

Andra personer som rekryterats till Kry är Peder Stahle, tidigare produktchef på Izettle, affärsjuristen Victoria Kopylov från Spotify och Wrapps designchef Jesper Dahlqvist.

Innehåll från Synology IncAnnons

Därför är effektiv datalagring nyckeln till effektiva arbetsmodeller efter COVID

Inget företag kommer att gå oskatt ur Covid-19-pandemin. En enorm del av den globala arbetskraften skickades hem i mars 2020; förutom vissa mindre förändringar av restriktionerna har distansarbete sedan dess blivit det nya normala för de flesta, och så förväntas det fortsätta.

Det omfattande skiftet i våra arbetssätt har accelererat den digitala utvecklingen på alla plan och sporrat verksamheter till att anamma nya tekniker och system som klarar att möta förändringarna. Vissa av dessa förändringar handlar om kommunikation och cybersäkerhet, medan andra har kretsat kring kritiska aspekter såsom datalagring, fildelning och samarbete. 

Lyckligtvis har många företag under senare år redan anammat till exempel molntjänster och fildelning, inte minst för att de medför ett tydligare arbetsflöde och minskad risk för missförstånd. Delar man flera versioner av samma dokument i en mejlslinga är det som bäddat för kaos och förvirring – olika kollegor kanske arbetar på olika versioner av dokumentet samtidigt som viktiga tillägg eller revideringar tappas bort under arbetets gång. Kan alla istället arbeta utifrån samma dokument direkt minimeras risken för sådana misstag, vilket skapar en strömlinjeformad och effektiv approach till kollaborativt arbete. Det är således lätt att förstå att många företag redan ser dylika arbetssätt som självklara. 

Historiskt har sådana system och tekniker varit användbara och praktiska, men inte nödvändiga. I och med pandemin transformerades de till affärskritiska aspekter av de allra flesta verksamheter. Möjligheten att arbeta sida vid sida, att släntra tvärs över kontoret och småsnacka med kollegan eller att i grupp sitta och diskutera ett dokument finns inte längre. Majoriteten av allt samarbete sker nu istället via fildelning och molnbaserade lösningar, tjänster som idag är oumbärliga.   

Med detta sagt är inte alla system för fildelning i pandemins kölvatten lika effektiva. De företag som förlitade sig på datalagring on-premise för digital samverkan insåg snabbt att deras distansarbetare inte längre hade tillgång till nödvändigt material. Det finns emellertid on-premise-alternativ som erbjuder pålitlig och säker fjärraccess; nedan diskuteras hur dessa alternativ står sig i jämförelse med offentliga molntjänster. 

Under de rådande omständigheterna är det centralt för företag att se till att medarbetarna lagrar data och filer på rätt plats. Fjärrarbete medför alltid en fara för att känsliga filer och data sparas lokalt hos medarbetaren – kanske till och med på en privat enhet – eller i en offentlig molnlösning som verksamheten inte kan komma åt. Detta kan medföra brister i regelefterlevnad och kan i förlängningen både leda till böter eller att företagets rykte skadas. Kan den interna IT-avdelningen dessutom inte komma åt datan, kan den heller inte säkerhetskopieras ordentligt. Då uppstår en risk för att viktig information försvinner permanent, till exempel om något går fel med den enhet där den finns sparad. 

Välj rätt lagringsmetod

Molnbaserad datalagring har förståeligt nog ökat i popularitet. Jämför man med traditionell datalagring som oftast skett on-premise medför molnlagring möjlighet för de anställda att komma åt och samverka runt filer och information oavsett var de är, så länge de kan koppla upp sig till nätet. Detta har bidragit till att bana väg för mer agila arbetsmetoder, något som varit helt essentiellt under de gångna två åren. 

Leverantörer av offentliga molnlösningar erbjuder värdefull flexibilitet som tillåter företag att skala upp eller ner efter behov, vilket i sin tur betyder att man inte blir tagen på sängen om man plötsligt behöver extra lagringskapacitet. Eftersom hårdvaran hanteras av en tredjepartsleverantör behöver man dessutom inte tänka på att ha ett IT-team redo att rycka ut för att ta itu med eventuella fel. Som grädde på moset kan säkerhetskopiering av dina data ofta ingå som en del av tjänsten.

