1515

Hennes drönarbolag levererar blod i Rwanda

Helena Samsioes drönarbolag Globhe har blivit utvalt att flyga i FN:s drönarkorridorer. På Di Digitals event Female Founders den 23 maj kommer hon och tre andra grundare att pitcha sina startupbolag inför en tung investerarjury. 

Helena Samsioe är grundare av drönarbolaget Globhe.
Helena Samsioe är grundare av drönarbolaget Globhe.Foto:Jesper Frisk

På Di Digitals event Female Founders den 23 maj på Epicenter i Stockholm kommer vi att hylla de kvinnliga grundarna, makthavarna och investerarna som just nu hjälper kvinnliga tech-stjärnor att nå sin fulla potential. 

Läs även: Rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2017 

Ett av eventets huvudnummer är pitcherna av fyra startupbolag varav Globhe är ett av dem. Globhe är som ett Uber för drönare som bolagets vd Helena Samsioe grundade för två år sedan. 

”Jag har alltid varit intresserad av drönare och när jag var i Rwanda såg jag hur man kunde använda dem för att göra en serviceteknisk lösning. Men det verkade inte vara några andra bolag som höll på med det då”, säger Helena Samsioe.

I exempelvis Rwanda har de uppemot sex regnperioder per år då översvämningar gör vissa platser oåtkomliga.

Globhe (NTL) fungerar i dag som en mellanhand mellan stora organisationer som FN och Röda korset och drönarbolagen. Företaget ser till att rätt drönare och expertis finns på plats för att utföra leveranser av bland annat blod till svårttillgängliga platser i Rwanda. Globhe är även utvalt att flyga för FN i organisationens drönarkorridor i Malawi.

”Vi samarbetar med de tio främsta drönarbolagen i världen. Till de projekt vi får implementerar vi  drönare och drönarkonsulter. I exempelvis Rwanda har de uppemot sex regnperioder per år då översvämningar gör vissa platser oåtkomliga. Då kan vi komma in och leverera medicinsk utrustning, medicin och blod till de områdena”, säger Helena Samsioe.

Foto: Jesper Frisk.

Helena Samsioe grundade Globhe 2015. Foto: Jesper Frisk.

 

Förutom Globhe kommer publiken på Female Founders även att introduceras till startupbolagen Light Flex System, Dashl och Lysa som alla utmärkt sig bland de 40-tal bolag som ansökt om att pitcha. I juryn sitter Collector-grundaren Lena Apler, EQT Ventures Ashley Lundström, Industrifondens Sara Resvik och storinvestaren Almi Invests Anna Söderholm.

Publiken kommer även att få träffa serieentreprenören och medgrundaren av Backing Minds, Sara Wimmercranz samt Mengmeng Du, som har haft flera tunga ansvarsposter på den svenska startupscenen. Bland annat ansvarade hon för Spotifys utlandslansering och hon har även arbetat som operativ chef på poddplattformen Acast innan hon för ett år sedan bestämde sig för att satsa helhjärtat på en egen startup – Getgeek.

Di Digitals kvällsevent Female Founders är gratis. Skaffa din biljett här.


 Bolagen som kommer att pitcha på Female Founders är: 

Globhe
Grundare: Helena Samsioe
Antal anställda: 3
Omsättning: 850 000 kronor

Globhe grundades 2015 och arbetar med ett nätverk av leverantörer och konsulter vars drönare sätts i bruk för att leverera medicin och sjukvårdsutrustning i svårtillgänglig terräng i bland annat Rwanda. Globhe sitter på kontorshotellet H2 Health Hub i Stockholm och har valts till FN:s drönarprojekt i Malawi.

Läs även: Svenskt drönarbolag blir först att flyga i Kenya 

Light Flex Sweden
Grundare: Victoria Bäcksin och Mårten Kull
Antal anställda: 4
Omsättning: 1 miljon kronor

Det tidigare Sting-bolaget Light Flex Sweden (NTL) har tagit fram en intelligent ljusteknik som kan sättas på kläder och hjälmar. På det viset kan motionärer och vägarbetare ha en bättre synlighet än vad reflexer ger. Bolaget har tagit in cirka 1,7 miljoner kronor från investerna Richard Båge och Rustan Panday, även tidig investerare i Storytel.

Dashl
Grundare: Nina Akbari och Arbilina Nissan
Antal anställda: 4
Omsättning: 0

Dashl (NTL) grundades 2016 och är en digital skönhetstjänst som använder kundernas personliga data för att koppla ihop dem med rätt behandling enligt preferenser för stil, pris och geografisk plats. Tjänsten är uppbyggd på ett bildmatchnings- och betygsystem. Bolaget har tagit in drygt 800 000 kronor av okända investerare.

Lysa
Grundare: Emilie Andersson, Patrik Adamson och Henrik Littecke
Antal anställda: 8
Omsättning: 0

Lysa (NTL), som grundades 2015, har tagit fram en robotrådgivare som fungerar som en investeringstjänst för både spararen med lite och mycket tillgängligt kapital. Bolaget är godkänt som värdepappersbolag av Finansinspektionen. Bolaget har hittills tagit in 20 miljoner kronor av bland andra Nicklas Storåkers, Nordstjernans vd Tomas Billing, Citigroups Eirik Winter och Ernström & Co. 

Läs även: Nicklas Storåkers utmanar branschen med ny robotrådgivare 

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?