1515

Högre vinst än väntat från Alphabet – men aktien faller

Sökjätten Googles moderbolag Alphabet klarade förväntningarna för fjärde kvartalet i fjol med råge, men det räckte inte för att imponera på börsen.

Alphabet GOOGL 0% Dagens utveckling , vars största intäkter kommer från annonsering, är under press från konkurrenter som Amazon. Det skulle kunna vara en förklaring till varför kostnaden per klick, det vill säga det Google tar betalt av annonsörer, minskade rejält under de tre sista månaderna 2018.

Jämfört med samma period under 2017 gick intäkterna från kostnaden per klick ner med 29 procent. Och från föregående kvartal var minskningen 9 procent.

Det märktes dock inte direkt på omsättningen som överträffade förväntningarna och landade på 39,3 miljarder dollar, runt 358 miljarder kronor. Vilket innebär en ökning med 22 procent jämfört med motsvarande kvartal under 2017. 

Även resultatet var högre än väntat och Alphabet redovisade en vinst på 12,77 dollar per aktie för det fjärde kvartalet 2018. Att jämföra med förväntade 10,86 dollar per aktie, enligt Bloombergs sammanställning.  

Intäkterna kommer främst från Google, via mobilannonsering och Youtube, men fördelningen redovisas inte. 

"Antalet Youtube-konton med över en miljon följare dubblerades under det senaste året", sa Googles vd Sundar Pichai, i ett samtal med analytiker om kvartalsrapporten. 

Totalt har Youtube 2 miljarder användare.

Alphabets kostnader för att köpa trafik, till exempel från Apple, är en stor post, men blev något lägre än väntat. Dock motsvarar de 23 procent av intäkterna från annonsering och ökade med 15 procent under kvartalet.

Läs också: Styrelsen för Googles moderbolag stäms av aktieägare

Det område som Alphabet kallar "Other bets", där bland annat hälsobolaget Verily och verksamheten kring självkörande bilar Waymo ingår, drog in något mindre pengar än väntat.

Andra intäkter som Alphabet särredovisar är de från molntjänster och hårdvara som till exempel Google-mobilen Pixel 3 – vilka är områden som växer.

Alphabets aktievärde har ökat med drygt 9 procent sedan årets början, men har gått ner med drygt 10 procent sedan toppnoteringen i juli förra året. Aktien faller just nu med drygt 3 procent i efterhandeln. 

Läs mer: Googles röstassistent finns snart i en miljard enheter 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?