Annons

Hennes ”Airbnb för kunskap” har redan skapat miljonärer – nu kliver investerarna in

Keramiker, konstnär eller kock – på Skillbreak samlas kreatörer för att kapitalisera på och dela med sig av sina färdigheter. 

Nu investerar bland andra Google-designern Mimmi Thorneus och Soundtrap-grundaren Fredrik Posse i utbildningsplattformen.

Matilda Hannäs är medgrundare och vd på Skillbreak.
Matilda Hannäs är medgrundare och vd på Skillbreak.

Matilda Hannäs är medgrundare och vd på Skillbreak och beskriver utbildningsplattformen som ett ”airbnb för färdigheter”. Några av de aktuella kurserna är provning av suröl och småkakor, att lära sig göra äkta italiensk gelato och att blåsa glas. De fysiska träffarna har kommit igång igen, efter att Skillbreak ställde om helt till digitala möten under pandemin.

”I maj i år när regeringen gick ut med att restriktionerna lättade ökade antalet förfrågningar från grupper med cirka 25 procent, och i augusti-september när restriktionerna släppte ökade förfrågningarna med i snitt 50 procent per månad jämfört med månaderna innan”, säger Matilda Hannäs.

På Skillbreak samlas kreatörer inom hantverk, konst, design, matlagning och odling vars kunskaper paketeras till olika kurskoncept. Via plattformen får de hjälp med bokningar, betalningar och administration, för att istället kunna ägna sig åt sitt kall.

Skillbreak jobbar mycket med sökmotoroptimering och trendspaning för att kunna paketera koncept och lyfta fram det som är intressant. I utbyte mot det tar man upp till 25 procent av intäkterna.

”Det handlar om bekvämlighet för kreatörerna, och att tillgängliggöra innehållet för deltagarna. Vi är renässansmänniskans självklara val”, säger Matilda Hannäs.

Tillväxttakten för kurserna sedan i april i år har varit 132 procent och i snitt 18 procent per månad. Omsättningen hittills i år ligger på runt 1,6 miljoner kronor – en ökning med 60 procent under samma period i fjol.

Drejning är den största trenden sedan restriktionerna släppt. De två toppsäljande keramikerna på Skillbreak har tjänat över 1 miljon kronor via plattformen.

”De flesta av kreatörerna på vår plattform lever på sitt eget konstnärskap, hantverk eller passion, men det här är ett sätt att toppa upp det”, säger hon.

Skillbreak har hittills tagit in investeringar i tre omgångar med små belopp. Dels exempelvis statliga pengar från Vinnova och Almi Invest, dels från inkubatorn Stings investeringsarm Propel Capital.

För att anställa och ta nästa steg i utvecklingen av plattformen har bolaget nu tagit in närmare 7 miljoner kronor. Det norska investmentbolaget Anthon B Nilsen, som har fokus på edtech, går in går in som ny storägare. Även Soundtrap-grundaren Fredrik Posse, Google-designern Mimmi Thorneus och den New York-baserad investeraren Cyrus Mossavar-Rahmani.

Befintliga ägare som affärsängeln och hockeyprofilen Mattias Weinhandl och riskkapitalbolaget Wellstreet har också lagt in pengar i den här omgången.

Matilda Hannäs kommer själv från en hantverks- och konstnärsfamilj och brukade ta med sina vänner hem till mammas och pappas konstnärsateljéer. Hon startade Skillbreak tillsammans med Lina Lennartsson och Alexander Ulander 2017 med idén att skapa en ny typ av folkbildning på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2018 och 2019 var hon med på Di Digitals lista över 40 entreprenörer under 40 år och har bland annat en en bakgrund som produktmarknadschef på Spotify och medgrundare till tre andra bolag.

Läs också: De är Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend växer så det knakar trots orolig marknad

Den 16 november släppte fintechbolaget SaveLend Group sin delårsrapport för årets tredje kvartal. Trots det osäkra världsläget, elkris och kraftig inflation visar rapporten att bolaget på en närapå fördubblad nettoomsättning jämfört med samma period förra året – från 23,6 miljoner till 40,7 miljoner.

Trots en orolig och rörlig marknad pekar bolagets siffror uppåt. Frågar man Ludwig Pettersson, vd på SaveLend, beror detta till stor del på att krediter som tillgångsslag ofta klarar sig bra även under stormiga tider. 

– För bara ett par månader sedan tog vi en fantastisk milstolpe, då vi nådde en miljard kronor på vår sparplattform – en ökning på 142 procent sen året innan! Sedan dess har tillväxten fortsatt; många har fått upp ögonen för vårt sparerbjudande och att vi levererar en stabil avkastning även under rådande omständigheter. Avkastningen låg också till grund för att vi utsågs till bästa P2P-plattform av Privata Affärer tidigare i år. 

Fördubblat antalet aktiva månadsspar

SaveLend har inte haft en negativ avkastningsmånad sedan 2016, men detta till trots är bolaget något av en doldis på finansmarknaden. Ludwig konstaterar att det finns en hel del att göra vad gäller varumärkeskännedom, men hos de sparare som känner till bolaget finns det inga tveksamheter. Ett bevis på detta är att SaveLend sett en fördubbling i antal aktiva månadsspar jämfört med föregående år, vilket är en snabbare ökning än antalet nya sparare. 

– Det är ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg. Vi letar alltid efter tillfällen att accelerera tillväxten och tar chansen när den dyker upp. Detta är en approach som jag bedömer är en stor framgångsfaktor och det är något vi kommer att fortsätta med. Nu, exempelvis, när vi kan konstatera att vår faktureringsplattform Billectahar växt med 48,9 procent med en lönsamhet på 28,6 procent sedan förra året blir det oerhört tydligt att vi bör investera mer i Billecta för att accelerera tillväxten än mer. Där avser vi att trycka på gaspedalen ordentligt – utan att tumma på resultatet i den delen av vår affär. 

Har attraherat nya ägare

Skalbarheten i plattformarna blir allt tydligare när det kan konstateras att kostnadsbasen inte växer i samma takt som intäkterna. Ytterligare ett viktigt framsteg under kvartalet är att SaveLend har kunnat säkra 10 miljoner kronor i utestående optionsprogram. Det sammantaget gör att bolaget fortsatt bedömer sig ha tillräckliga resurser för att bli kassaflödespositiva.

– Ett annat resultat av denna transaktion är att vi i samband med detta har attraherat nya långsiktiga ägare till bolaget som sedan tidigare var investerare på sparplattformen, säger Ludwig.

”Visade sin kollektiva styrka”

Med tanke på omvärldsläget betonar Ludwig att det är svårare att sia om framtiden än i normala fall, men han känner ändå trygghet såväl i bolagets plattformar och leveranssäkerhet som deras förmåga att anpassa sina investeringar efter behov. Hans attityd grundas bland annat i att bolaget under det senaste kvartalet kunde godkänna det hittills största lånet någonsin till en av sina låntagare. 

– Våra sparare visade sin kollektiva styrka genom att möjliggöra ett lån på 60 miljoner till en av våra återkommande låntagare. Det visar på styrkan i vår modell och att våra sparare har förtroende för vår leverans inför framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer och investera i SaveLends sparplattform här 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera