1515

Hon lämnar techprofilens bolag – går till Industrifonden

Techinvesteraren Rebecka Löthman Rydå lämnar Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith efter sex år. Hennes nästa uppdrag blir på Industrifonden. ”De är unika i sitt slag,” säger hon. 

Rebecka Löthman Rydå kommer närmast från riskkapitalbolaget Zenith Group.
Rebecka Löthman Rydå kommer närmast från riskkapitalbolaget Zenith Group.Foto:Margareta Bloom Sandebaeck (Press.)

Investeraren Rebecka Löthman Rydå rekryteras till Industrifonden. Hon kommer närmast från riskkapitalbolaget Zenith, där hon arbetat under sex år. 

På Industrifonden får hon rollen som investeringsansvarig. 

”Jag har haft en fantastisk tid på Zenith Group och lärt mig oerhört mycket både från kollegor och bolag. Efter min föräldraledighet var tajmingen bra att ta nästa steg i karriären. Industrifondens vision, och de bolag dem är med och bygger, passade mig”, säger Rebecka Löthman Rydå. 

På det nya jobbet kommer hon att behålla fokuset på investeringar inom techbranschen. Men den nya tjänsten Industrifonden – som har varit aktiv i över 40 år – öppnar också upp för andra möjligheter. 

”De är unika i sitt slag eftersom de kan vara långsiktiga. Som återinvesterande fond kan de ha ett längre perspektiv. Något jag tar med mig från tidigare är att det tar längre tid än vad man tror att starta bolag. Man måste ha uthållighet.”

På Zenith lämnar hon kollegan och finansmannen Tommy Jacobson, som hon först träffade på hans tidigare riskkapitalbolag Varenne. I dag är Zenith bland annat storägare i techbolag som Truecaller och Zound Industries. 

”Jag tycker väldigt mycket om Tommy och har jobbat länge med honom. Han kommer alltid vara en bra vän.”

Läs mer: Klockan tickar – hörlursbolaget Zound ska säljas innan årsskiftet 

Techprofilen Tommy Jacobson driver riskkapitalbolaget Zenith.
Techprofilen Tommy Jacobson driver riskkapitalbolaget Zenith.Foto:Oskar Omne

Rebecka Löthman Rydå beskriver sig som ”lite nördigt intresserad av maskininlärning”. Hon tycker att det ska bli extra intressant att följa utvecklingen av bolag som arbetar med artificiell intelligens, AI, i Sverige. 

”Vi är ett jättebra land för teknikinnovativa bolag. Det är en av de roligaste miljöerna man kan jobba i, framför allt entreprenörsledda bolag där du kan vara med och ta del av personens dröm. Att vara investerare är absolut ett av de roligaste jobben som finns.”

Di Digitals årliga granskning, som publicerades i mars, visade att endast 1 procent av allt kapital som investerades i den svenska techsektorn 2018 gick till bolag enbart grundade av kvinnor.

Rebecka Löthman Rydå delar bilden av en ojämställd riskkapitalbransch.

”Jag har arbetat jättemycket med att säkerställa att vi får ett bra flöde av både kvinnliga och manliga grundare. Det handlar om att leta upp kvinnliga entreprenörer och starta nätverk. Vi måste vara medvetna om att stereotyper och fördomar påverkar”, säger hon.

Stiftelsen Industrifonden grundades av staten 1979 för att främja industriell utveckling i Sverige. 1996 ändrades inriktningen och Industrifonden fick möjlighet att gå in som delägare i små och medelstora företag. I dagsläget är Industrifonden en av Sveriges största investerare i tillväxtföretag med ett förvaltat kapital på 6 miljarder kronor och över 50 bolag i portföljen. 

Läs mer: Industrifondens nya vd: ”Vi har en makalös fördel” 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?