1515
Annons

Hennes trädgårdsapp håller ordning på dina växter – lockar odlare i 130 länder

Odlingsintresset har ökat i Sverige de senaste åren och sporrats ytterligare i hemmatider. Plattformen Gardenize har fått 60 procent fler användare senaste året och tar nu in 10 miljoner kronor i investerare. 

Jenny Rydebrink, vd och grundare till Gardenize.
Jenny Rydebrink, vd och grundare till Gardenize.Foto:Press.
Jenny Rydebrink, vd och grundare till Gardenize, fotograferar primulablommor.
Jenny Rydebrink, vd och grundare till Gardenize, fotograferar primulablommor.

Jenny Rydebrink har en bakgrund bland annat som vd för kullagerjätten SKF:s säljbolag Eurotrade med över miljarden i omsättning. Hon fick sedan idén att digitalisera trädgårdsarbetet och startade Gardenize 2016.

”Det finns många olika växter och de är lika och lätt att man blandar ihop dem”, Jenny Rydebrink, vd och grundare till Gardenize.

Tjänsten finns i dag på 8 språk i 130 länder och appen har laddats ned 300 000 gånger.

Användarna på plattformen kan dokumentera sina odlingar antingen i datorn eller i mobilen samt föra en dagbok. På så sätt kan odlarna hålla reda på till exempel vilka frön som är satta, när träd ska beskäras, skadedjur, näring med mera.

”Det är användare med en egen trädgård, men också en del unga som har inomhusodling med krukväxter och som tar sticklingar vilket har växt på senare år.”

Jenny Rydebrink, vd och grundare till Gardenize.
Jenny Rydebrink, vd och grundare till Gardenize.Foto:Admin

Gardenize omsatte 91 tusen kronor med en förlust på omkring 1 miljon kronor för det senaste brutna räkenskapsåret som avslutades i juni 2020. Enligt Jenny Rydenbrink lanserades flera tjänster efter det och omsättningen kommer därför att stiga.

Intäkterna kommer från prenumerationer från användarna där det i dag finns en gratis variant och ett plus-abonnemang där det snart även kommer en premiumnivå.

”Vi kommer även att jobba mer på sociala funktionerna så att trädgårdsmänniskor kan mötas och dela och dela erfarenheter”, säger Jenny Rydenbrink.

Gardenize planerar att fortsätta stärka närvaron internationellt och nå fler användare. Framförallt läggs fokus på de största marknaderna USA, Tyskland, Storbritannien, Norden och Australien. Till det tar bolaget in nya investeringar på 10 miljoner kronor från nya och befintliga. Bland annat går nu Linbo Invest, genom Lars och Johan Wiklund, och Martin Gumpert, grundare av Garbergs reklambyrå, in med kapital.

Läs mer: Krukväxter boomar i hemmatider – får sektorn att göra glädjeskutt

 


Innehåll från InbooksAnnons

Så får redovisningsbyråerna bättre flyt med Flow

INBooks är den Växjö-baserade uppstickaren som revolutionerar redovisningsmarknaden. Programmet INBooks Flow förenklar det dagliga arbetet hos bokföringskonsulten.

– Vårt fokus är att effektivisera, utveckla och förbättra för byråerna så att de kan ta sig högre upp i värdekedjan, säger Jennie Nivard, produktchef Flow.

Som redovisningskonsult kan det vara en utmaning att få vardagspusslet att gå ihop. Egenskapen ”ha många bollar i luften samtidigt” tycks vara en viktig del i arbetsbeskrivningen. Det gäller att vara serviceminded, ha full kontroll på alla uppdrag, tidsnedläggelse, skattejuridik och viktiga datum – och samtidigt se till att inte lägga för mycket tid på ”fel” saker. 

– Många redovisningskonsulter har olika system för att underlätta planering, tidrapportering, kundkontakter, uppdragsbrev och så vidare, men att lära sig alla dessa system tar tid. De riskerar också att missa något när de ständigt måste hoppa mellan de olika programmen, säger Jennie Nivard, produktchef Flow på INBooks.

Uppdragsbrevet är systemets hjärta

Flow är ett molnbaserat verktyg som samlar redovisningsbyråns alla uppdrag på ett och samma ställe så att konsulterna kan jobba mer effektivt.

– När du har allt i samma vy får du större överblick. Allt blir tydligare och du får kontroll över arbetsdagen. Resursfördelningen på byrån blir mer effektiv när byråledaren får tillgång till konsulternas planering och enkelt kan flytta aktiviteter mellan olika personer, säger Jennie.

INBooks VD Mikael Folkesson vill gärna lyfta fram funktionen ”uppdragsbrevet”.

– Vi grundare, som alla kommer från branschen, såg det stora behovet att digitalisera och effektivisera. Den verkliga knuten vi lyckats lösa är att vi har digitaliserat grunden för samarbetet mellan byråerna och deras kunder – de så kallade uppdragsbreven – och sedan byggt hela systemet runt det. 

I uppdragsbrevet stipuleras vad byrån ska göra, till vilket pris etcetera. 

– Det är ”hjärtat i systemet”. Klienten skapar snabbt ett uppdragsbrev i programmet och låter sedan klienten signera det digitalt med Kivra. På så sätt kvalitetssäkras alla byråns processer från början och det går smidigt att göra uppdateringar efterhand, säger Jennie.

Frigör resurser och höjer kompetensen

INBooks mål är högt ställda – att öka lönsamheten i hela branschen. 

– Idag hotas redovisningsbyråerna av sjunkande marginaler. Flera av deras tjänster är svåra att ta betalt för hos en mindre kund, och i och med att 90 procent av Sveriges företag är småföretagare är det ett växande problem. Vi digitaliserar den typ av tjänster som byråerna inte tjänar pengar på idag och frigör i stället resurser till sådant som ökar kompetensen och kan ge större värde till kunderna, säger Mikael. INBooks grundades 2019 och företaget växer snabbt. 

– Den första versionen av vårt bokföringsprogram för små företagare, INBooks Go, lanserades senhösten 2019 och INBooks Flow lanserades hösten 2021. Vi har hela tiden haft användarupplevelsen i fokus och gensvaret från marknaden har varit fantastiskt, säger han.

Småländska rötter

INBooks kommer från Växjö, staden som varit hemvist för många bolagsraketer inom just bokföringsbranschen.

– Ja, Växjö har ju blivit en hub för företag inom digital ekonomi. Jag är själv gammal programmerare och entreprenör. När jag var ung satt jag hemma och knåpade ihop ett eget redovisningssystem i DOS – sedan åkte jag runt och sålde det med min moped. Jag hade ett tiotal kunder som mest, avslutar Mikael.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inbooks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?