1515
Annons

Hon leder EU:s kamp mot Apple, Google och Facebook

Det blåser hårt kring vår tids mäktigaste företag. Mitt i stormen står en dansk EU-kommissionär och delar ut rekordböter. ”Djungelns lagar kan inte gälla”, säger Margrethe Vestager.

Margrethe Vestager är EU:s konkurrenskommissionär – och en tuff match för jättar som Google, Amazon och Facebook.
Margrethe Vestager är EU:s konkurrenskommissionär – och en tuff match för jättar som Google, Amazon och Facebook.Foto:TT

(Di Digital/Lissabon) Det är morgonen efter valsegern och Alex Stamos vill verkligen inte prata om Donald Trump.

Facebooks säkerhetschef talar inför över 10 000 personer på konferensen Web Summit. Denna morgon undrar de flesta i publiken hur världen kommer se ut under USA:s nya president. Vad säger Facebook om Donald Trumps skrällseger?

Inte så mycket, visar det sig.

”How are you guys doing today?”, frågar Alex Stamos när han kommer ut på scen.

Ingen jublar. Några buar. Inte en enda gång under sitt tal nämner Facebook-chefen orden ”val” eller ”Trump”.

Ett år senare är det svårt för Facebook att ducka för frågor om politik.

Tillsammans med Google och Twitter har bolaget förhörts i amerikanska senaten om vilka aktörer som kunde betala för att påverka amerikaner inför valet.

Podd: Är Facebook vår tids tobaksbolag?

Apple, Amazon och Google har dessutom alla ålagts miljarder euro i böter för att ha smitit undan skatt eller knuffat undan konkurrenter ur sina enormt inflytelserika sökresultat.

Vinden har vänt och blåser nu hårt om techbolagen. Den som utfärdar deras rekordböter i EU är en dansk politiker vid namn Margrethe Vestager.

Konkurrensen hämmas i dag av girighet, rädsla och makt

Ett år efter Alex Stamos stapplande framträdande är det hon som står på Web Summits scen i Lissabon.

”Konkurrensen hämmas i dag av girighet, rädsla och makt”, säger Margrethe Vestager – till arenans rungande applåder.

Margrethe Vestager anses vara en av världens mest inflytelserika kvinnor. Och hon befinner sig i en kamp med internetbolagen som på kort tid blivit världens mäktigaste företag.

Striden har gjort den tidigare danska finansministern till en fixstjärna som journalisterna svansar efter.

Margrethe Vestager växte upp på den danska västkusten med två kyrkoherdar som föräldrar. Hon gick med i det socialliberala Radikale Venstre 1989, ett parti som hon blev ledare för 2007. I tre år med början 2011 var Margrethe Vestager finans- och inrikesminister i under statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Läs mer: Peter Eriksson (MP) om techbolagens dominans: Vi riskerar bli maktlösa

Kampen mot skatteminimering har länge varit en av Margrethe Vestager kärnfrågor. Under sin tid som ordförande för EU:s finansministergrupp Ecofin försökte Margrethe Vestager driva igenom diskussioner om ett nytt skattesystem. Då, 2012, var det inte aktuellt.

Sedan läckte miljontals dokument som avslöjade hundratals skatteupplägg som multinationella företag hade ingått i Luxemburg.

”Då blev det en annan debatt i Europa. I dag ser vi att några av förslagen vi försökte få igenom har trätt i kraft i dag. På den tiden fick vi höra att det aldrig skulle ske”, säger Margrethe Vestager, som lovordar arbetet bakom avslöjandena i den såkallade paradisläckan.

Företag som är marknadsledande ska vara det för att de har den bästa produkten... Inte för att de fuskar

Den danska EU-kommissionären räds inte konfrontation.

Apples vd Tim Cook ska enligt Wired ha skällt ut henne på tiden då henne stab granskade Apples skatteupplägg i Irland. Sju månader senare, i september i fjol, kom Margrethe Vestagers dom.

Apple skulle betala tillbaka de 13 miljarder euro i skatt man hade undvikit att betala genom upplägget på Irland – plus ränta.

”Företag som är marknadsledande ska vara det för att de har den bästa produkten och att kunderna gillar dem. Inte för att de fuskar”‚ säger Margrether Vestager.

I dag är den praxis som kallats för ”Double Irish” – där ett företag registrar två bolag i Irland, varav ett inte har en skattemässig hemvist någonstans i världen –inte längre i bruk. Luxemburg har tagit flera steg för att landets skattevillkor ska vara i linje med övriga Europa.

