1515

Hennes techbolag Yubico omsätter en halv miljard

Yubico fortsätter att växa. It-säkerhetsbolaget har över 120 anställda och 19 av de 20 största techbolagen som kunder. I år ska omsättningen överstiga 500 miljoner, säger grundaren Stina Ehrensvärd.

Yubicos grundare Stina Ehrensvärd besöker SXSW i Austin.
Yubicos grundare Stina Ehrensvärd besöker SXSW i Austin.Foto:Joey Abrait

Svenska Yubico, som specialiserar sig på it-säkerhetsnycklar, har tagit in över 260 miljoner kronor i riskkapital. Hur det går för bolaget har dock varit svårare att utläsa eftersom en stor del av intäkterna tillfaller Yubicos amerikanska bolag.

På techkonferensen SXSW berättar Stina Ehrensvärd, vd och medgrundare av Yubico, att hon väntar sig en omsättning på över en halv miljard kronor i år.

”I år kommer vi att hamna över en halv miljard”, säger Stina Ehrensvärd, som tillägger att Yubico gått med vinst i fem år.

Sedan ett par år tillbaka är en av investerarna det anrika riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz, som köpte in sig i Yubico när några av de tidiga delägarna sålde sina innehav.

”När Andreessen Horowitz frågade mig hur vi skulle kunna bli ett miljardbolag så berättade jag vår plan för hur vi skulle kunna växa. Om vi gör detta kommer vi inom några år att vara ett miljardbolag. Då svarade en av partnerna 'jag tror inte att ni kan bli ett miljardbolag, jag tror att ni kan bli tio gånger så stora'”, säger Stina Ehrensvärd, vd och medgrundare av Yubico, när Di Digital träffar henne på SXSW.

Stina Ehrensvärd brukar inte besöka techkonferenser, men den här gången gör hon ett undantag. Yubico är nämligen nominerad till att vinna pris för bästa säkerhetsinnovation på techkonferensen.

Läs även: Hon vill ta bank-id till hela världen

Det har gått över tio år sedan Stina Ehrensvärd startade Yubico på KTH-inkubatorn Sting. Bolaget säljer en usb- och nfc-sticka som garanterar säker inloggning till datorer, mobiler, privata nätverk och nättjänster. För varje användning genererar usb-nyckeln en unik kod som därför blir omöjlig att knäcka.

”80 procent av alla de rubriker du läser i tidningen när något har blivit hackat beror på att någon har hackat ditt lösenord eller någon form av dålig säkerhetslösning. Det är det enskilt största problemet på internet i dag”, säger Stina Ehrensvärd.

I fjol hamnade omsättningen på något under en halv miljard kronor. I år kommer den att hamna över en halv miljard

Trots att Yubico är ett svenskt bolag med sitt huvudkontor i Stockholm har bolaget gått under radarn i Sverige. Stina Ehrensvärd har valt att fokusera på Silicon Valley istället.

Flytten dit gick redan för sju år sedan.

”Min första affärsplan skrev jag 2011 och då var målet att ha tio internetbolag som kunder. Tanken var då att om vi får med de stora plattformarna och webbläsarna som har miljarder användare, då kan vi nå alla deras användare. Det har vi levererat på. I dag har vi 19 av de 20 största internetbolagen som kunder”, säger Stina Ehrensvärd.

Läs även: Hackare tog sig in i Teslas molnkonto – bröt bitcoin på servrarna 

Yubico har växt till 120 anställda, varav 30 personer sitter i Stockholm.

De flesta startupbolag som tar in kapital brukar ha ägare som vill sälja sina innehav efter cirka tio år. Men för Yubico, som drog igång redan 2007, kommer det att dröja åtminstone ett par år till, säger grundaren.

”Om någon hade frågat mig för några år sedan (om jag ville sälja bolaget, red:s anm.) hade jag sagt nej eftersom vi måste driva den här standarden inom it-säkerhet. Det kan inte ett bolag som ägs av någon större aktör göra, vi måste vara oberoende och tillräckligt små och snabbfotade för att driva den här standarden. Om några år kommer den här standarden finnas överallt och då kommer jag att vara mer öppen för det”, säger Stina Ehrensvärd. 

Läs även: Ethereums grundare: Kryptovalutornas värdeökning påskyndar utvecklingen


Fakta SXSW
SXSW, även kallad South by South West, är en tech-, film- och musikfestival som årligen drar över 100 000 besökare till Austin, Texas. Konferensen är bland annat känd för lanseringen av Twitter 2007 och livestreamingbolaget Meerkat 2015. Under 30-årsjubiléet 2016 kunde konferensen skryta om gäster som den då sittande presidenten Barack Obama.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?