Hon växte upp i ett litet samhälle utanför Lund och pluggade industriell ekonomi på KTH. Efter det flyttade hon till London och började jobba på Goldman Sachs. Men finansvärlden lockade inte.
Hon studerade maskininlärning på University College London och gick vidare till ett jobb som kodare på Palantir, ett amerikanskt mjukvarubolag specialiserat på dataanalys, grundat av techprofilen Peter Thiel. Där blev hon kvar i tre år och blev med tiden produktansvarig för ett team, med tio personer under sig.
”Vi såg att ribban för att skapa innehåll online hade sänkts, vilket resulterade i en explosion av utbildningsmaterial på nätet.”
Men Sanne Fouquet ville starta något eget.
I slutet av förra året gjorde hon verklighet av sin dröm och grundade, 27 år gammal, Melon. Bolaget bygger en app, en slags kunskapsplattform, där användare kan hitta, samla och dela allt från mikrokurser på Tiktok till användbara krönikor på Linkedin.
”Vi såg att ribban för att skapa innehåll online hade sänkts, vilket resulterade i en explosion av utbildningsmaterial på nätet. Vi tror att detta bara är början, då ”generative AI” - som kan skapa musik, bilder, texter, kod och annat innehåll på egen hand - nu även kommer in i bilden, samtidigt som kreatörekonomin förväntas att fortsätta växa”, säger Sanne Fouquet.

Exemplen hon ger vittnar om en spretig flora.
”Det fanns en hel generation av 18-25 åringar som använder Tiktok, Twitter, Youtube och nyhetsartiklar för att lära sig färdigheter som Photoshop, hur man får sitt första uppdrag, växer på sociala medier eller skriver ett kontrakt”, fortsätter hon.
På 90-talet kanske man hade kallat det för ”det livslånga lärandet”.
Idag handlar det om en värld där karriärer bygger på kunskaper som inte lärs ut, vare sig på universitetet eller Studiefrämjandet. Istället vänder sig många unga till ”utbildnings-influencers” med hundratusentals följare på på nätet. Melon har fångat upp flera av dessa, och har även egna officiella ambassadörer.
”30 procent av arbetskraften kommer att bestå av Generation Z år 2025, men endast 54 procent av den åldersgruppen tycker att deras utbildning har förberett dem för framtida framgång på deras arbetsplats”, säger Sanne Fouquet.
Bolaget tog tidigt in 1,5 Mkr från en rad affärsänglar som Fiona Pathiraja, Cecilia Bratt på Sting, Samarth Sharma från Google.
”Målet är att man ska välja Melon istället för Google när man lära sig något nytt.”
Sedan dess har man vuxit till nio medarbetare och gett ut en stängd betaversion av appen, där man tar in feedback från 500 användare som bjudits in från en väntelista.
”De flesta är utvecklare, men vi har även en community-ansvarig, Valerie Estrina, som tidigare jobbade på Estrid. Hon har tidigare skapat ett astrologiforum med 400.000 användare och kan det här med att bygga community”, säger Sanne Fouquet.
Affärsmodellen är inte satt ännu. Men tesen är att man redan nästa år ska låta experter och kuratorer inom olika områden ta betalt på plattformen. Melon skulle då behålla en del av dessa intäkter.
”Liknande plattformar, som nyhetsbrevplattformen Substack, tar 10-20 procent”, säger Sanne Fouquet.
För att hitta rätt tar bolaget nu in 15 miljoner kronor från svenska profiler som Indra Sharma, partner på det europeiska riskkapitalbolaget Peak, Rebecka Löthman Rydå på Inventure, Livia Moore på Antler och affärsängeln Siduri Poli, som skrivit boken ”Hur du lyckas i en vit värld” och investerar privat.
”Pengarna räcker i minst ett år, vilket är skönt med tanke på hur marknaden ser ut.”
Några andra finansiella mål är det för tidigt att prata om. Sanne Fouquet menar teamet just nu fokuserar på att bygga ut produkten med sina beta-användare och är fokuserade på nyckeltal som hur länge användare stannar och hur mycket engagemang de visar i plattformen.
”Målet är att man ska välja Melon istället för Google när man lära sig något nytt”, säger Sanne Fouquet.
Läs mer: Hon ansvarar för nya miljardfonden i Norden
Läs mer: De var med i pitchtävlingen på Female Founders 2022