1515
Annons

Hjälper företag att rekrytera – värderas till 3,5 miljarder

Den svenska jobbplattformen Teamtailor växte med 96 procent i fjol. Nu riktar bolaget fokus mot USA och plockar in 100 Mkr. ”Vi ser otroligt mycket möjligheter framför oss”, säger vd:n Sara Arildsson.

Sara Arildsson, vd för Teamtailor.
Sara Arildsson, vd för Teamtailor.Foto:Press/TT

Lite som Linkedin, fast via bolagens egna hemsidor. Så kan man beskriva Saas-bolaget Teamtailor, som driver en plattform som kopplar ihop företag som vill rekrytera med kandidater som letar jobb. 

Bolaget grundades år 2013 av Erik Andersson, David Wennergren och Richard Tifelt, och har bland annat fått med sig Spotify-veteranen Jonathan Forster och investeraren Mattias Miksche som delägare.

”När bolaget startades kände grundarna att det saknades någonting på rekryteringssidan som också tittade på kandidaten och inte bara var en administrativ lösning. Sedan ställde de sig frågan 'hur gör vi det här enkelt, smidigt och bra?'”, säger vd Sara Arildsson. 

I dag finns Teamtailor i stora delar av Europa samt USA, Australien och Nya Zeeland. Bland kunderna finns till exempel Oatly, Kry och Tobii. 

”Vi har över 6.000 kunder nu och 95.000 månatliga användare”, säger vd:n. 

Men målet är högre än så. 

Nu fyller Teamtailor kassan med 100 miljoner kronor från det Londonbaserade investmentbolaget Sprints Capital. Pengarna ska bland annat användas till en fortsatt expansion, produktutveckling och till att anställa fler till bolaget som i dag har 240 medarbetare. 

”Vi ser otroligt mycket möjligheter framför oss.” 

Medarbetare på Teamtailor.
Medarbetare på Teamtailor.Foto:Press

Rundan värderar bolaget till 3,5 miljarder kronor, om man räknar in det investerade beloppet. Största ägare är fortsatt de tre grundarna tillsammans med medarbetare och Sprints Capital. 

Under 2021 växte Teamtailors nettoomsättning med hisnande 96 procent till 176 Mkr, bland annat drivet av att man knutit till sig många nya kunder. Resultatraden är dock fortfarande röd. Under året gör koncernen en förlust på 5 Mkr. Men hittills i år är man enligt Sara Arildsson lönsamma. 

”Nu ligger fokus på att fortsätta utveckla vår produkt och bygga laget samtidigt som vi expanderar globalt. Det är jätteviktigt att ha rätt personer och kompetens, även på Teamtailor.”

Läs mer: Stenbeck-bolaget säljer rakhyvlar för 225 miljoner 

Svenska techbolag lockar pengar trots sur börs

Börserna lyser rött världen runt men trots det har First North seglat upp som Europas hetaste marknad för tillväxtaktier.

Financial Times rapporterar att bolagen på Nasdaqs tillväxtlista lyckades ta in mer kapital än Londonbörsens motsvarighet Aim.

Lars Wingefors är vd på Embracer.
Lars Wingefors är vd på Embracer.Foto:Jack Mikrut

2022 har hittills varit ett tufft år för många noterade bolag. Stigande räntor och en förändrad syn på risk har slagit hårt framför allt mot många techbolag. 

Det märks inte minst av bland de europeiska tillväxtlistorna, som har fallit sedan i höstas. 

Men trots det har bolagen på Nasdaqs First North Growth Market tagit in 1,6 miljarder pund, motsvarande 19 miljarder kronor, hittills i år. Det kan jämföras med den traditionella marknadsledaren Aim i London, vars bolag tagit in 1,5 miljarder pund, motsvarande 18 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till data från Dealogic.

”Den nordiska marknaden verkar ha klarat de senaste årens vedermödor bättre än resten av Europa”, säger Thomas Thygesen, strategichef på den svenska investmentbanken SEB, till tidningen. 

Att Sverige nu tar ledarrollen i Europa kan bero på flera saker. Enligt Thomas Thygesen är svenskarna mer självsäkra och har mer kapital tillgängligt för risk än på andra marknader. 

En orsak som lyfts fram till att aktier blivit populärt i Sverige är sparformen investeringssparkonto (ISK) eftersom den årliga ISK-skatten innebär att man slipper kapitalvinstskatt på enskilda aktieförsäljningar.

Mängden riskvilligt kapital har kraftigt minskat under året och Stockholmsbörsens branschindex för teknikbolag ned med drygt 30 procent. 

”Det är ett svårt år för marknaden, generellt. I september förra året var det som att mängden rest kapital på Aim föll från en klippa fram till januari i år”, säger Christopher Raggett, chef för Finncap, en av Aims aktiemäklare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera