1515

Hon började med apotekens e-satsningar – nu driver hon nätapoteket Meds

Joanna Elmes är en av grundarna till nätapoteket Meds. Med kontoret dörr i dörr med lagret i Västbergas industriområde kraftsamlar de för att bli störst i Sverige.

Joanna Elmes, operativ chef och medgrundare på Meds, visar upp bolagets lager i Västbergas industriområde.
Joanna Elmes, operativ chef och medgrundare på Meds, visar upp bolagets lager i Västbergas industriområde.Foto:Jonas Eng

Startupbolaget Meds (NTL) är ett av de senaste tillskotten bland Sveriges nätapotek. Planen är att utmana apoteksjättarna och konkurrenten Apotea med snabba gratisleveranser och med fokus på mobilen. 

Precis som Apotea (NTL) har Meds ett litet kontor i centrala Stockholm, men det är inte där arbetet utförs. I en stor lagerlokal i Västbergas industriområde hittar man bolagets drygt 30 anställda. 

Tillsammans med vd:n Björn Thorngren och teknikchefen Adham Shawwaf står Joanna Elmes som grundare för Meds. Affärsidén kom ursprungligen från Björn Thorngren som hörde av sig till Joanna Elmes när hon under en kort tid arbetade som e-handelskonsult på Accenture. 

”Jag hade gått i de banorna tidigare. Jag hade kämpat ganska hårt för de stora jättarna men det gick ganska trögt. Nu såg jag en chans att få göra det på mitt sätt. Jag hade ett krav och det var att få med mig Adham”, säger hon.

Läs även: Ingen växtvärk för Apotea – siktar på två miljarder i intäkter 

Joanna Elmes är i grunden farmaceut, vilket hon bestämde sig för att bli när hon för flera år sedan satt på balkongen och läste tidningsannonserna. Efter att hon var klar med studierna blev hon anställd på Apoteket AB där hon direkt blev inblandad i bolagets e-handelssatsning 2006. 

”Vi var ett gäng farmaceuter som blev inslängda i ett rum och fick starta våra egna processer för att godkänna de ordrar som kom in via e-handeln. Där var jag i cirka sex år så det fick jag väldigt bra erfarenheter av”, säger hon.   

Hon lämnade Apoteket efter att hon fick nys om att det numera Ica-ägda Apotek Hjärtat skulle dra igång sin egen e-handelssatsning. Med den erfarenhet hon hade fått hos Apoteket AB fick hon direkt ett erbjudande hos konkurrenten. Men även där var e-handelsatsningen något som gjordes avskilt från den övriga verksamheten.  

”Vi fick knappt sitta på samma våningsplan som de andra utan fick ett eget litet rum för e-handel och byggde upp det från scratch. Där fick jag lära mig allt om e-handel”, berättar Joanna Elmes.

Det var också där hon träffade sin medgrundare Adham Shawwaf.  

”Man kan ha jättemånga idéer men allt handlar om att kunna bygga och ha ett bra it-stöd för att vara snabbfotade. Adham kan allt om e-handel, kunde koda själv och hade kontakter till att få tag på utvecklare inhouse”, säger hon. 

Från Meds kontor leder en dörr in till den rymliga lagerlokalen där Håkan Hellström spelas på hög volym. Lagret påminner mycket om andra lager men är ljusare och har en kemisk doft efter den senaste städningen.

Isabella Rydén, är medarbetare på Meds lager, från vilket 1000 paket skickas ut under en bra dag.
Isabella Rydén, är medarbetare på Meds lager, från vilket 1000 paket skickas ut under en bra dag.Foto:Jonas Eng

På ena kortsidan finns ett antal datorer och bord där orderbeställningarna droppar in och ett antal anställda som idogt hämtar varor, paketerar och tejpar. På andra kortsidan står ett pingisbord och mitt på golvet ligger en övergiven skateboard. Startupkultur, lager och mediciner, allt i ett. 

”Här inne finns allt förutom de narkotikaklassade medicinerna. Det rummet har bara farmaceuterna tillgång till”, säger Joanna Elmes när hon visar oss runt. 

Och det är verkligen inte bara typiska apoteksprodukter som solkrämer, mediciner och vitaminer som ligger i de otaliga raderna av pappkartonger på ställningarna. Det är även godis, badbyxor för småbarn, hälsotillskott, barnmat och en massa andra produkter som går att beställa inom lika kort tid som en receptbelagd medicin.

”Att erbjuda kostnadsfria hemleveranser är alltmer förväntat men det vi främst konkurrerar med är vår snabbhet. I Storstockholm levererar vi nu inom 1-2 timmar från ordergodkännande”, säger hon. 

I nätapoteket Meds lager i Västberga industriområde finns över 6000 produkter i dag. Under året hoppas man kunna dubblera den siffran.
I nätapoteket Meds lager i Västberga industriområde finns över 6000 produkter i dag. Under året hoppas man kunna dubblera den siffran.Foto:Jonas Eng

Genom att ha kontoret i Västberga har de anställda både närhet till själva verksamheten i lagret men även till de stora logistikcentrena. Genom att konkurrensutsätta leverantörerna med uppstickare som Budbee men även de större logistikbolagen kan de hålla nere kostnaderna för leveranser, uppger Joanna Elmes.

Med tanke på att Meds har gratis utkörning är det en viktig komponent. Men Meds grundare ser istället viktigare satsningar som en kundtjänst som är öppen till klockan 22 och det kommande erbjudandet av helgleveranser. 

Trots att Sverige nu har ett antal nätapotek och att alla de stora apotekskedjorna nu har en e-handel står konsumtionen via nätet endast för en bråkdel av marknaden. 

”Jag började jobba med e-handel 2006 och fortfarande har vi bara 7 procent av marknaden online. Det är helt otroligt om man jämför med andra marknader. Det tror jag beror på komplexiteten att få in recepthanteringen i hela processen”, säger hon. 

Meds, som grundades 2017, tog i våras in 44 miljoner kronor i riskkapital av en rad affärsänglar, däribland Insplanets grundare Richard Båge, Tradedoublers Felix Hagnö, Michael Storåkers samt Leovegas grundare Robin Ramm-Ericson och Gustaf Hagman.

”Om vi ska nå målet att bli störst inom fem år så kommer det att krävas kapital. Men som det ser ut i dag så klarar vi oss på det vi har”, säger Joanna Elmes. 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?