1515

Högre vinst än väntat från Alphabet – men aktien faller

Sökjätten Googles moderbolag Alphabet klarade förväntningarna för fjärde kvartalet i fjol med råge, men det räckte inte för att imponera på börsen.

Alphabet GOOGL -3,04% Dagens utveckling , vars största intäkter kommer från annonsering, är under press från konkurrenter som Amazon. Det skulle kunna vara en förklaring till varför kostnaden per klick, det vill säga det Google tar betalt av annonsörer, minskade rejält under de tre sista månaderna 2018.

Jämfört med samma period under 2017 gick intäkterna från kostnaden per klick ner med 29 procent. Och från föregående kvartal var minskningen 9 procent.

Det märktes dock inte direkt på omsättningen som överträffade förväntningarna och landade på 39,3 miljarder dollar, runt 358 miljarder kronor. Vilket innebär en ökning med 22 procent jämfört med motsvarande kvartal under 2017. 

Även resultatet var högre än väntat och Alphabet redovisade en vinst på 12,77 dollar per aktie för det fjärde kvartalet 2018. Att jämföra med förväntade 10,86 dollar per aktie, enligt Bloombergs sammanställning.  

Intäkterna kommer främst från Google, via mobilannonsering och Youtube, men fördelningen redovisas inte. 

"Antalet Youtube-konton med över en miljon följare dubblerades under det senaste året", sa Googles vd Sundar Pichai, i ett samtal med analytiker om kvartalsrapporten. 

Totalt har Youtube 2 miljarder användare.

Alphabets kostnader för att köpa trafik, till exempel från Apple, är en stor post, men blev något lägre än väntat. Dock motsvarar de 23 procent av intäkterna från annonsering och ökade med 15 procent under kvartalet.

Läs också: Styrelsen för Googles moderbolag stäms av aktieägare

Det område som Alphabet kallar "Other bets", där bland annat hälsobolaget Verily och verksamheten kring självkörande bilar Waymo ingår, drog in något mindre pengar än väntat.

Andra intäkter som Alphabet särredovisar är de från molntjänster och hårdvara som till exempel Google-mobilen Pixel 3 – vilka är områden som växer.

Alphabets aktievärde har ökat med drygt 9 procent sedan årets början, men har gått ner med drygt 10 procent sedan toppnoteringen i juli förra året. Aktien faller just nu med drygt 3 procent i efterhandeln. 

Läs mer: Googles röstassistent finns snart i en miljard enheter 


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?