1515
Annons

Hon blir partner i europeisk jättefond

Den svenska affärsängeln Louise Samet blir en av fyra partners i Blossom Capital, som nu har stängt sin första fond.

Louise Samet (till vänster) blir partner i det nystartade riskkapitalbolaget Blossom Capital, som den tidigare Index Ventures-investeraren Ophelia Brown har dragit igång i London.
Louise Samet (till vänster) blir partner i det nystartade riskkapitalbolaget Blossom Capital, som den tidigare Index Ventures-investeraren Ophelia Brown har dragit igång i London.

Londonbaserade Blossom Capital har jobbat under radarn sedan ett år tillbaka. Nu lyfter grundaren Ophelia Brown, tidigare investerare på Index Ventures och Local Globe, på huven i samband med att riskkapitalbolaget stänger sin första fond på 85 miljoner dollar, motsvarande nära 800 miljoner kronor. Med den kommer Blossom Capital att leda investeringar i A-rundor i europeiska bolag.

Ophelia Brown startade Blossom Capital tillsammans med Imran Ghory, som höll i datadrivna investeringar på Index Ventures och innan dess var ansvarig för data på fintech-tjänsten Market Invoice. Och Mike Hudack, som tills nyligen var teknisk chef för matleveranstjänsten Deliveroo och tidigare jobbade som produktchef på Facebook i London och Menlo Park.

Vi är nummer två i Sverige, efter Silicon Valley, när det gäller antal enhörningsbolag per capita.

Det senaste tillskottet till teamet är den svenska affärsängeln Louise Samet, som var tidigt anställd på Klarna och efter sex år där jobbade med att driva stiftelsen Norrskens investeringsverksamhet. Hon bodde även i Silicon Valley några år, men kommer att vara baserad i Stockholm.

”Fonden är stor, speciellt för att vara en förstagångsfond, och det är dessutom helt unikt att som kvinnlig riskkapitalist resa så mycket pengar så snabbt”, menar Louise Samet.

”Anledningen till att jag hoppade på är för att jag vill jobba på ett riskkapitalbolag som rör sig lika snabbt som bolagen vi investerar i”, fortsätter hon.

Louise Samet har själv gjort ett tiotal investeringar som affärsängel, bland annat i fintech-bolaget Anyfin och femtech-bolaget Grace Health. Hon kommer att vara ansvarig för Blossom Capitals investeringar i Sverige och Norden.

Läs också: Tunga namn investerar i kvinnohälsa

”Vi är nummer två i Sverige, efter Silicon Valley, när det gäller antal enhörningsbolag per capita. Jag tror att vi har börjat få se den nya vågen av entreprenörer som kommer ut från Klarna och Spotify och börjar utveckla sina egna idéer”, säger Louise Samet.

Hon blev introducerad till Ophelia Brown genom gamla Klarna-kollegor och de märkte snabbt att de hade mycket att prata om. 

”Det är inte många investerare i Europa som har haft möjlighet att spendera tid i Silicon Valley och samtidigt har sina rötter i Europa. Och det är inte varje dag man träffar någon som delar samma värderingar, vilket var helt uppenbart med Louise”, säger Ophelia Brown.

Hon säger att alla fyra partners kommer att jobba tillsammans med bolagen de investerar i, för att grundarteamen ska få ta del av både deras tekniska och finansiella kunskaper. 

Planen är att Blossom Capital ska leda 4-5 investeringar per år, på mellan 5 och 10 miljoner dollar vardera. Tanken är att, med hjälp av data, även investera i  bolag utanför hubbar som London, Paris, Berlin, Amsterdam och Stockholm.

Riskkapitalbolaget har redan lagt in pengar i fyra startupbolag – till exempel resetjänsten Duffel och cybersäkerhetsföretaget Sqreen.

Investerarna i Blossom Capitals fond är bland annat institutionella aktörer som pensionsfonder och fondförvaltare, men också entreprenörer som dansken Mikkel Svane, som har grundat kundservicetjänsten Zendesk, och tradingappen Robinhoods grundare Vladimir Tenev. 

 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?