1515

Natural Cycles fyller på kassan med en kvarts miljard

Appbolaget Natural Cycles får tummen upp från ett av Sveriges tyngsta riskkapitalbolag. En kvarts miljard ska förstärka appens teknik. ”Nu satsar vi allt”, säger medgrundaren Elina Berglund.

Natural Cycles grundare Raoul Scherwitzl, vd, och Elina Berglund Scherwitzl, teknikchef.
Natural Cycles grundare Raoul Scherwitzl, vd, och Elina Berglund Scherwitzl, teknikchef.Foto:Evelina Carborn

I över ett år fick Natural Cycles sluta marknadsföra sig som preventivmedel. Det slog mot tillväxten. Men sedan början av året är bolaget, som drivs av paret Elina Berglund och Raoul Scherwitzl, tillbaka på banan.

I dag är Natural Cycles termometer- och appbaserade behandling klassad som preventivmedel i Europa av certifikatbolaget Tüv Süd. Storbritannien gick nyligen förbi Sverige som apptillverkarens största marknad.

Nu fyller bolaget på kassan rejält. Investors riskkapitalbolag EQT:s tech-gren EQT Ventures är huvudinvesterare när bolaget tar in 250 miljoner kronor.

”Det känns jättespännande. Det känns som att vi verkligen kan ta Natural Cycles till nästa nivå med den här rundan”‚ säger Elina Berglund när Di Digital träffar henne under Web Summit i Lissabon.

Nyligen tog även Apoteket in Natural Cycles kit, med en termometer och en halvårsprenumeration på appen, i sitt sortiment.

”Nu satsar vi allt”, säger Elina Berglund.

Läs även: ”Kvinnliga grundare säkrar tech-Sveriges framtid”

Natural Cycles närmade sig lönsamhet under våren 2017 men övervägde aldrig att klara sig på egen hand. Tillväxtmålen kräver externa investerare, säger Elina Berglund.

”Vårt mål är att bli en global ledare inom digitala preventivmedel. Då är det väldigt viktigt att sätta ned foten på viktiga marknader som USA, Europa och resten av världen. För det krävs det ganska mycket finansiering.”

Bolaget grundades 2014 och har i dag fler än 500 000 registrerade användare. Hur många av dem som är aktiva vill Elina Berglund inte kommentera.

I fjol omsatte bolaget 18 miljoner kronor, en siffra bolaget väntar sig kunna överträffa i år.

Via Natural Cycles app kan kvinnor mäta sin temperatur dagligen och därmed låta bolagets algoritm beräkna deras fertilitet beroende på bland annat temperaturförändringar.

Som forskare vid partikelacceleratorn Cern i Schweiz deltog grundarparet i experimenten som ledde till Higgs-Boson-partikelns upptäckt. Med den nya investeringen vill Elina Berglund och Raoul Scherwitzl utöka teamet med fler forskarrekryteringar från just Cern – men även från den medicinska världen.

”Tidigare har vi inte haft medicinsk kompetens inom teamet. Samtidigt ska vi nyanställa på utvecklarsidan för att förstärka våra AI-lösningar”, säger Elina Berglund.

Läs även: Därför är hälsa det hetaste området inom tech

Investeringsrundan i Natural Cycles är Sveriges största inom healthtech-segmentet i år. Även på andraplatsen återfinns EQT Ventures. I våras tog nätläkaren Min Doktor in 218 Mkr där riskkapitalbolaget ledde rundan.

EQT Ventures partner Lars Jörnow är ansvarig för bägge investeringarna.

”Health tech är ett väldigt intressant område där man kan använda teknik för att lösa väldigt stora problem i världen. Natural Cycles är ett perfekt exempel på det. Där har man två ambitiösa grundare och använder modern teknik och data för att lösa ett problem som påverkar väldigt många”, säger Lars Jörnow.

Lars Jörnow är partner på EQT Ventures.
Lars Jörnow är partner på EQT Ventures.Foto:pressbild

Även de befintliga ägarna Sunstone Capital, E Ventures och Bonnier Growth Media (vars ägare Bonnier AB även äger Dagens industri) medverkar i rundan. Sedan tidigare är både Isabella Löwengrip (NTL) och Mattias Miksche (NTL) delägare i Natural Cycles.

Kritiken mot Natural Cycles, speciellt när det gäller marknadsföringen av appen, har inte påverkat EQT Ventures beslut att investera. Lars Jörnow uppger att de istället förlitar sig på den information som bolaget presenterat sedan dess.

”Sen den kritikstormen för drygt ett år sen har teamet, med framför allt Elina i spetsen, bevisat med hjälp av vetenskap att Natural Cycles är ett beprövat och godkänt preventivmedel”, säger han.

Läs även: Natural Cycles påbörjar samarbete med fertilitetsklinik


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?