De senaste åren har det pratats om gröna batterier som håller längre, och energisnåla komponenter i elektronikprodukter.
”Men det saknas en länk i det. Hur får man ihop de sakerna till en produkt som nyttjar batteriet på rätt sätt”, säger Vanja Samuelsson, grundare och vd för Qoitech, som har sitt säte på Ideon Science Park i Lund.
Det är inte bara delarna som behöver vara energisnåla i drift, menar hon, utan hela produkten. Dessutom gäller det att välja rätt batteri som är lämpligt för olika användningsområden. Som konsument vill man gärna undvika att ladda alla teknikprylar, redskap och fordon hela tiden.
Med analysverktyget Otti Arc, som består av en portabel hårdvara med mjukvara kopplad till den, riktar Qoitech sig till dem som vill utveckla elektronik med låg energiförbrukning.
Den lilla svarta lådan, som kostar runt 7.500 kronor, tillverkas i Sverige och säljs hos alla större elektronikkedjor. Med den kan personer som utvecklar och tillverkar elektronikprodukter själva testa både hårdvara och mjukvara. Hur många bolaget har sålt vill Vanja Samuelsson inte säga, mer än att det är tusentals.
Qoitech har också utvecklat en digital analysplattform för att testa prestanda i batterier.
”Produkterna vi har tagit fram är till för att demokratisera energioptimering”, säger Vanja Samuelsson.
Qoitech säljer sina produkter till företag, men också till enskilda utvecklare.
”Vi vill revolutionera den ganska stela test- och instrumentindustrin, och öppna upp för mjukvaruutvecklare som traditionellt inte tänker på hur deras kod påverkar batteritid.”
Energieffektivitet är också högaktuellt kopplat till ökade elpriser som en följd av kriget i Ukraina.
”Det är hemskt att kriget i Ukraina ska göra att vi vaknar upp ur vår dvala och tänker att vi inte ska ta energi för givet. Som konsumenter är vi väldigt trendkänsliga och det är sorgligt att ett krig ska behöva få in oss på de tankarna”, säger Vanja Samuelsson.
Ställer konsumenterna krav kommer utvecklingen att gå ännu snabbare, menar hon.
I fjol omsatte Qoitech runt 9,5 miljoner kronor och bolaget har sex anställda. Målet i slutet av året är att ha tio anställda. För att skala upp verksamheten snabbare har man nu tagit in 5 miljoner kronor i en investering som leds av investeringsbolaget Nudging Capital. Bakom det står Malmö stads inkubator Mincs tidigare vd Jeanette Andersson, som nu är investerare på heltid, och hennes man Mats Johansson. Bland investerarna finns också irländska Deeptech Seed Fund och Stockholm baserade Curitas Ventures.
Qoitech är en avknoppning från Sony Mobile och startades 2019. Utvecklingen påbörjade Vanja Samuelsson 2017 då hon pitchade idén till mobilföretaget.
”Jag är själv elektronikingenjör och har forskat på 4G och 5G. Inom det tittade jag mycket på signaleringen kopplat till uppkopplade produkter, det man kallar ”internet of things”, och där är batterier i centrum.”
I ett nätverk av olika produkter är batteriprestanda viktigt för att inte förstöra de andras produktivitet.
”Det kom konkreta förfrågningar från våra samarbetspartners på verktyg för detta.”
Ur det föddes idén om en hårdvara och mjukvara kopplat till den, som fungerar som en digital plattform för att optimera energianvändningen. I dag har Qoitech sålt tusentals av Otti Arc i över 50 länder, och man har även börjat sälja mjukvara separat från hårdvaran.
”Mycket av vår framtida affär ligger i mjukvaran”, säger Vanja Samuelsson.
Bolaget säljer både till produktbolag, men också halvledarindustrin. Många saker är uppkopplade i dag, som stora containrar som kan följas i realtid. Sådana spårningsprylar behöver ha lång batteritid och även tåla värme och kyla.
”Går det att lova en längre livstid på produkter och batterier blir den lösningen också mer kostnadseffektiv. Det blir både en bättre affär och miljömässigt mer hållbart”, säger Vanja Samuelsson.