1515

H&M-chefens techportfölj sväller

Karl-Johan Persson investerade i fjol 163 miljoner kronor i onoterade techbolag genom sitt privata bolag. Teknikportföljen är nu värd klart över en halv miljard kronor.

H&M:s vd Karl-Johan Perssons onoterade innehav blir allt större.
H&M:s vd Karl-Johan Perssons onoterade innehav blir allt större.Foto:Amanda Lindgren

I över två år har H&M:s börskurva pekat nedåt. Modejätten är under stor press för att bland annat få fart på sin e-handelsaffär.

Samtidigt fortsätter Karl-Johan Persson att investera flitigt i onoterade techbolag vid sidan om sin roll som vd för H&M.

Bara under 2016 investerade H&M-chefen i bolag som budtjänsten Budbee (NTL), e-handlaren Fyndiq (NTL) och den digitala brevlådan Kivra (NTL). Samtidigt var han bland investerarna när den teknikorienterade fonden Backing Minds reste över 100 miljoner kronor.

Nya handlingar som Di Digital har tagit del av visar att Karl-Johan Perssons techportfölj sväller.

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Karl-Johan Persson 

I fjol ökade värdet av H&M-chefens privata innehav genom Philian Invest med 63 procent, från 315 Mkr till 513 Mkr. Det framgår av en årsredovisning som nyligen inkom till Bolagsverket.

Merparten av värdeökningen beror på att Karl-Johan Persson under fjolåret investerade 163 Mkr i onoterade bolag.

Portföljen stannar dock inte där. Vid årsskiftet värderades H&M-chefens andel i 41an Invest, investeringsbolaget han driver ihop med Glocalnet-grundaren Stefan Krook, till 53 Mkr. Alltså uppgick värdet på Karl-Johan Perssons techportfölj vid årsskiftet till 566 Mkr.

Det finns dock tecken på att den siffran är i underkant.

Till exempel värderas hans innehav i den digitala brevlådan Kivra (NTL) till cirka 50 Mkr. Men enligt bolagets senaste nyemission, i mitten på 2016, borde hans andel vara värd mer än det dubbla.

H&M:s vd äger sedan i mars i fjol även hälften av prisjämförelsesajten Pricerunner (NTL). Enligt medieuppgifter kostade Pricerunner omkring 1 miljard kronor vid försäljningen till NS Intressenter, med Karl-Johan Persson, Nordstjernan och Nicklas Storåkers i ägarkretsen.

När Di Digital granskade Karl-Johan Perssons techinnehav i september 2016 rapporterade vi att portföljen då var värd minst 700 Mkr.

Läs mer: Här är H&M-chefens dolda techimperium 

”Han hör av sig någon gång i månaden för att höra hur det går. Han har många bra idéer och är väldigt fokuserad på konsumentupplevelsen och på tillväxt”, sade Tomas Kull, vd för Mathem, i september i fjol.

H&M-chefens andel i Mathem är i dag värd 180 Mkr, baserat på bolagets senaste nyemission i januari.


Innehåll från EOSAnnons

Med toppmoderna systemet siktar de mot att industrialisera den additiva tillverkningen i Europa

Personal från Prototal GTP i Ystad bredvid EOS P 500
Personal från Prototal GTP i Ystad bredvid EOS P 500

Prototal är Nordeuropas ledande leverantör inom additiv tillverkning, det som i folkmun kallas 3D-printing. Med siktet inställt på att bli marknadsledande i hela Europa har de tillsammans med teknikleverantörerna på EOS installerat det toppmoderna 3D-utskriftstsystem EOS P 500.

– Vi ser det här som en strategisk investering, säger Jan Löfving, vd på Prototal.

Prototal erbjuder additiva tillverkningstjänster inom ett brett spektrum av branscher. Med kunder inom allt från bland annat flyg och industri till medicin blir detaljkvalitet, repeterbarhet och produktivitet viktiga faktorer att tillgodose, något som det nya 3D-utskriftssystemet EOS P 500 möjliggör. Samarbetet med EOS utgör en del av Prototals tillväxtstrategi, där det långsiktiga målet är att industrialisera additiv tillverkning i Europa.

– Vi övervägde en mängd olika tillverkare när det var dags att välja det additiva tillverkningssystem som skulle ingå i vårt befintliga stall av maskiner. EOS P 500 valdes just tack vare dess förmåga att leverera 3D-utskrift i industriell skala utan att tumma på kvalitet, snabbhet och flexibilitet, säger Jan.

Kraftfull tvillinglaser möjliggör massproduktion

Tack vare en kraftfull tvillinglaser möjliggör EOS P 500 massproduktion av delar samt förmågan att effektivt applicera och komprimera polymermaterialet. Denna bygghastighet är dubbelt så hög som den som mäts i de maskiner som för närvarande finns på marknaden. Den innehåller också en rad optimerade tillbehör som minskar cykeltiderna och möjliggör byggtider som kan sträcka sig över flera sammanhängande dagar. EOS P 500 behöver heller inte rengöras och servas lika ofta som andra maskiner, vilket innebär förbättrad drifttid.

– Viktigast av allt är att de optimerade funktionerna sker utan att kompromissa med processtabiliteten och detaljkvaliteten. Detta tack vare en sofistikerad temperaturhantering som förbättrar måttnoggrannheten, materialegenskaperna och homogeniteten hos de tillverkade delarna, säger Jan.

– Prototals val av system är en ”perfect match”: ett toppmodernt AM-system för en toppmodern AM-tjänsteleverantör. Vårt långvariga samarbete med Prototal fortsätter och vi ser fram emot att ännu mer öka vårt strategiska partnerskap som kommer att sätta nya standarder för industriell 3D-utskriftsanvändning i Europa, avslutar Markus Glasser, Senior Vice President EMEA på EOS.

Läs mer om EOS P 500 här 

 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?