1515

”Därför borde Googles svenska röstassistent inte lämnat teststadiet”

Google börjar rulla ut sin svenska röstassistent under onsdagen. Men tjänsten frustrerar när Di Digitals reporter testar den. ”När jag vill ringa min mamma vill den spela en låt av Ken Ring”, skriver Mimi Billing.

Mimi Billing, reporter på Di Digital, har testat svenskspråkiga Google Assistent.
Mimi Billing, reporter på Di Digital, har testat svenskspråkiga Google Assistent.

Att kunna prata med sin mobiltelefon är i teorin fantastiskt. Istället för att behöva öppna kalendern, telefonboken, kartan och sökfunktionen finns alla svaren tillgängliga genom att ställa frågan.

Av techjättarnas röstassistenter har Google Assistant ofta fått bästa betyg och jag tog med glädje emot möjligheten att testa den svenska tjänsten inför onsdagens utrullning. Tyvärr blev upplevelsen mer som en surrealistisk mardröm.

Läs även: Googles röstassistent släpps på svenska 

Ett enkelt kommando som ”Ring mamma” gav mig istället länken till låten "Mamma" av artisten Ken Ring. Vid upprepade tillfällen av kommandot ”Kan du ringa min mamma” fick jag bland annat upp en tråd på Familjeliv med rubriken ”Hjälp min mamma kväver mig!” och tråden ”Hur tidigt kan man ringa en nybliven mamma?” från samma forum. 

Eftersom det inte fungerade att ringa prövade jag sms-funktionen med ”Kan du skicka ett sms till mamma”. Svaret blev en länk till Expressens artikel ”13 föräldrar som inte borde få skicka sms”. 

Google Assistent, som den heter på svenska, klarade av att berätta om vädret och öppna upp karthänvisningar till bland annat Östermalmstorg i Stockholm. Däremot kunde den inte ge mig samma information för att cykla dit utan gav mig istället en karta över lokala cykelbutiker. Att få några slags hänvisningar till Stureplan var omöjligt.

Google har även uppgett att assistenten kunde hitta mina bilder på olika motiv i min fotoapp. Mina frågeförsök (Kan du visa mig mina bilder på hav”, ”kan du öppna mina bilder på hav”, ”kan du visa mig bilder på havet från mitt fotoalbum”, ”har jag några fotografier på hav”) gav däremot enbart länkar till olika artiklar. 

Det var först när jag frågade ”Visa mig mina bilder på sandstränder” som jag fick upp mitt fotoalbum med två bilder, en bild föreställande en sandstrand och ett fotografi från den senaste skidresan föreställande grådaskigt fjällandskap.

Läs även: Di Digital testar Spotify-dödaren Youtube Music 

Listan kan göras lång över misslyckade försök att få assistenten att göra det jag ville. Kanske beror det på att jag använde en Iphone istället för en Android där tjänsten möjligtvis är bättre. Men eftersom jag använder Googles kalender tänkte jag ändå ge assistenten en sista chans att berätta om de möten jag på förhand hade lagt in för onsdagen. 

”Vad har jag för planer imorgon i min kalender?”

”Jag hittade tyvärr inga kalenderhändelser.” 

Google Assistent lyckades ändå öppna Spotify och Youtube Music för att spela den musik jag bad om. Med samarbeten med bland annat SJ och Acast kunde jag även smidigt komma i kontakt med deras röstassistenter för att få reda på nästa tåg till Göteborg och sätta på det senaste avsnittet av Digitalpodden. 

Det räcker däremot inte för att övertala mig att lägga ner mer tid på Googles svenska röstassistent. Att den över huvud taget klarade sig genom betatestningen är för mig en gåta. 

Google uppger att det kan finnas buggar i min testversion. Det blir väl upp till bevis när den ”riktiga” assistenten släpps för IOS om ett par veckor. 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?