1515
Annons

H&M investerar i AI-bolag för herrmode

H&M investerar motsvarande 115 miljoner kronor i det brittiska startupbolaget Thread.

Karl-Johan Persson, vd H&M.
Karl-Johan Persson, vd H&M.Foto:Henrik Montgomery/TT

H&M har genom riskkapitalbolaget H&M CO:Lab (NTL) gjort en investering på 13 miljoner dollar i brittiska Thread, som med hjälp av artificiell intelligens och stylister driver på försäljningen av herrkläder på nätet. Det skriver Business of Fashion.

Investeringen gjordes i samband med att Thread tog in totalt 22 miljoner dollar i ny finansiering. Bland bolagets övriga investerare finns till exempel riskkapitalbolaget Balderton som tidigare investerat i bolag som Tictail och Soundtrack Your Brand i Sverige. 

Läs mer: H&M blir delägare i Klarna – investerare 185 miljoner

"Det här gör att vi kan vara delaktiga i att driva innovation och hitta nya möjligheter snabbare än vad vi skulle klara av utan en stark relation till de bästa entreprenörerna", säger Nanna Andersen, investment manager på CO:Lab.

Enligt henne får Thread genom investeringen stöd från H&M i form av rådgivning och att vi kan producera deras egna varumärken. Thread säljer i dag premiumkläder från bland annat Boss, Diesel och Paul Smith.

”I retur får vi nya insikter om hur man kan stärka den personliga shoppingupplevelsen och tekniken för att möjliggöra detta. Det är viktigt i en snabbväxande bransch där kundernas förväntningar ständigt utvecklas”, sade Nanna Andersen.

Läs mer: H&M:s nya e-handelsgiv – tar efter Netflix och Facebook

Thread lanserades 2012 och offentliggör inte sina årliga försäljningssiffror. Företaget är ännu inte lönsamt, enligt sajten. Investeringen från H&M ska användas marknadsföring och till att bygga vidare på bolagets AI-lösning enligt Threads vd Kieran O’Neill.

"Vi ska anställa fler utvecklare som kan arbeta med att göra vår artificiella intelligens kraftfullare", säger han. 

Thread tar i dag fram klädförslag till användarna genom att ställa olika frågor om favoritmärken och klädbudget. På så sätt kan användarna få en mer personlig shoppingupplevelse.

"Det är flera saker som verkligen förändrar upplevelsen. Allt från att modellen på bilderna liknar dig till att innehållet och rekomendationerna bygger på vem du är", säger Kieran O’Neill.

Investeringen i Thread är CO:Labs totalt tolfte investering sedan starten 2014. Bland tidigare investeringar finns leveransbolaget Budbee, modebolaget Ivyrevel och säljappen Sellpy. För en vecka sedan kom också nyheten att H&M via CO:Lab gått in som delägare i betalbolaget Klarna. 

Läs mer: Här är H&M-chefens dolda techimperium


Innehåll från Mpya DigitalAnnons

Mjukvaruutveckling med betoning på ”mjuk”

När Anton Gunnarsson hos Mpya Digital tog steget in i karriären inom mjukvaruutveckling, låg hans fokus på de tekniska aspekterna. Idag har han nått nya insikter och är övertygad om att betoningen bör ligga någon helt annan stans. 

När Anton började sin karriär var han den första att kasta sig över alla böcker om kodning och programmering, och han lyssnade noga på alla som predikade om testutveckling och andra nymodigheter om teknik och kod. 

– Jag var insnöad i tekniken. Visst, jag lärde mig massor, men ju mer jag jobbar med utveckling  inser jag att den sociala delen av vårt yrke är vad som verkligen betyder något. Det är trots allt i interaktionen med andra som de flesta nya idéer uppstår, understryker Anton, som är Web Developer hos Mpya Digital. 

Tyvärr är det inte helt lätt att skapa miljöer som främjar just det. Brist på tillit och trygghet är något som ofta kan saknas. Men vad är det som gör att man känner sig trygg? Antons övertygelse är att det handlar om att våga vara sårbar och våga prata om känslor. Men som det ser ut idag är det mycket enklare att argumentera om tekniska detaljer än att vara uppriktig med hur man känner. 

– Vilket kanske inte förvånar någon. Men det som förvånar i alla fall mig är att så få ser kraften i att prata om hur man känner eller hur man mår. Att det leder till en bättre miljö för kreativ utveckling och innovativ kod. 

Han tycker att det är dags att vi vågar prata mer om hur det är att vara människa i en tekniktung bransch; hur man ska göra för att må bra och hur man hittar modet att bli den bästa versionen av sig själv, istället för att bara prata om teknik och programmering. 

– Men att använda empati och sårbarhet för att hjälpa sig själv och andra är inte bara utelämnande, det är också skrämmande. Jag vet, för jag jobbar med det varje dag! Men att prata om riktiga känslor och mjuka värden gör att vi bygger förtroende och förståelse för varandra. Vilket i sin tur gör att den där tryggheten växer. Tryggheten att vara sig själv. Tryggheten som gör att vi blir modiga och vågar leda oss själva och andra. Och på köpet växer vi som människor och som team, inte bara som utvecklare. I ordet mjukvaruutveckling finns ordet ”mjuk”. Jag tycker vi ska våga ta fasta på det, avslutar han bestämt. 

Läs mer om Mpya här 

 

Mer från Mpya Digital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Digital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?