1515

Hon är ny partner på europeisk fond – öppnar kontor i Stockholm

Indra Sharma är nybliven partner på det europeiska riskkapitalbolaget Peak och ska bygga upp verksamheten i Norden.
”Vi backar och är backade av entreprenörer”, säger hon.

Indra Sharma är ny partner på riskkapitalfonden Peak och kommer senast från Axel Johnsons investeringsbolag Novax.
Indra Sharma är ny partner på riskkapitalfonden Peak och kommer senast från Axel Johnsons investeringsbolag Novax.

Indra Sharma har installerat sig i ett konferensrum på Norrsken House, som är hennes kontor sedan någon vecka tillbaka. Hon är nyss tillträdd som partner i den europeiska riskkapitalfonden Peak som vill investera mer i Norden.

Tillsammans med Calin Fabri, som har titeln ”head of nordics sourcing”, ska hon skala upp de nordiska investeringarna från det nya kontoret i Stockholm.

Calin Fabri och Indra Sharma ska driva Peaks verksamhet i Norden.
Calin Fabri och Indra Sharma ska driva Peaks verksamhet i Norden.

Peak startades i Amsterdam för 14 år sedan och har i dag även kontor i Berlin. Teamet är på 11 personer, varav fem är kvinnor och sex män.

”Vi har även personer med icke europeisk bakgrund och är ett diversifierat team”, säger Indra Sharma.

I Sverige har Peak hittills investerat i sportappen Heja och i Precisely som automatiserar avtalsprocesser. Nu vill man hitta fler nordiska bolag att lägga in pengar i.

”Det finns jättemycket kapital på marknaden och stor konkurrens, men vi tror att vi kan bidra med en mer entreprenöriell plattform än vad som hittills funnits i Norden”, säger Indra Sharma.

Peak reste sin fjärde fond förra året och har totalt gjort över 35 investeringar. Den senaste fonden var på 66 miljoner euro, motsvarande drygt 670 miljoner kronor. Peak gör såddinvesteringar och A-rundor i spannet 250 000 euro upp till 4 miljoner euro.

Flhar gjorts i marknadsplatser och plattformar, men Indra Sharma säger att Peak är öppna för fler områden.

80 entreprenörer har investerat i riskkapitalfonden, bland annat grundare av bolag som resebokningssajten Booking.com, e-handelstjänsten Emesa, biljetttjänsten World Ticket Center och mjukvarubolaget Woodwing.

”Vi backar och är backade av entreprenörer, vilket är en bra utgångspunkt för att stötta grundare och bidra med värdefull kunskap”, säger Indra Sharma.

Indra Sharma är ingenjör i botten och har en bakgrund som managementkonsult. Ett av hennes uppdrag var på betalbolaget Bambora, där hon sedan blev anställd som produktstrategichef. Därifrån gick hon till att bli investerare på EQT Ventures 2017, och 2019 började hon som investeringsansvarig på Axel Johnsons investeringsbolag Novax.

Calin Fabri har även han en ingenjörsbakgrund och har bland annat jobbat på investmentbank och varit tillväxtchef på det norska startupbolaget No Isolation. I oktober flyttar han till Stockholm och poängterar att det är viktigt med den lokala förankringen för att få kontakt med grundare även utanför de omedelbara nätverken.

”Om man ska förändra något så krävs det makt att förändra. Jag vill ha en roll där jag kan ha stort inflytande på vår framtid och vi kan backa människor som lägger grunden till samhället om tio år”, säger Indra Sharma om sitt nya partnerskap.

Hon har själv invandrarbakgrund och vill bidra till att ta tillvara på den outnyttjade potentialen i samhället.

”Under hela mitt liv har jag inte sett någon som ser ut som mig på beslutsfattande positioner, och det är underligt när 30 procent i Sverige har invandrarbakgrund. Det är ett stort misslyckande att det ser ut så”, säger hon.

Indra Sharma har höjt sin röst kring frågor om jämställdhet och mångfald, och även att vara icke-vit inom svenskt näringsliv. Förra hösten släppte hon en bok tillsammans med branschkollegan Tatiana Shalalvand med titeln ”Förebilderna - kvinnorna som formar vår framtid”. I fjol blev hon också framröstad till Årets investerare av Di Digitals läsare.

Läs mer: Årets viktigaste investerare: ”Jag är inte tålmodig” 


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?