1515
Annons

Hennes dejtingapp för lesbiska ska inta Sverige

Robyn Extons dejtingapp för lesbiska‚ ”Her”, har väckt mycket uppmärksamhet i England och USA. Nu är hon i Stockholm för att lansera i Sverige.

Robyn Exton är i Stockholm för att lansera sin lesbiska dejtingapp Her.
Robyn Exton är i Stockholm för att lansera sin lesbiska dejtingapp Her.Foto:Jesper Frisk

Enligt dejtingappen Hers grundare Robyn Exton finns det i dag flera hundra dejtingappar med inriktning på heterosexuella och närmare 50 som riktar sig mot homosexuella män. Däremot saknas det bra alternativ för lesbiska och ickebinära, de som varken identifierar sig som man eller kvinna.

”Vår app är den enda som specifikt vänder sig till lesbiska och queer kvinnor. Det är andra som har försökt men problemet är att det är så svårt att få in kapital till en lesbisk app”, säger Robyn Exton när Di Digital träffar henne på ett kafé på Södermalm i Stockholm.

”Det har alltid varit ett problem med lesbisk synlighet i medier och på barer och det finns en mycket större medvetenhet om homosexuella män. När jag har sökt kapital har investerare bland annat frågat mig 'hur många lesbiska finns det egentligen'.”


Dejtingappen Her riktar sig till kvinnor och icke-binära som är intresserade av kvinnor. Foto: Jesper Frisk

Her har i dag 1 miljon användare. I stället för att bara ha profiler, som exempelvis Tinder, har den även flöden där medlemmar kan lägga upp olika event och texter.

Det finns även andra dejtingappar som vänder sig till lesbiska, men oftast är det standardiserade appar och kopior av de som riktar sig mot heterosexuella eller homosexuella män, enligt Robyn Exton. 

”Män vet oftast vad de vill ha, medan kvinnor vill se hur kemin fungerar innan de bestämmer sig. Så när man gör en app enbart för kvinnor måste man ha ett helt annat tankesätt än de dejtingappar som finns nu”, säger Robyn Exton.

Hennes första version av dejtingappen var ”Dattch” som lanserades 2013, men som inte lyckades alls. Hennes tidiga misslyckande kan hon skratta åt i dag.

”Jag minns fortfarande min första pitch där jag pekade på kurvan och förutspådde att månad fem skulle appen ha en miljon användare. Så blev det ju inte, det var ju ingen som ville ha den.”

Läs även: Så bestämmer Tinder hur åtråvärd du är

Sedan nylanseringen av Her 2015 har appen växt sig stor bland lesbiska i USA, England och Irland. Som fjärde land släpps den nu i Sverige. Den stora lanseringsfesten kommer att ske i samband med sommarens Pridefestival i Stockholm.

Her har hittills tagit in 25 miljoner dollar i kapital, vilket motsvarar drygt 200 miljoner kronor i dagens dollarkurs.

Det viktigaste när man blir entreprenör är att man är aningslös.

Robyn Exton kom på idén om en lesbisk dejtingapp efter att en vän hade blivit singel. Hon flyttade hem till sin pappa för att kunna spara till ett startkapital medan hon jobbade extra som bartender. Som en skänk från ovan vann hon 3 500 pund, drygt 40 000 kronor, på lotteri.

”Om man pratar om finansiering så låter inte 3 500 pund som speciellt mycket men just då, när man behövde 10 000, kändes det fantastiskt. Men pengarna tog ju slut på nolltid och jag blev tvungen att gå tillbaka till puben igen”, säger Robyn Exton och skrattar.

Läs även: Kommentar: It-nörden är förlegad

När hon drog igång sitt startupbolag hade Robyn Exton ingen aning om programmeringsspråk men började gå på kvällskurser och träffar som gruppen Geek Girl meetup arrangerade.

”Jag visste så gott som ingenting om produkt-utveckling, hur man startar ett företag, kodning eller startupvärlden. Och jag trodde verkligen inte att det skulle vara ett problem.”


Robyn Exton kunde inte koda när hon började skissa på sin dejtingapp. Foto: Jesper Frisk

Men i dag ser hon sin naivitet som en styrka.

”Jag tror att en av de viktigaste sakerna när man blir entreprenör är att man är aningslös och inte vet vad man har gett sig in på. För om man hade den förståelsen innan, finns det inte en chans att man skulle dra igång något sånt här”, säger Robyn Exton.

Enligt Robyn Exton är hon i dag en skaplig kodare men samtidigt hoppas hon kunna lägga ned mer tid på det senare i livet.

”Utveckling är otroligt viktigt. Alla behöver inte vara fantastiska utvecklare men jag tycker att en digital förståelse är något alla borde skaffa sig. Det är som den algebra man lärde sig i skolan, man kommer inte att använda den varje dag men det ger en en förståelse för hur världen fungerar.”

Läs även: Viggo Cavling vill locka unga att videotindra


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?