1515

Hon börjar med Airbnb för camping: ”Många semestrar hemma i sommar”

Bokningssajten Hollistay utökar tjänsten och blir ett ”Airbnb för camping”.
”Vi blir först i Europa med denna typ av tjänst”, säger grundaren Malin Mellstrand.

Malin Mellstrand, medgrundare marknadsansvarig av Hollistay.
Malin Mellstrand, medgrundare marknadsansvarig av Hollistay.

Förra året lanserade paret Malin och Lars Mellstrand bokningssajten Hollistay, ett slags Booking.com för Nordens 2400 campingplatser. Nu utvecklar de erbjudandet till att även bli ett slags Airbnb för camping där användarna kan hyra av varandra.

”Vi samlar alla campinggäster på ett och samma ställe och hjälper campingägare och privata uthyrare att nå en bredare målgrupp. Campinggästerna kan hitta och erbjudas alternativa boenden och slipper leta på olika plattformar, säger Malin Mellstrand, medgrundare marknadsansvarig av Hollistay med bas i Falun.

Omvandlingen innebär att även aktörer inom andra delar av turistnäringen, såsom speciella utflyktsmål, evenemang, restauranger, golfbanor, vandrarhem och bed & breakfasts, kan använda Hollistays sajt för att hyra ut platser till campinggäster året runt. 

Husbilsförsäljningen har ökat och camping är hett.

Även privatpersoner med extra utrymme på sin gård kan hyra ut plats, så länge det finns tillgång till elektricitet. Uthyrarna uppmuntras även erbjuda mervärden som tillgång till toalett och dusch, latrintömning, tillgång till pool, möjlighet att träffa djur på gården, skjuts till olika områden, med mera. 

”Uthyrarna sätter själva priset, men vi märker att det tenderar att vara högre om det ligger nära havet eller en sjö, samt om det är stadsnära”, säger Malin Mellstrand.

Tjänsten omfattar alla möjliga boendeformer, såsom campingplatser, husbilar, campare, husvagn, tältare och stugboende. 

Malin Mellstrand säger sig märka av ett stort intresse, då många planerar att semestra hemma i Sverige på grund av corona-pandemin. 

”Husbilsförsäljningen har ökat och camping är hett. Campingplatserna fick många avbokningar under våren, men nu har det släppt. Många planerar ju att semestra hemma i sommar. Blir det varmt kommer många att åka”, säger hon.

Lars och Malin Mellstrand inför Hollistays lansering 2019.
Lars och Malin Mellstrand inför Hollistays lansering 2019.

Brasklappen är givetvis att Folkhälsomyndigheten fortfarande inte har förtydligat sina rekommendationer.  

”Alla väntar ju på vad Folkhälsomyndigheten ska säga om hur man får resa i sommar”, säger Malin Mellstrand. 

Vad tror ni händer?

”Vi tror att de kommer släppa lite på tvåtimmarsregeln. Men vi har anpassat systemet så man kan hitta alla campingmöjligheter inom 1-2 timmars bilväg från där man är. Det är en bra tjänst oavsett.”

Hollistays testlansering lockade totalt 350 bokningar under sommaren 2019, men bolaget tog då bara ut några procent i avgift för att täcka transaktionskostnaderna.

I år hoppas man börja få in lite riktig omsättning genom att ta ut en provision på 9-20 procent, beroende på lite olika faktorer. Något förenklat kan man säga att campingplatser och etablerade verksamheter betalar en lägre procentuell provision än privatpersoner.

Malin Mellstrand, och maken Lars Mellstrand som är vd för Hollistay, uppger att de hittills plöjt ner kring 4 miljoner kronor i tjänsten, och tagit in cirka 1,5 Mkr från affärsänglar i Stockholm. Man söker just nu kapital till en ny runda.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?