Hoppa till innehållet

Annons

Hon blir Atomicos partner i Norden

Spotify-veteranen Sophia Bendz blir partner på Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico. Nu ska hon ansvara för jättens investeringar i Norden. 

Spotify-veteranen går in som Atomicos fjärde kvinnliga investeringspartner.
Spotify-veteranen går in som Atomicos fjärde kvinnliga investeringspartner.Foto:Emil Fagander

Sophia Bendz är en av Sveriges viktigaste förebilder för kvinnor i techbolag. Hon var en av de första anställda på Spotify och ansvarade för bolagets varumärkesstrategi och marknadsföring från starten fram till 2014. 

Efter det började hon investera i startupbolag och under hösten 2015 sprang hon på Niklas Zennström och resten av gänget bakom Atomico i Berlin. Sophia Bendz hjälpte då den tyska bokningssajten Goeuro med sitt varumärkesarbete. 

”Jag var gravid med mitt andra barn och hade kanske inte tänkt att jag skulle börja leta jobb när jag var höggravid. Men jag hade en idé om att Niklas och Atomico skulle jobba närmare ängelnätverket i Sverige eftersom det finns ett så starkt ekosystem här. Jag föreslog att vi skulle jobba ihop och så blev det”, säger Sophia Bendz när Di Digital träffar henne på kontorshotellet Alma i centrala Stockholm.

Läs även: Kinneviks vd: Därför satsar vi 443 miljoner på Goeuro

Sedan 2016 har hon delvis arbetat i Atomicos värdeskapande team som utgörs av startupgrundare och personer med operativ erfarenhet. Förutom sitt uppdrag på Atomico satt hon även i flera styrelser och fortsatte sina ängelinvesteringar vid sidan av.

Nu blir hon Atomicos fjärde kvinnliga partner, med ansvar för riskkapitalbolagets investeringar i Norden.

”Efter Spotify ville jag testa min kunskap i andra sammanhang och det var kul att ha ett spritt portföljupplägg. Men nu känns det väldigt bra att fokusera helt på Atomico. Niklas är en otroligt inspirerande chef som alltid tänker större än resten av gänget och på så sätt är han lik Daniel Ek i sitt driv. Det gör att det blir väldigt spännande”, säger Sophia Bendz.

Läs även: Sophia Bendz: ”Jag fick de bästa åren på Spotify” 

Atomicos senaste fond uppgår till 765 miljoner dollar, motsvarande närmare 7 miljarder kronor, och bolaget har utmärkt sig genom att fokusera på att hjälpa sina portföljbolag med det operativa arbetet såväl som det strategiska.

”De flesta vc-bolag säger att de har mer än strategisk kunskap och pengar. För egen del är jag väldigt stolt över hur Atomico har byggt upp sitt team med operativt kunniga personer”, säger hon.

Niklas är en otroligt inspirerande chef som alltid tänker större än resten av gänget och på så sätt är han lik Daniel Ek i sitt driv

På Atomico har hon hjälpt många bolag med varumärkesarbetet men även med rekryteringar av marknadschefer och PR-planer för lansering på nya marknader.

”När jag var ny på Spotify hade jag hade ingen att bolla med. Vi hade jättebra investerare men ingen av dem hade varit marknadschef för ett snabbväxande bolag innan. Samma insikt hade Niklas när han grundade Skype. Dessutom tyckte han att de europeiska investerarna vid den tidpunkten inte var tillräckligt djärva utan spelade säkert”, säger Sophia Bendz.

Det var redan under Skype-åren som Niklas Zennströms idé till Atomico föddes - att skapa ett riskkapitalbolag med grundare och operativt kunniga personer. 

Läs även: Han vill få dig att äta labb-odlade köttbullar 

Förutom investeringar i stora riskfyllda projekt som den eldrivna flygfarkosten Lilium och foodtechbolaget Memphis Meats, så har Atomico även förbättrat sin interna policy när det gäller mångfald och jämställdhet de senaste åren. Där har Sophia Bendz tagit en aktiv roll. Bolaget har bland annat infört sex månaders föräldraledighet för anställda, vilket är ovanligt för brittiska bolag. Och i och med att hon nu blir partner kommer investeringsteamet vara helt jämställt.

”Det finns många fler grymma kvinnor än vad man tror så det är bara att bestämma sig. Bland annat är alltid hälften av våra kandidater i våra rekryteringsprocesser kvinnor. Vår mångfaldspolicy sipprar även ner till våra portföljbolag där vi sätter krav på att de ska ha en plan för hur de aktivt arbetar för större mångfald”, säger Sophia Bendz. 

Läs även: Granskning: Kvinnliga entreprenörer får mindre än 1 procent av riskkapitalet

Atomico, som grundades 2006 i London, har byggt upp en bred bolagsportfölj, där bland andra svenska Klarna och Truecaller (NTL) ingår. För Sofia Bendz, som tidigare fokuserat på ängelinvesteringar, kommer rollen som partner betyda betydligt större rundor.

”Jag har redan börjat vara med på dessa processer och jag tycker att det är roligt att få vara med på hela skalan av investeringsskeden. Jag har ju gjort många tidiga investeringar och Atomico är den naturliga investeringspartnern för A-rundor och uppåt”, säger Sophia Bendz.

Det finns många fler grymma kvinnor än vad man tror så det är bara att bestämma sig

Sophia Bendz har investerat privat i mer än ett dussin startupbolag, däribland e-hälsobolagen Clue, Boost Thyroid, Engaging Care (NTL) och Joint Academy (NTL) . 

”Healthtech är ett av mina favoritområden. Jag tror att det finns så många människor som inte får den information eller hjälp som de hade behövt. Jag tycker även att foodtech är väldigt intressant där vi står inför ett av de största problemen på vår planet”, säger hon.

Hur tycker du att Sverige står sig inom foodtech?

”Jag skulle inte säga att vi ligger i framkant där på samma sätt som vi gör inom hälsa eller fintech. Men jag hoppas att det kommer att komma fler spännande bolag inom foodtech.” 

Lyssna på Sophia Bendz om Spotify-resan: ”Blod, svett och tårar” 

Foto: Jonas Eng

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera