1515
Annons

Hennes "konstgjorda algblomning" vinner på västkusten

Slemmiga men välgörande. Så beskriver Sofie Allert, vd för Swedish Algae Factory, de kiselalger som bolaget vill använda för att förbättra solceller och UV-skydd. På onsdagen vann hennes bolag Di Startup Tour i Göteborg.

Sofie Allert från Swedish Algae Factory, som vann Di Digital Startup Tour i Göteborg
Sofie Allert från Swedish Algae Factory, som vann Di Digital Startup Tour i GöteborgFoto:Amanda Lindgren

”Naturen och evolutionen är vår främsta ingenjör. Vi försöker fånga den innovationskraften i vår affärsidé”, säger Sofie Allert, vd och medgrundare av Swedish Algae Factory som tog hem vinsten i Di Digital Startup Tour i Göteborg under onsdagskvällen.

Bolaget, som odlar kiselalger som kan användas bland annat för att förbättra solceller och för hudvård, är därmed kvalificerade till den stora finalen i Stockholm den 28 november.

Slemmiga för människofötter måhända, men algernas skal har optimerats av evolutionen för att säkra organismens överlevnad, berättar Sofie Allert.

Läs mer: Di Startup Tour landar i Göteborg – se pitchtävlingen här

”Vi jobbar med lokala alger som växer på botten av Sveriges hav och sjöar. Det är såna där slemmiga saker som man kan känna när man doppar foten”, säger hon.

De behöver kunna fånga upp visst ljus men samtidigt hålla skadligt UV-ljus borta, liksom kunna ta bort och avge kemiska substanser.

Det är de här egenskaperna som kommer Swedish Algae Factory till nytta.

”Det här kan man använda i en rad industriella tillämpningar. Materialet är robust och går inte sönder så lätt vilket många syntetiska alternativ gör”, säger hon och berättar att tester har gjorts som visar att kiselalgerna förmåga att fånga upp ljus kan öka effektiviteten i solpaneler.

Läs mer: Hennes alger ska hjälpa solpaneler fånga upp ljus 

Ett annat spår är hudvård. Där driver bolaget just nu ett pilotprojekt tillsammans med L'Oréal för att ta fram ett naturbaserat och miljövänligt UV-skydd.

”Vi jobbar framför allt mot solcellsmarknaden. Anledningen till att vi är inne på huvdvårdsmarknaden är för att det är kul att tjäna pengar”, berättade hon under pitchen.

Sofie Allert, från Swedish Algae Factory, och de sex övriga pitchdeltagarna på Startup Tour i Göteborg
Sofie Allert, från Swedish Algae Factory, och de sex övriga pitchdeltagarna på Startup Tour i GöteborgFoto:Amanda Lindgren

Swedish Algae Factory grundades 2014 och har tagit in riskkapital från Almi Invest och Chalmers Ventures samt fått bidrag från EU och energimyndigheten på 17 respektive 7 miljoner kronor.

Affärsmodellen innebär att man säljer materialet per gram och Sofie Allert beskriver bolaget som en råvaruleverantör.

I dagsläget odlas algerna i en pilotanläggning i Kungshamn.

”Vi jobbar med en landbaserad fiskodling och odlar algerna på deras vatten, som innehåller mycket fosfor och kväve. Man kan säga att vi gör en konstgjord algblomning. Målet är att restprodukterna från algerna så småningom ska kunna bli fiskmat”, säger Sofie Allert.

Läs även: Göteborg går från industribastion till technav: ”Det märks att det bubblar” 

Tanken är att börja bygga en komplett anläggning nästa sommar och börja kunna producera under den andra halvan av 2020.

”Alger är verkligen underskattade. Vi vill se till att det här materialet kan skapa så mycket nytta som möjligt”, säger hon.

På scen under eventet intervjuades Anna Omstedt, som har grundat Tasteline och nätverket Pokerface, och Alexander Hars som bland annat har grundat Let's deal. Se videointervjuerna i sin helhet här.

Under dagen pitchade även Carboncloud, Iplay, Knodd, Marryus, Podmosphere och Wrebit.

Efter deltävlingen i Göteborg åker Di Startup Tour till Malmö den 7 november. Den stora finalen går sedan av stapeln den 28 november i Stockholm. På spel står bland annat 1 miljon kronor i annonspengar från Bonnier News. Läs mer om Di Digital Startup Tour och säkra din plats i publiken på startuptour.di.se

Prisregn över digital plattform – gör det enklare att testa demenspatienter

Mindmore står som vinnare av Di Digitals tävling Health Tech Pitch Day 2020. Bolagets vd Sara Wallén lyckades övertyga juryn om nyttan med deras digitala plattform – som ska göra det enklare för sjukvården att testa patienter mot demens och depression.

Sara Wallén och hennes bolag Mindmore tog hem segern i Health Tech Pitch Day 2020.
Sara Wallén och hennes bolag Mindmore tog hem segern i Health Tech Pitch Day 2020.Foto:Pax Engstrom.

”Det viktiga är att vi kan hjälpa patienter. Vi vill att bedömningen av patienter ska bli så komplett som möjligt. Där vill vi skapa så effektiva förutsättningar för vårdpersonalen som det går. Patientperspektivet är det viktigaste tycker vi”, säger medgrundaren och vd:n Sara Wallén, som pitchade för Mindmores räkning i tävlingen.

Bolaget startades 2017 och bygger på en idé som Sara Wallén fick när hon läste på psykologprogrammet.

”Jag lärde mig om sådana här tester och såg hur mycket de behövs. Jag använde manuella tester på flera närstående då vi har demens i släkten. I samma veva fick jag barn och hade inte så mycket tid och det var då jag började fundera på om det verkligen var så här som det skulle gå till. Det måste finnas ett effektivare sätt”, säger hon.

Bolagets plattform mäter patientens kognitiva förmågor genom att bland annat testa minne, språk, exekutiva funktioner och reaktionssnabbhet. Resultaten används som underlag vid utredningar av bland annat demens, depression och utmattningssyndrom.  

Mindmore har digitaliserat redan etablerade tester på sin plattform, som är CE-märkt i Europa, och de kan utföras på en surfplatta. Målsättningen är att därigenom kunna testa fler patienter, frigöra resurser från sjukvården och minska tidskrävande administration för vårdpersonal.

Bolaget var ett av fyra startupbolag som tävlade under Health Tech Pitch Day 2020, där vi letar efter det nästa stjärnskottet inom digital hälsa. De övriga deltagarna var Anton Kärrbrink från Boneprox, Hani Movahed från Mypick och Alexander Knezevic från Remisshjälpen.

Remisshjälpens vd Alexander Knezevic gratulerar vinnaren Sara Wallén från Mindmore. I bakgrunden: Anton Kärrbrink från Bonebrox.
Remisshjälpens vd Alexander Knezevic gratulerar vinnaren Sara Wallén från Mindmore. I bakgrunden: Anton Kärrbrink från Bonebrox.Foto:Pax Engstrom

TV-SÄNDNING: Se hela sändningen från Health Tech Pitch Day 2020 här.

Health Tech Pitch Day arrangerades av Di Digital i samarbete med Dagens Medicin och Digital Hälsa. Juryn bestod av Medeon Science Parks vd Ulf G Andersson, pitchexperten Jenny Lindblad från Eliza Communications och Visiba Cares vd Johan Gustafsson.

Mindmore var till slut det bolag som imponerade allra mest – och vinner nu annonsutrymme i Dagens industri och Dagens Medicin till ett värde om 100 000 kronor.

Priset delades ut av Magnus Liungman, grundare av Doctrin, som vann den första upplagan av Health Tech Pitch Day under 2017. 

Det var en glad och lite omskakad vd som mötte upp Di efter att vinnarbeskedet ropats ut. 

”Jag är jättestolt över vårt team, över den resa vi gjort och vart vi ska. Priset ger oss utrymme att skapa opinion på ett väldigt professionellt sätt där vi både kan lyssna och prata om de ämnen som berör oss, hjärnhälsa och att vi ska få upp det på kartan”, säger Sara Wallén.

Mindmore står nu i startblocken för att ta nästa steg i kampen för bättre hjärnhälsa. I dag har de ett 30-tal kliniker runt om i landet på kundlistan, som prenumererar på deras tjänst. 

”Vi gick ut på marknaden och började aktivt sälja runt årsskiftet. Vi jobbar nära våra användare och kunder så att de kan möta deras patienters behov. Kunna bedöma hjärnhälsa och få upp det på agendan. Så att vi kan stötta människor med stressrelaterad ohälsa och demenssjukdomar”, säger Sara Wallén.

I fjol tog bolaget in 7,5 miljoner kronor i externt kapital från bland andra statliga Almi Invest, Sting och flera privata investerare som börsbolaget Elektas grundare Laurent Leksell. 

Tanken är att nu börja skala upp verksamheten för att nå fler kunder i Sverige, men även internationellt från och med nästa år.

”Vi är precis i slutfasen av att utforma hur vår investeringsstrategi ska se ut. Vi har tagit in kapital 2019 och gjort en bryggfinansiering från existerande ägare, plus några till. Nu tittar vi på hur nästa steg ska se ut. Under de närmsta veckorna kommer vi att gå ut och resa kapital.”

Tanken är också att på sikt bredda produkten för att kunna upptäcka fler sjukdomar – utöver demens, depression och utmattningssyndrom.

”Det finns stor utvecklingspotential då diabetes, Parkinsons, MS och en rad andra sjukdomar påverkar kognitionen. För oss är det viktigt att nu hålla fokus så att vi verkligen utvecklar tjänsten utefter våra patientgrupper – och inte går för snabbt fram”, säger Sara Wallén.

Även Martin Löfbom och Fredrik Wetterhall har varit med och grundat Mindmore.

Läs mer: Mindmore gör det enklare att testa demenspatienter – tar in 7,5 miljoner 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera