1515
Annons

Hon lämnar elitens konferens i Stockholm – Daniel Ek söker efterträdare

Techprofilen Natalia Brzezinski lämnar posten som vd för teknik- och framtidskonferensen Brilliant Minds. Nu söker medgrundaren Daniel Ek en efterträdare som kan ratta evenemanget inför 2021. 

Natalia Brzezinski, avgående vd för den exklusiva techkonferensen Brilliant Minds, intervjuar Barack Obama 2019.
Natalia Brzezinski, avgående vd för den exklusiva techkonferensen Brilliant Minds, intervjuar Barack Obama 2019.

Spotifys grundare Daniel Ek har sedan 2015 arrangerat den stjärnspäckade teknik- och framtidskonferensen Brilliant Minds i Stockholm. Bolaget bakom festivalen heter Symposium och startades av Daniel Ek tillsammans med Aviciis tidigare manager Ash Pournouri. 

Det uttalade målet är att haussa Stockholm och skapa ett ”kreativt Davos”. 

Sedan 2016 har Natalia Brzezinski varit vd för evenemanget. Hon flyttade till Sverige 2011, som medföljande ambassadörshustru, och har sedan dess byggt upp ett imponerande kontaktnätverk inom näringslivet och kulturlivet i både Sverige och USA.

Läs mer: Natalia Brzezinski lockar kändiseliten till Sverige 

Men nu står det klart att hon lämnar posten den 1 september.

”Att vara vd för Brilliant Minds har varit en av mitt livs största upplevelser. Genom att jobba med Brilliant Minds Foundation och tillsammans med otroliga visionärer som Daniel Ek, har vår styrelse och team överträffat alla mina förhoppningar och mål för forumet och för mig själv” säger hon i ett skriftligt uttalande.

Brilliant Minds medgrundare och ordförande Daniel Ek uppger att de tillsammans tagit beslutet och att man nu söker en ny vd.

”Styrelsen och jag vill tacka Natalia för hennes insatser och bidrag för att forma Brilliant Minds. Det är genom Natalias engagemang och kreativitet som Brilliant Minds skapat en global gemenskap, enade bakom en rörelse för att forma en framtid genom att utmana det gamla”, säger Daniel Ek. 

Läs mer: Wallenberg och Stenbeck går in som delägare i Daniel Eks techkonferens

För ett par år sedan fick Symposium in maktfamiljerna Wallenberg, Stenbeck, Ax:son Johnson och Olsson som finansiärer och delägare.

I fjol lockade Brilliant Minds profiler som USA:s förre president Barack Obama, klimataktivisten Greta Thunberg, den förre amerikanske utrikesministern John Kerry, Netflixchefen Ted Sarandos (som även är ledamot i Spotifys styrelse), modedesignern Diane von Furstenberg, supermodellen Naomi Campbell, skådespelare som Gwyneth Paltrow och Joel Kinnaman, liksom svenska näringslivsprofiler som Cristina Stenbeck, Karl-Johan Persson och Jacob Wallenberg.

Även många svenska techprofiler deltog i evenemanget, som hålls på Grand Hôtel bakom stängda dörrar för inbjudna gäster. Bland dem utmärker sig Einrides Robert Falck, Gigitals Viktoriya Kromchanka och Volvo Cars startup M:s Bodil Eriksson.  

I år skulle temat vara ”Fågeln Fenix”, med ett fokus på hållbarhet. Men coronakrisen fick arrangörerna att skjuta upp evenemanget till juni nästa år. 

Läs mer: Techprofilen Natalia Brzezinski går in i Norrskens styrelse

Numera är Natalia Brzezinski åter bosatt i USA, men har kvar vissa engagemang inom det svenska näringslivet. I fjol blev hon styrelsemedlem i Klarna-grundaren Niklas Adalberths välgörande stiftelse Norrsken. 

Hon är uppvuxen i Chicago med en mamma från Polen och en pappa från Ukraina. Hon har studerat ­internationella relationer på universitet i USA och Danmark, gjort praktik i John Kerrys presstab och varit frilansjournalist för tidningar som Huffington Post.

Under sin tid i Stockholm 2011–2015 skrev hon en uppmärksammad blogg om livet på amerikanska ambassaden. Har därefter gjort flera poddar, bland annat ”Stand out!”, där hon intervjuade framgångsrika kvinnor, och nuvarande ­Brilliant Minds podcast, där många av de stjärnor som medverkat på konferensen intervjuas. 

Under första upplagan av Brilliant Minds var hon med som bollplank och moderator innan hon utsågs till vd för evenemanget.

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera