1515

”Därför borde Googles svenska röstassistent inte lämnat teststadiet”

Google börjar rulla ut sin svenska röstassistent under onsdagen. Men tjänsten frustrerar när Di Digitals reporter testar den. ”När jag vill ringa min mamma vill den spela en låt av Ken Ring”, skriver Mimi Billing.

Mimi Billing, reporter på Di Digital, har testat svenskspråkiga Google Assistent.
Mimi Billing, reporter på Di Digital, har testat svenskspråkiga Google Assistent.

Att kunna prata med sin mobiltelefon är i teorin fantastiskt. Istället för att behöva öppna kalendern, telefonboken, kartan och sökfunktionen finns alla svaren tillgängliga genom att ställa frågan.

Av techjättarnas röstassistenter har Google Assistant ofta fått bästa betyg och jag tog med glädje emot möjligheten att testa den svenska tjänsten inför onsdagens utrullning. Tyvärr blev upplevelsen mer som en surrealistisk mardröm.

Läs även: Googles röstassistent släpps på svenska 

Ett enkelt kommando som ”Ring mamma” gav mig istället länken till låten "Mamma" av artisten Ken Ring. Vid upprepade tillfällen av kommandot ”Kan du ringa min mamma” fick jag bland annat upp en tråd på Familjeliv med rubriken ”Hjälp min mamma kväver mig!” och tråden ”Hur tidigt kan man ringa en nybliven mamma?” från samma forum. 

Eftersom det inte fungerade att ringa prövade jag sms-funktionen med ”Kan du skicka ett sms till mamma”. Svaret blev en länk till Expressens artikel ”13 föräldrar som inte borde få skicka sms”. 

Google Assistent, som den heter på svenska, klarade av att berätta om vädret och öppna upp karthänvisningar till bland annat Östermalmstorg i Stockholm. Däremot kunde den inte ge mig samma information för att cykla dit utan gav mig istället en karta över lokala cykelbutiker. Att få några slags hänvisningar till Stureplan var omöjligt.

Google har även uppgett att assistenten kunde hitta mina bilder på olika motiv i min fotoapp. Mina frågeförsök (Kan du visa mig mina bilder på hav”, ”kan du öppna mina bilder på hav”, ”kan du visa mig bilder på havet från mitt fotoalbum”, ”har jag några fotografier på hav”) gav däremot enbart länkar till olika artiklar. 

Det var först när jag frågade ”Visa mig mina bilder på sandstränder” som jag fick upp mitt fotoalbum med två bilder, en bild föreställande en sandstrand och ett fotografi från den senaste skidresan föreställande grådaskigt fjällandskap.

Läs även: Di Digital testar Spotify-dödaren Youtube Music 

Listan kan göras lång över misslyckade försök att få assistenten att göra det jag ville. Kanske beror det på att jag använde en Iphone istället för en Android där tjänsten möjligtvis är bättre. Men eftersom jag använder Googles kalender tänkte jag ändå ge assistenten en sista chans att berätta om de möten jag på förhand hade lagt in för onsdagen. 

”Vad har jag för planer imorgon i min kalender?”

”Jag hittade tyvärr inga kalenderhändelser.” 

Google Assistent lyckades ändå öppna Spotify och Youtube Music för att spela den musik jag bad om. Med samarbeten med bland annat SJ och Acast kunde jag även smidigt komma i kontakt med deras röstassistenter för att få reda på nästa tåg till Göteborg och sätta på det senaste avsnittet av Digitalpodden. 

Det räcker däremot inte för att övertala mig att lägga ner mer tid på Googles svenska röstassistent. Att den över huvud taget klarade sig genom betatestningen är för mig en gåta. 

Google uppger att det kan finnas buggar i min testversion. Det blir väl upp till bevis när den ”riktiga” assistenten släpps för IOS om ett par veckor. 


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?