1515

Hon är Sveriges mäktigaste kvinnliga riskkapitalist

Jessica Schultz är Sveriges mäktigaste kvinnliga riskkapitalpartner, enligt Di Digitals redaktion. ”Min plan var inte att bli en VC-investerare”, säger hon.

Jessica Schultz klev in som första kvinnliga partner på Northzone 2016.
Jessica Schultz klev in som första kvinnliga partner på Northzone 2016.Foto:Amanda Lindgren

Di Digital korar Jessica Schultz till Sveriges mäktigaste kvinnliga VC-partner. Detta efter en genomgång av de 22 mest tongivande kvinnliga partners som investerar i startupbolag. 

Utnämningen sker i hård konkurrens med profiler som Kerstin Cooley, Sophia Bendz, Susanne Najafi, Sara Wimmercranz och Linda Höglund. 

En viktig orsak till Jessica Schultz placering är att hon själv är entreprenör i botten och har sålt ett framgångsrikt bolag. Den resan började 2011 då hon flyttade till Berlin och startade matkassebolaget Hellofresh tillsammans med två vänner. Bolaget har växt i raketfart och är i dag värderat till runt 15 miljarder kronor på Frankfurtbörsen.

”När jag var på Hellofresh och vi skulle ta in kapital träffade vi nästan uteslutande manliga VC-investerare”, minns hon.

Efter några år i Tyskland flyttade hon hem till Sverige, och blev snabbt upplockad av Northzone. 

”Min plan var inte att bli en VC-investerare, men det är verkligen världens roligaste jobb”, säger hon.

Jessica Schultz blev Northzones första kvinnliga partner i investerarteamet 2016. VC-bolaget är, ur många aspekter, det största och tyngsta i den svenska techsektorn med investeringar som Spotify och Izettle på meritlistan.

Under sina år på Northzone har Jessica Schultz fokuserat mycket på bolag som tar nya grepp inom e-handel. I hennes portfölj finns bland andra framgångssagorna Klarna, Matsmart och Na-kd.

Jag hoppas att vi snart inte kommer att behöva definieras som kvinnliga investerare, utan bara investerare.

Sedan hon tog steget har även Marta Sjögren blivit partner på Northzone.

”Jag har faktiskt sett en stor förändring under de senaste fem åren, men det går alldeles för långsamt. Vi har nu fler kvinnliga partners, och jag ser också fler duktiga kvinnor som startar VC-fonder eller börjar ängelinvestera”, säger hon.

I den egna portföljen har 40 procent av bolagen kvinnliga grundare. 

Vad finns det för fördelar med fler kvinnliga partners?

”Kvinnor utgör hälften av befolkningen. Om endast män rekryteras blir bara 50 procent av talangpoolen tillgänglig. Med ett homogent team är det svårt att förstå hur man når kvinnor som konsumenter. Man kan även fastna i fördomar.”

Vad skulle behöva göras för att öka takten?

”Att nå partnernivå i en VC-firma tar ofta tid. Det gäller att tänka aktivt på hur man rekryterar – och befordrar – och inte använda sig av gamla vanliga nätverk. Många klagar på att de inte kan hitta kvinnor, men då letar de inte tillräckligt väl eller på fel ställen.” 

Jessica Schultz tror att det kommer ta tid att förändra, och hoppas att diskussionen kring jämställdhet också öppnar upp för en större diskussion kring mångfald som inte bara berör kön.

”I slutändan vill jag att de bästa personerna får en chans att lyckas, som entreprenörer eller investerare. Jag hoppas att vi snart inte kommer att behöva definieras som kvinnliga investerare, utan bara investerare”, säger hon.

Läs fler texter från Di Digitals kartläggning: 

Snabb ökning av andelen kvinnliga partners i riskkapitalbolag 

Bankprofilen Lena Apler: ”Kvinnliga VC-partners kan göra en jätteskillnad” 

 

 


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?