1515

Hennes förskoleapp lockar Sveriges tyngsta investerare

Bilddelningsappen Prion skapades för att möta föräldrars krav på integritet i sociala medier. Nu tar grundarna sikte på förskolevärlden, med några av Sveriges tyngsta investerare i ryggen.

Fredrika Bernadotte och Tobias Brander har grundat Prion.
Fredrika Bernadotte och Tobias Brander har grundat Prion.Foto:Oscar Lundgren

Att dela bilder på barn i sociala medier har blivit en knivig fråga bland svenska föräldrar. Hur mycket ska man dela med sig av och med vem? Det är frågor många ställer sig.

Fredrika Bernadotte och hennes medgrundare Tobias Brander ville hitta en lösning på problemet och så föddes Prion, en app som låter användare dela bilder i mindre grupper.

”Vårt fokus har varit att skapa en lösning som möjliggör privat bilddelning och kommunikation med integritet som central del. Vi vill göra det smidigt att dela rätt innehåll med rätt personer”, säger Prions vd Fredrika Bernadotte.

Trots att Prion (NTL) ännu inte lanserats på bred front har bolaget lockat till sig en rad namnkunniga investerare. De som valt att satsa på appen är Skypegrundaren Niklas Zennström, King-grundaren Sebastian Knutsson och paret Nina och Sebastian Siemiatkowski.

Läs mer: Här är techstjärnornas hemliga investering 

Inledningsvis var siktet inställt på barnfamiljer som ville dela bilder med släkt och vänner. Men det tog inte lång tid förrän grundarna fick upp ögonen för behovet av kommunikationsverktyg inom förskolan. 

I dag använder allt fler förskolor sig av allt från privata bloggar till slutna Facebook- och Instagramkonton för att låta föräldrarna ta del av verksamheten.  Men det är inte problemfritt.

Suget är stort från förskolan efter mer anpassade lösningar.

”Vi är ett alternativ till de existerande nätverken. Med Prion behåller du ägandet och kontrollen över bilderna. Det går att dela inlägg bara till vissa barns föräldrar eller hela avdelningen. Det är både tryggare rent rättighetsmässigt och mer personligt”, säger Fredrika Bernadotte.

Läs mer: De ska lära svenska lärare att programmera 

Och suget är stort från förskolan efter mer anpassade lösningar.

Många förskolor är fortfarande beroende av system baserade på papper och pärmar.

”Just nu är trycket högt på digitalisering inom förskolan. Många förskolor är fortfarande beroende av system baserade på papper och pärmar och förskolechefer är ute och söker efter bra digitala lösningar som avlastar personalen istället för att öka arbetsbördan”, säger hon.

Prions app har även utrustats med en barnfunktion, som låter barnen blir delaktiga i att dokumentera verksamheten på förskolan.

Bolagets största kund i dag är Skurups kommun. Tjänsten gratis och bolagets fokus ligger just nu på att få fler förskolor att ansluta sig till tjänsten.

Läs mer: VR-stjärnan och forskarnas spel ska lära barn förstå hjärnan 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?