Läs mer: Ethereum-grundaren: ”Det är klart det finns folk som spekulerar”

Margrethe Vestager framhåller gärna dessa exempel som tecken på politiska framsteg.

”Detta ger oss en starkare förhoppning att detta faktiskt kan förändras. Den grundläggande anledningen är att våra medborgare förväntar sig detta”‚ säger hon.

EU-kommissionären anser att dagens internetbolag har en skyldighet att utveckla schysta algoritmer som inte apar efter ”den gamla tidens karteller”. Förutom nya skatteregler vill hon även se techbolag som bygger in integritetsskydd i sina tjänster från början – inte som ett plåster på såren i efterhand.

Två av hennes mest aktuella fall rör Google och Apple.

I juni bötfällde EU-kommissionen Google i ett av Margrethe Vestagers mest uppmärksammade fall. E-handelstjänsten Google Shopping belades med 24 miljarder kronor i böter eftersom den ansågs stänga ute liknande prisjämförelsesajter på flera marknader.

Det är ännu inte avgjort om Googles motåtgärder, som presenterades i höstas, räcker för att sökjätten ska undgå böter.

Vi måste se till att det är demokratins lagar som gäller

Apple, vars nya skatteupplägg i Jungfruöarna avslöjades av New York Times efter paradisläckan från juristfirman Appleby, är också under EU-kommissionens lupp.

Redan innan den senaste läckan hade Margrethe Vestager tagit kontakt med Tim Cook, mannen som en gång skällde ut henne, och frågat hur Apples skatteupplägg ser ut i dag. Än har hon inte fått något svar.

”Vi måste se till att det inte är djungelns lagar, utan demokratins lagar, som gäller.”

Mer om kritikstormen mot techjättarna i Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/-techbolagenharaktgraddfilganskalange-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.


Innehåll från DinteroAnnons

Nu blir betalningstransaktioner ännu enklare

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.
‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam hittade en brist i betalningsmarknaden. Med en unik och kundcentrerad strategi förvandlade han bristen till en framgångssaga. Nu gör Dintero betalningstransaktioner ännu enklare för företag.

Tech-företaget Dintero har haft en kraftig tillväxt ända sedan starten. I januari 2021, efter bara tre års verksamhet, värdesattes bolaget till 200 miljoner kronor. Sedan dess har marknadsvärdet fortsatt att öka. 

Dintero har sin bas i Daros erfarenhet från det första företag han byggde – Dsafe. I kombination med en klar företagsfilosofi och en bra idé, visste han att han var något riktigt unikt på spåren. 

– Vi såg att de minsta kunderna betalar ganska mycket för sina betalningslösningar i jämförelse med stora aktörer och tänkte att så bör det inte vara, säger Daro Navaratnam. 

Målet med Dintero var därför att ta bort komplexiteten i betalningsbranschen. Daro föresatte sig att utveckla en användarvänlig och flexibel betallösning för att skapa ett rimligare alternativ för små och medelstora företag. För kunderna har skillnaden blivit markant – Dintero erbjuder stor flexibilitet, men också en samlad plats för alla behov och funktioner. 

I starten var det bara två anställda, Daro och Frode Aannevik, som idag är Chief Technology Officer (CTO) i Dintero.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att skaffa en förståelse för kundernas behov, speciellt vad gäller små- och medelstora företag. Det är helt essentiellt att lyssna på kunderna för att förstå vilka utmaningar de har och hur vi kan lösa deras unika behov på ett bra sätt med teknologi, konstaterar Frode.  

En sak i synnerhet var uppenbar: 

– Att bygga en långsiktig, förtroendebaserad relation med kunderna betyder väldigt mycket mer än kortsiktig försäljning. 

Läs mer om Dintero  

Fick licens från finansinspektionen

‍Denna grundfilosofi har företaget fortfarande, fyra år senare och många kunder rikare. Idag har Dintero 16 anställda som arbetar med utveckling och försäljning. I november i fjol nådde företaget en ny milstolpe – då de fick sin licens beviljad hos norska finansinspektionen. 

– Detta var ett stort erkännande som möjliggör för oss att förenkla kundernas betalningsresa ytterligare, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Företaget fortsätter att kontinuerligt utveckla och förbereda betalningslösningar anpassade för omnikanal och vidareutvecklar ständigt för att göra livet enklare för sina kunder.

– Vårt mål är sund växt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi har lovat våra kunder och följa upp med goda råd och support, avslutar Magnus. 

Se hur enkelt det är att komma igång med Dintero 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?