1515

Hon blir Creandums första kvinnliga partner: ”Det är aldrig för tidigt att prata med oss”

Creandum rekryterar Sabina Wizander, som senast har jobbat som strategichef på Kry, och Gemma Bloemen, tidigare på bland annat Uber. Därmed får riskkapitalbolaget in sin första kvinna som partner.

Sabina Wizander blir ny partner på Creandum och Gemma Bloemen börjar som principal i investeringsteamet.
Sabina Wizander blir ny partner på Creandum och Gemma Bloemen börjar som principal i investeringsteamet.Foto:Johan Knobe

Det svenska riskkapitalbolaget Creandum har anställt två nya personer till sitt investeringsteam. Dels Gemma Bloemen, som får titeln principal och kommer ha sin bas i London där riskkapitalbolaget har ett av sina kontor. Hon jobbar just nu som operativ chef på den brittiska vårdhemstjänsten Elder och har tidigare haft en chefsroll på Uber.

Och dels Sabina Wizander, med en bakgrund som managementkonsult på Mckinsey i San Francisco, som investment manager på Creandum och senast som strategichef på Kry. Nu går hon tillbaka till riskkapitalbolaget – den här gången som partner med sin bas i Stockholm.

Sabina Wizander var anställd nummer 19 på Kry, där hon först började jobba som representant för Creandum. Det var 2017 och hon var delaktig i arbetet med en såddrunda i vårdbolaget tillsammans med Creandums partner Fredrik Cassel.

”Jag och grundarna på Kry, Johannes Schildt och Fredrik Jung Abbou, kom bra överens. Mitt intresse för hur de ville förändra vårdbranschen växte och när vi började jobba mer ihop sa de till slut att ’ska du inte göra det här på heltid i stället’”, säger Sabina Wizander.

I dag har Kry 600 anställda, och 6 000 om man räknar med de läkare som är knutna till tjänsten, och hon känner att det är läge att gå vidare.

”Jag har alltid älskat att jobba på Kry, men nu har vi kommit till att vi avslutar startupfasen. Bolaget är långtifrån färdigbyggt, men har ändå gått från att vara litet till stort. Från en såddrunda till senast en D-runda”, säger Sabina Wizander.

”Jag skulle kunna vara med och ha kul i nästa fas också, men mitt största värde för Kry har nog varit under den jättesnabba och samtidigt kaosiga startupresan”, fortsätter hon.

Läs också: Krys vd efter jätteaffären: ”Andra länder är avundsjuka på Sverige”

När hon började undersöka vad hon skulle göra härnäst tog hon kontakt med sin gamla kollega Fredrik Cassel. De har hållit kontakt under åren, också för att Creandum är investerare i Kry och att han sitter i styrelsen som Sabina Wizander har jobbat nära.

”Jag var nästan säker på att jag skulle göra en till operationell resa i en startup med 10-20 personer. Jag ville ha nytta av det jag har lärt mig på Kry av både framgångar och misstag”, säger hon.

Fredrik Cassel höll med, men frågade om hon kanske kunde tänka sig att vara behjälplig med inte bara en, utan flera startups.

”Det ska bli spännande att ta del av den resan som Creandum har gjort medan jag har gjort Kry-resan. Jag kommer tillbaka till en firma som är större, har en starkare portfölj och ett varumärke i Europa som är mycket större än för fem år sedan”, säger Sabina Wizander.

Hon blir Creandums sjunde partner och den första som är kvinna. Di Digitals granskning av partnerleden på Sveriges ledande riskkapitalbolag i december i fjol visar att knappt 21 procent av partners är kvinnor. Samtidigt är det en betydande ökning från fyra-fem år tillbaka och på andra positioner i investeringsteamen är i dag i princip hälften kvinnor.

Läs mer: Stor granskning: Så närmar sig kvinnorna makten inom riskkapitalet

”Om man ska se det positivt så är riskkapitalbranschen väldigt medveten om problemet och det är under förändring. Men jämställdheten tar tid, för det tar tid att bli partner och traditionellt har de inte rekryterats externt”, säger Sabina Wizander.

På Creandum är det partnern Carl Fritjofsson som är en stark röst kring jämställdhet, både för det egna bolaget och bland de man investerar i.

”Det är viktigt för mig att det här inte är en fråga som hamnar på den kvinnliga partnern och jämställdhet ska inte drivas av kvinnor i techforum för kvinnor. Det är något hela firman ska driva som en strategiskt viktig fråga”, säger Sabina Wizander.

Vilka branscher kommer du att rikta in dig på som partner på Creandum?
”Vi har inte delat upp områden på personer på Creandum, men jag skulle ändå gissa att det blir en del healthtech för mig med tanke på min bakgrund. Sedan hoppas jag också att det kommer en rad bolag som jobbar med klimatlösningar och att de ska utvecklas på samma sätt som healthtech har gjort.”

Vad vill du säga till de entreprenörer som vill komma i kontakt med er?
”Mejla eller ring. Det är aldrig för tidigt att prata med oss om man ska bygga bolag. Vi är aktiva med att ta kontakt med bolag, men vill du ha kontakt med oss så sitt inte och vänta.”

 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?