1515

Hon är Årets kvinnliga grundare 2019

Hennes Pink Programming har fått tusentals kvinnor att börja programmera. Nu har Di Digitals läsare röstat fram Vanja Tufvesson till Årets kvinnliga grundare.

Vanja Tufvesson, grundare till Pink Programming.
Vanja Tufvesson, grundare till Pink Programming.Foto:JONAS ENG

På onsdagskvällen korades Vanja Tufvesson till Årets kvinnliga grundare på evenemanget Female Founders i Stockholm.

”Det är så klart jättekul. Jag har känt stort stöd från både privatpersoner och sponsorer ända sedan starten med Pink Programming”, säger Vanja Tufvesson.

Malmöbaserade Pink Programming är en ideell förening med målet att fler kvinnor ska lära sig att programmera. Sedan starten 2015 har över 4 000 personer besökt organisationens evenemang. Vanja Tufvesson tror att den påtagliga bristen på jämställdhet i branschen är grunden till det stora intresset. Hon ser också utmärkelsen som ett tecken på att folk börjar ta andra typer av företagande, där det huvudsakliga syftet inte är att bli rik, på allvar.

”På sistone har man börjat likställa socialt entreprenörskap med annan typ av entreprenörskap. Att man har en idé som inte bygger på att tjäna pengar, utan som gör någonting bra för samhället, kan ses som en lika stor framgång”, säger hon.

Lyssna på Startup Stories med Vanja Tufvesson: ”Nu kommer den verkliga belöningen”

När Vanja Tufvesson, tillsammans med Tone Pedersen och Vibeke Tengroth, startade Pink Programming, utgick de från sig själva när de bestämde sig för hur de skulle stötta andra.

”Att hjälpa fler kvinnor med programmering skulle hjälpa oss själva också, för vi ville ha fler kvinnliga kolleger”, säger Vanja Tufvesson.

Det finns extremt mycket kvar att göra. Det finns en stereotyp bild av hur en utvecklare ska se ut.

Sedan det första lägret gick av stapeln på Österlen i Skåne sommaren 2015 har hon varit i kontakt med långt fler kvinnliga utvecklare än vad som fanns när hon började – även om hon inte vet om det beror på att branschen är annorlunda, eller om hon själv träffar fler kvinnliga utvecklare i sitt nätverk. I vilket fall är det långt kvar till en jämställd techbransch.

”Det finns extremt mycket kvar att göra. Det finns en stereotyp bild av hur en utvecklare ska se ut. Den bilden måste man bryta, för den stänger dörren för väldigt många – inte bara kvinnor”, säger Vanja Tufvesson.

Läs mer: ”Vi vill skapa en miljö där man inte fokuserar på sitt kön utan på vad man kan.”

Lösningen tror hon ligger i att bolagsledningarna måste börja prata om att mångfald är viktigt.

”Det måste komma uppifrån, för det kommer inte att vända automatiskt. Ledningen ska sätta mätbara mål för att kunna lägga tid och resurser.”

Vanja Tufvessons Pink Programming har fått tusentals kvinnor att börja programmera.
Vanja Tufvessons Pink Programming har fått tusentals kvinnor att börja programmera.Foto:JONAS ENG

En högre andel kvinnor i branschen kommer också att ge fler förebilder, tror Vanja Tufvesson. Just personer att se upp till var något som hon själv saknade när hon pluggade och besökte evenemang.

”Man lyfte bara fram personer som gjort värsta superresan och var jätteframgångsrika entreprenörer, och de kunde jag inte identifiera mig med. Egentligen behöver man bara en helt vanlig människa som tycker att programmering är roligt.”

Ser du dig själv som en förebild nu?

”Jag tycker att jag och alla andra i Pink Programming, som hjälper till med evenemang, med allt från att hålla i workshops till att beställa mat och ha kontakt med sponsorer, är förebilder genom att prata om programmering och visa om hur olika vi är.”

Di Digital utser Årets kvinnliga grundare för tredje året i rad. Omkring 2300 röster samlades in i omröstningen i år.

Läs mer: Volvo sponsrar Pink programming 

 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?