1515

Hon lämnar Tieto för toppjobb på Techbuddy

Techprofilen Ishtar Touailat lämnar Tieto och blir affärsutvecklingschef på Techbuddy. ”Jag vill vara med och bygga ett gig-bolag som är skalbart, hållbart och schyst”, säger hon.

Ishtar Touailat, ny affärsutvecklingschef på Techbuddy.
Ishtar Touailat, ny affärsutvecklingschef på Techbuddy.

Ishtar Touailat lämnar rollen som innovationschef på konsultjätten Tieto TIETOS +0,72% Dagens utveckling efter två år. Nya uppdraget är som affärsutvecklingschef på Techbuddy. Startupbolaget grundades av Tahero Nori och beskrivs ofta som ett slags ”Uber för techsupport”.

”Jag har känt Tahero i flera år och följt hans resa med Techbuddy. Vi har ju en liknande bakgrund. Han kom till Sverige som flykting, jag tog hand om mig själv som tonåring. Vi vill driva företag där mångfald, jämställdhet och inkludering genomsyrar allt vi gör.”

Läs mer: Techbuddys grundare kom hit som flykting – skapar jobb åt tusentals ungdomar 

Varför slutade du på Tieto?

”Jag började där för att skapa skillnad inom den offentliga sektorn i Sverige. Vi jobbade mycket med teknik och AI inom vården. Det har lyckats och gått bra. På Techbuddy ser jag fram emot att göra skillnad på global nivå.”

Vad innebär din roll på Techbuddy?

”Jag började den 1 maj som affärsutvecklingschef med ansvar för AI. Jag ska skala upp bolaget på nya marknader och även fokusera på cirkulär ekonomi och hållbarhet.”

Techbuddy finns i Sverige, Spanien och Israel?

”Ja. Och vi går just nu in i Italien och Tyskland. Målet är att fortsätta ha en schyst agenda och minska klyftor i samhället. Vi ger jobb åt unga och utbildar de som vill i Techbuddy Acadamy. Medan bolag som Foodora och Uber Eats betalar låga löner tjänar våra ”buddies” 230 kronor i timmen. Vi vill tänka långsiktigt, attrahera talanger och behålla dem.”

Ska du fortsätta med dina olika sidouppdrag?

”Ja! Jag är ju krönikör på tidningen Chef och ska fortsätta föreläsa om AI och innovation, etik och framtid. Min baby är fortfarande Futuristas, ett techprogram som utbildar kvinnor. På senaste har vi även fokuserat på barn och ungdomar.”

Vad gör ni för ungdomar?

”Vi drar igång ett tvåveckorsprogram på coworkingbolaget The Park i sommar med fokus på programmering, AI och självledarskap. Alla intäkter går till att göra samma sak i Etiopien, kostnadsfritt. Tahero och jag pratar om att skapa ett samarbete mellan Futuristas och Techbuddy.”

Läs mer: Ishtar är framtidens kvinnliga ledare: ”Jag har gråtit av glädje” 

Fotnot: Techbuddy kopplar samman drygt 1 200 frilansande tekniker med privatpersoner och småföretagare som behöver hjälp. Teknikerna utbildas kontinuerligt och agerar även ambassadörer åt 25 partners som Telia och Media Markt. I år spår vd Tahero Nori  en omsättning på 60 Mkr.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?