1515
Annons

Hennes alger används i smink och solceller – nu tar de nästa steg

Göteborgsbolaget Swedish Algae Factory får in 17 miljoner och satsar på att skala upp produktionen. ”Eftersom vi är producenter så måste vi producera mer för att kunna sälja mer”, säger bolagets medgrundare och vd Sofie Allert.

Swedish Algae Factorys medgrundare och vd Sofie Allert.
Swedish Algae Factorys medgrundare och vd Sofie Allert.

Swedish Algae Factory (NTL) tar nästa steg i algproduktionen och skalar upp med en ny "fabrik" för att kunna utvinna kiselalger som bland annat kan användas i hudkosmetika, UV-skydd och solceller.

I veckan stod det klart att det Göteborgsbaserade bolaget får in 17 miljoner kronor i nytt kapital från EU:s miljöprojekt LIFE och därmed kan gå från kilon till ton i produktionen av sin slutprodukt - nanoporöst kisel.

”Vi bygger upp en större anläggning för att skapa mycket material. Vi stannar på västkusten i Kungshamn så algerna får en vacker utsikt över Smögen”, säger Sofie Allert som är medgrundare och vd på Swedish Algae Factory.

Läs mer: Nu tar algbolaget in kapital

Den nya produktionslokalen ska ligga på taket av en landbaserad fiskodling. Genom att använda vattnet från fiskodlingen får algerna näring samtidigt som vattnet renas och kan återinföras i fiskodlingen, allt för att skapa både hållbar utvinning och hållbart material.

”Det material som vi utvinner av algerna är bättre än syntetiska motsvarigheter både miljömässigt och gällande effektivitet i användningen. Det är en av naturens mest hållbara material och utmaningen är att få olika industrier att inse det”, säger Sofie Allert.

Bolaget startade redan 2014 när man vann Niklas Zennströms tävling Green Mentorship Award, där prissumman låg på 1 miljon kronor. 

Men det tog fart på riktigt först 2016 när man startade produktion i mindre skala. Till sin hjälp har man rådgivare i styrelsen i form av Akzo Nobels förre vd Jan Svärd. Just nu är man i samtal om att ta in mer kapital och få in fler rådgivare, men vilka det handlar om vill inte Sofie Allert berätta ännu.

Bolaget fokuserar på att tillverka råvaran, nanoporöst kisel, och sälja den till producenter inom hudvård, färg och solceller. Produktionen på testnivå innebar att man i höstas kunde starta försäljningen i liten skala, men redan nu har man kunder inom främst sminkbranschen.

”Eftersom vi är producenter så måste vi producera mer för att kunna sälja mer. Det är det som kommer hända nu och vi har fått in ett antal ordrar från kosmetikbolag”, säger Sofie Allert.

Ett ytterligare nästa steg är att få in det nanoporösa kislet i solceller. Där finns mycket pengar att hämta och dessutom är det en del av företagets intresse i att skapa miljöeffektivare produkter inom olika marknader med hjälp av algerna, menar Sofie Allert.

”I dagens solpaneler finns ett skyddslager som skyddar panelerna från skadligt UV-ljus, vårt material skulle skydda och samtidigt öka effektiviteten i och med att det har ljusinfångande egenskaper”, säger hon.

Miljön är också företagets existensberättigande, berättar Sofie Allert. Visionen är att kunna gå ut globalt med kostnadseffektiva odlingar av de miljövänliga algerna.

”Det som driver oss är miljömässiga värden. Det handlar inte bara om att producera materialet, det ska vara så miljövänligt som möjligt”, säger hon och avslutar:

”Det långsiktiga målet är att förbättra världen genom att få upp en massa algodlingar runt om i världen som kan bidra med att skapa materialet.”


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?