Det offentliga molnet är dock inte den enda lagringslösning som tillåter access på distans – och den är heller inte alltid den bästa. Network Attached Storage (NAS) är en on-premise-lösning som både tillåter fjärraccess och erbjuder många fördelar, till stor nytta för verksamheten. 

NAS är en lösning som både är praktisk och enkel att implementera, och som dessutom är relativt billig. Medan offentliga moln är väldigt flexibla kan de också utgöra ett dyrt alternativ när man behöver öka sin kapacitet. Med NAS återfår IT-avdelningen kontrollen över datan. Planerar man i förväg är det lika enkelt att öka kapaciteten på NAS som det är att sätta in ytterligare hårddiskar eller SSD-diskar. Eftersom det kommer till en fast kostnad kan det därtill vara ett billigare val. Synology erbjuder en rad NAS-modeller - inklusive Plus-serien, XS+-serien och SA-serien - samt ytterligare stöd och tjänster för att skapa säkerhetskopior och låta kunderna skapa sina eget privata moln på lokala lagringslösningar.

NAS är särskilt användbart för organisationer som hanterar stora mängder data. Ett exempel på detta är Synologys kund The Media Bunker, ett videoproduktionsföretag som regelbundet hanterar 2-3 inspelningar på 500GB-1TB data vardera, i veckan. Med hjälp av NAS kunde de skapa ett lagringssystem som möjliggjorde överföring av stora filer, att flera anställda kunde arbeta på samma videoprojekt på olika platser och att kunderna enkelt kunde få tillgång till data vid behov. Samtidigt kunde de vara trygga i vetskapen om att allt var ordentligt säkerhetskopierat.

Nu när restriktionerna har börjat avskaffas är det också viktigt att komma ihåg att en lokal NAS-lösning är särskilt användbar för on-premise, dataintensiva uppgifter såsom videoredigering – här skulle molnet sakta ner saker och ting avsevärt.

I slutändan är det så att en lösning inte passar alla vad gäller datalagring. Både offentliga moln och NAS har fördelar, vilket innebär att en hybridmolnstrategi – där den bästa lösningen tillämpas i varje situation – många gånger kan vara det bästa valet. Med hjälp av NAS-enheter tillgängliga både on premise och på distans, och samarbetstjänster i molnet, kan man skapa den perfekta kombinationen så att de anställda har den åtkomst de behöver, var de än befinner sig.

Ta kontakt med Synology för att få veta mer

 

Mer från Synology Inc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synology Inc och ej en artikel av Dagens industri

Succéappen som hotar Facebooks listplacering

När yngre konsumenter går över till nya sociala nätverksupplevelser tappar andra tjänster sin dragningskraft. Nu går den nya succén Bereal om Facebook i App Stores topplistor. Det rapporterar Techcrunch. 

Grundaren av Facebook och Metas vd, Mark Zuckerberg (höger)
Grundaren av Facebook och Metas vd, Mark Zuckerberg (höger)

I flera år har Facebook kämpat för att behålla sin höga postion på amerikanska App Store. Förra året föll appen ur iphones ”topp 10 bästa gratisappar” endast sju gånger, men i år har siffran redan gått upp till 97, skriver Techchrunch som hämtat uppgifterna från Sensor Tower.

Enligt samma data ska Facebooks sämsta månad varit i april då den sjönk till plats 44 i App Stores egna topp 10 lista. Det vill säga den tidpunkt som det nya sociala mediet Bereal bröt sig in på topp 5. 

Bereal grundades 2020 av fransmännen Kevin Perreau och Alexis Barreyat och har sedan dess samlat på sig runt 8 miljoner aktiva användare per dag. I maj var företaget värderat till 600 miljoner dollar, motsvarande 6,3 miljarder kronor, enligt The Information.

Tjänsten går ut på att användarna vid ett gemensamt klockslag får en uppmaning att ta en bild på sig själv och sin omgivning. Syftet är att ge följarna en ofiltrerad inblick i användarens vardag. Appen beskrivs som en mottreaktion till andra sociala medier som tenderar att istället försköna människors liv.

I vilken utsträckning trenden berör Facebook är mindre tydlig men Meta ska har varit medvetna om deras problem med att locka yngre målgrupper redan innan tecknen återspeglats i topplistorna, skriver Techcrunch. 

 

 

 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera